Το Μητροπολιτικό Ν. Υόρκης αναζητεί νέο διευθυντή

Το Μητροπολιτικό Ν. Υόρκης αναζητεί νέο διευθυντή

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υστερα από 31 χρόνια ως διευθυντής του Μητροπολιτικού Μουσείου της Νέας Υόρκης, ο 71χρονος Φιλίπ ντε Μοντεμπέλο ανακοίνωσε ότι το 2008 θα αποχωριστεί μία από τις πιο στρατηγικές θέσεις του κόσμου των μουσείων παγκοσμίως. Η απόφαση του ντε Μοντεμπέλο έγινε αφορμή ενός κύματος δημοσιευμάτων στον αμερικανικό Τύπο. Το έργο του και οι ποικίλες γεύσεις που άφησαν οι διάφορες επαγγελματικές του αποφάσεις αναδύονται μέσα από ένα δημοσιογραφικό απολογισμό των τελευταίων δεκαετιών της ζωής του μουσείου. Οι επίμονες και αποτελεσματικές προσπάθειές του για την προέκταση και ανανέωση των μουσειακών χώρων βρίσκονται δικαίως στο επίκεντρο του απολογισμού: μέσα στη θητεία του, το μουσείο διπλασιάστηκε σε χώρο! Στην έξοδό του, κατάφερε να κατευνάσει (για πόσο άραγε;) ακόμη και τους επικριτές της «αδιαφορίας» του προς τη σύγχρονη τέχνη και του πείσματός του απέναντι σε εκκλήσεις χωρών για επιστροφή αρχαιοτήτων: πρόσφατα χάρισε μια θέση στον τεμαχισμένο καρχαρία του Ντέιμιαν Χερστ, ενώ πριν από δύο χρόνια επέστρεψε 21 αρχαιολογικά εκθέματα στην Ιταλία.

Ευλόγως, ο Ρ. Κένεντι των New York Times, σημειώνει ότι το μουσείο σήμερα δεν αποτελεί πια τον «εκλεπτυσμένο» χώρο που απευθύνεται σε μία περιορισμένη ελίτ, αλλά μία «οικονομική μηχανή» που πρέπει να έχει τα απαραίτητα φόντα για να αντιμετωπίσει 4,6 εκατομμύρια επισκέπτες τον χρόνο (λίγο λιγότερους από το μισό πληθυσμό της χώρας μας). Ο νέος διευθυντής λοιπόν, θα πρέπει να διαθέτει μία πολυμήχανη προσωπικότητα, ακαδημαϊκή υπεροχή και ευαισθησία, ικανότητα να «φλερτάρει» και να κερδίζει δωρητές και χορηγούς, δημόσιους και ξένους φορείς, αλλά και πειθαρχημένο πλην ευρηματικό επιχειρηματικό μυαλό. Ποιος όμως θα κριθεί επάξιος διάδοχος του Ντε Μοντεμπέλο; Το μουσείο έχει ήδη ανακοινώσει τα ονόματα των μελών της επιτροπής που θα λάβει τη μεγάλη απόφαση, ενώ οι New York Times δεν έχασαν χρόνο να δημοσιεύσουν τα προφίλ έξι ενδεχόμενων διαδόχων. Οι περισσότεροι, κάτω των 55 ετών, έχουν όλοι διευθύνει μεγάλα μουσεία. Ποιος όμως έχει εκείνον τον απαραίτητο συνδυασμό χαρισμάτων;

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή