Νέες εκδόσεις

6' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Γιουνγκ Τσανγκ – Τζον Χάλλιντεϋ Μάο

Η άγνωστη ιστορία

μετ. Καλλιόπη Καρούση

εκδ. Βιβλιοπωλείον της Εστίας, σελ. 924 – 35 ευρώ

«Ο Μάο Τσε Τουνγκ, ο άνθρωπος που για δεκαετίες ολόκληρες άσκησε απόλυτη εξουσία στο ένα τέταρτο του πληθυσμού της γης, είναι υπεύθυνος για τον θάνατο, και μάλιστα σε περίοδο ειρήνης, 70 εκατομμυρίων ανθρώπων, υπεύθυνος δηλαδή για περισσότερους θανάτους από οποιονδήποτε άλλον ηγέτη του 20ού αιώνα». Η άποψη της Γιουνγκ Τσανγκ και του Τζον Χάλλιντεϋ διαφαίνεται ήδη από την εναρκτήρια πρόταση του βιβλίου. Δεν πρόκειται δηλαδή για κάποια νέα προσωπογραφία, λίγο πολύ αγιογραφική του Μεγάλου Τιμονιέρη, του οποίου η ιδεολογική συνεισφορά και η επαναστατική δράση έχει ενθουσιάσει πολλούς διανοούμενους στη Δύση. Διότι ο Μάο δεν υποκινήθηκε, κατά τους συγγραφείς, ούτε από ιδεολογία ούτε από ιδεαλισμό. Προσχώρησε αντιθέτως στον μαρξισμό – λενινισμό προκειμένου να οικειοποιηθεί το τρομερό όργανο που είχε σχεδιάσει ο Λένιν: το ένα και μοναδικό κόμμα, και να εξελιχθεί στον υπέρατο ολοκληρωτικό δεσπότη, τον αόρατο και τρομοκρατικό, που είχε έναν και μοναδικό στόχο, το να κάνει την Κίνα στρατιωτική υπερδύναμη και να κυβερνήσει μέσω αυτής τον κόσμο.

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εric Ηobsbawm

Παγκοσμιοποίηση, Δημοκρατία και Τρομοκρατία

μετ. Νίκος Κούρκουλος

εκδ. Θεμέλιο, σελ. 204 – 13 ευρώ

Στα αξιοπρόσεκτα δηκτικά του δοκίμια, ο κλασικός ιστορικός εξετάζει τα ζητήματα που έχουν γεννήσει τις πιο ζωηρές σύγχρονες συζητήσεις και διαμάχες: τις συνέπειες της παγκοσμιοποίησης, τις δυσκολίες της δημοκρατίας και τις απειλές της τρομοκρατίας. Οπως όλοι γνωρίζουμε, όλα τούτα δεν αφορούν μόνο τις ειδήσεις αλλά αποτελούν ένα κομμάτι της καθημερινής ζωής, από την κατάσταση της οικονομίας ώς την έκταση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών – και ακόμα μέχρι τον φόβο και τη φρικιαστική πραγματικότητα των δολοφονικών βομβιστικών ενεργειών. Αγγίζοντας την ουσία του αντικειμένου, ο Eric Hobsbawm πραγματεύεται τον πόλεμο και την ειρήνη, την τάξη και την αναρχία, τον εθνικισμό και τη μεταβαλλόμενη φύση του έθνους – κράτους, καθώς και τις μελλοντικές προοπτικές της δημοκρατίας. Και κυρίως, στρέφει το διαπεραστικό του βλέμα στη Μέση Ανατολή και στον πόλεμο του Ιράκ.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Αντόνιο Σολέρ

Ο δρόμος των Εγγλέζων

μετ. Νικόλας Καλοτεράκης

εκδ. Κέδρος, σελ. 432 – 20 ευρώ

Μια πόλη του ισπανικού Νότου κοντά στα παράλια της Μεσογείου. Μια παρέα παιδιών που αποχαιρετούν οριστικά την εφηβεία τους. Στο κέντρο της ζωή τους ένας πολυσύχναστος δρόμος, ο δρόμος των Εγγλέζων, και ένα καλοκαίρι που θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα. Ο Μιγκελίτο χάνει το δεξί του νεφρό αλλά όχι την ελπίδα ότι μπορεί να γίνει σπουδαίος ποιητής. Μετά τη σοβαρή επέμβαση στην οποία θα υποβληθεί, αφοσιώνεται με πάθος στη «Θεία Κωμωδία» του Δάντη, βιβλίο που του χαρίζει ένας ετοιμοθάνατος ηλικιωμένος ασθενής. Αρχίζει έτσι να ερμηνεύει ποιητικά τον κόσμο, ανακαλύπτει τη Βεατρίκη του στο πρόσωπο της Λούλι, μιας εύθραυστης χορεύτριας που δεν έχει όμως χρήματα να γραφεί σε μια κανονική σχολή χορού. Και δίπλα του ζει και αναπνέει ένας μικρόκοσμος αγοριών και κοριτσιών.

Σύλβια Πλαθ

Ο γυάλινος κώδων

μετ. Ελένη Ηλιοπούλου

εκδ. Μελάνι, σελ. 310 – 17 ευρώ

Εκδόθηκε με ψευδώνυμο μερικές εβδομάδες πριν από την αυτοκτονία της συγγραφέως, αναδεικνύοντας τη Σύλβια Πλαθ σε ένα διαχρονικό φεμινιστικό ίνδαλμα. Αυτή η λιτή καταγραφή της ψυχολογικής κατάρρευσης και της νοσηλείας μιας νεαρής Αμερικανίδας αντλεί την αξιοσημείωτη δύναμή της από μια αντικειμενικότητα που μοιάζει εκπληκτική αν αναλογιστούμε τη φύση του υλικού από την οποία είναι φτιαγμένη. Το βιβλίο ξεχώρισε αμέσως για την ένταση και τη ζωντάνια της πρόζας του, και για την υπέρβαση των υφισταμένων ορίων ανάμεσα στη μυθοπλασία και την πραγματικότητα.

Κωμικές ιστορίες

Ανθολογία της σύγχρονης κωμικής λογοτεχνίας

εκδ. Εξάντας, σελ. 504 – 24 ευρώ

Περιλαμβάνοντας αναγνωρισμένους αριστοτέχνες όπως ο Μπόρχες, ο Ναμπόκοφ, ο Κούντερα και ο Χάξλεϊ, αλλά και λιγότερο γνωστούς συγγραφείς στο ελληνικό αναγνωστιό κοινό, τα είκοσι εννέα διηγήματα του τόμου ανιχνεύουν τις ρίζες της σύγχρονης χιουμοριστικής λογοτεχνίας. Η πολιτική σάτιρα του Κούντερα συναντά έτσι την παρωδία του Μπόρχες, και η ξεκαρδιστική πάλη των τάξεων του Ανγκους Γουίλσον τη σατιρική απεικόνιση των σύγχρονων σχέσεων της Μιούριελ Σπαρκ. Το μαύρο χιούμορ της Μάργκαρετ Ατγουντ στεγάζεται μαζί με τη φίνα ειρωνεία της Ντόροθι Πάρκερ και με το ανεπιτήδευτο χιούμορ των απλών καθημερινών ανθρώπων του Γκάρισον Κέιλορ και του Ρόαλντ Νταλ. Οι υφολογικές ακροβασίες του Ντόναλντ Μπάρθελμ συγκρούονται με το παράδοξο χιούμορ της Αντζελα Κάρτερ, του Μάρτιν Εϊμις και του Αντριου Ντέιβις, ενώ το γοτθικό σκηνικό του Κλάιβ Σινκλέρ διασταυρώνεται με τη θρησκευτική σάτιρα της Μαίρη Λάβιν.

Ερίκ-Εμανουέλ Σμιτ

Το ωραιότερο βιβλίο του κόσμου

μετ. Ιωάννα Πετρίδου

εκδ. Opera, σελ. 200 – 14 ευρώ

Οκτώ αφηγήσεις, οκτώ γυναίκες, οκτώ ιστορίες αγάπης. Από την πωλητριούλα ώς την αμείλικτη δισεκατομμυριούχο, από την μπλαζέ τριαντάρα ώς τη μυστηριώδη ξυπόλυτη πριγκίπισσα, περνώντας από αναποφάσιστους συζύγους και δειλούς εραστές, ο Ερίκ-Εμανουέλ Σμιτ δημιουργεί μια τρυφερή πινακοθήκη καθημερινών ηρωίδων που αναζητούν την προσωπική τους ευτυχία.

Αλόν Χιλού

Ο θάνατος του μοναχού

μετ. Χρυσούλα Κ. Παπαδοπούλου

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 392 – 20 ευρώ

Στη Δαμασκό του 1840, η ήσυχη και προστατευμένη ζωή του Ατσλάν Φάρχι θα αναστατωθεί όταν ο πλούσιος πατέρας του, διαβλέποντας τη σεξουαλική του αμφιταλάντευση, αποφασίζει ότι ο Ατσλάν θα πρέπει να παντρευτεί. Ο γάμος θα γίνει, αλλά ο νέος ασφυκτιά κάτω από την πίεση αυτού του δεσμού. Προσπαθώντας να βρει διαφυγή, θα ανακαλύψει ένα κακόφημο καφέ, αυστηρά απαγορευμένο στους εβραίους, ανάμεσα στη χριστιανική και στη μουσουλμανική συνοικία. Σε αυτό το καταγώγιο ο Ατσλάν θα συναντήσει την εξωτική χορεύτρια Ουμ-Τζιχάν, η οποία τον είχε γοητεύσει στο παρελθόν. Και η ομορφιά της θα του ξυπνήσει την επιθυμία για τις γυναίκες. Ο ήρωας θα ανακαλύψει, όμως, ότι τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

ΔΟΚΙΜΙΟ

J.Μ. Coetzee

Περί λογοκρισίας

μετ. Δέσποινα Ρισσάκη

εκδ. Πατάκη, σελ. 568 – 24 ευρώ

Τα συγκεκριμένα δοκίμια συνιστούν απόπειρα να κατανοήσω κάποιο συναίσθημα που δεν το συμμερίζομαι διαισθητικά, το συναίσθημα που εκδηλώνεται με καταστολή και λογοκρισία. Συνιστούν επίσης, συνεχίζει ο συγγραφέας, απόπειρα να κατανοήσω ιστορικά και κοινωνιολογικά τους λόγους για τους οποίους δεν συμμερίζομαι το συγκεκριμένο συναίσθημα. Δεν συνιστούν επομένως ιστορία της λογοκρισίας. Ούτε βεβαίως προτείνουν κάποια ισχυρή θεωρία περί λογοκρισίας. Η λογοκρισία ανήκει ως φαινόμενο στον δημόσιο βίο, ενώ η μελέτη του θέματος της λογοκρισίας εκτείνεται σε πολλούς τομείς συμπεριλαμβανομένων του νόμου, της αισθητικής, της ηθικής φιλοσοφίας, της ανθρώπινης ψυχολογίας και της πολιτικής.

Αναστάσης Βιστωνίτης

Λογοτεχνική γεωγραφία

Τόποι, πόλεις, άνθρωποι

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 256 – 18 ευρώ

Αν κάποιος με ρωτούσε γιατί έγραψα αυτό το βιβλίο, αναφέρει ο συγγραφέας, θα του έλεγα απλούστατα ότι στην αρχή δεν είχα ιδέα για το πού θα με οδηγούσε. Ηξερα όμως ότι ήθελα να περιγράψω εν συντομία τον νοητό «περίπλου» μιας περιπέτειας της τελευταίας εικοσαετίας, το εσωτερικό τοπίο που αυτή η περιπέτεια διαμόρφωσε και να μεταφέρω λίγο από τη γοητεία και τη νοσταλγία που άσκησε πάνω μου η κίνηση από τον πραγματικό στον επινοημένο κόσμο και αντίστροφα. Ως αφετηρία του «περίπλου» διάλεξα τη Βενετία και ως τέρμα του το Βερολίνο. Νομίζω πως περιττεύει να εξηγήσω το γιατί. Θεωρώ ωστόσο αναγκαίο να πω ότι η «λογοτεχνική γεωγραφία» είναι ένα βιβλίο αποχαιρετισμού: στον 20ό αιώνα, στη γενιά μου και στη νεότητά μου.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Ολγα Σταυροπούλου-Σαλαμούρη

Από τον Ρωμαίο στον Τζακ

Εμπειρία Εκδοτική, σελ. 234

Με πρίγκιπες και βασιλοπούλες, με Ρωμαίους και Ιουλιέτες, με δράκους και δοκιμασίες φτιάχνεται το παραμύθι της ζωής μας. Τις πιο πολλές φορές το ταξίδι της ζωής είναι μακρύ και επίπονο και ο γενναίος Ρωμαίος του δικού μας παραμυθιού αποδεικνύεται κατώτερος των περιστάσεων. Ισως τότε τη θέση του την πάρει ένας Τζακ, που μπορεί να μην έρχεται πάνω σε άσπρο άλογο, ξέρει όμως καλύτερα από όλους τους άλλους να οδηγήσει τον σοφό παραμυθά της ύπαρξής μας.

ΝΟΜΙΚΟ

Νικόλαος Μ. Πουλαντζάς

Το δίκαιο της θάλασσας

εκδ. Αθ. Σταμούλης, σελ. 396 – 29 ευρώ

Στη δεύτερη αναθεωρημένη και επαυξημένη του έκδοση, το έργο περιέχει τις πρόσφατες ελληνικές και διεθνείς εξελίξεις στο δίκαιο της θάλασσας σε περίοδο ειρήνης αλλά και σε περίοδο εχθροπραξιών ή πολέμου. Το εγχειρίδιο πραγματεύεται και επεξηγεί με σαφήνεια νομικούς όρους, ενώ καταθέτει τεκμηριωμένες θέσεις σε επίκαιρα θέματα όπως είναι τα ελληνικά χωρικά ύδατα, η υφαλοκρηπίδα, το FIR Αθηνών. Παραθέτει ακόμα τις σημαντικότερες κρίσεις μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας στο Αιγαίο. Απευθύνεται σε νομικούς και δικηγόρους, σε φοιτητές νομικής, πολιτικών και ναυτιλιακών σπουδών, σε δημοσιογράφους και διπλωμάτες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή