Αποτυπωματα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με μια ποντιακή παροιμία σχολίασε ο συγγραφέας και γιατρός Κώστας Διαμαντίδης, που ζει στην Πτολεμαΐδα, το ενδιαφέρον κάποιων ΜΜΕ για το θάνατο από κοκαΐνη μιας 14χρονης μαθήτριας στην πόλη του: «Με το λύκον τρώει το πρόβατον και με τον οικοκύρην έθε μοιρολογάτο» (αυτός που τρώει το πρόβατο μαζί με το λύκο, θρηνεί μαζί με τον νοικοκύρη).

Τα ναρκωτικά, ο «λύκος», είναι μια διεθνής οικονομική δραστηριότητα που ο κύκλος εργασιών της τη φέρνει δεύτερη, μετά τους πολεμικούς εξοπλισμούς. Το «πρόβατον» δεν είναι ένα, αλλά εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι που πρέπει να παραμείνουν εξαρτημένοι ώστε ο κλάδος να ακμάζει και να φέρνει κέρδη. Εξαρτημένοι, μοιραίοι κι άβουλοι, αφού οι ουσίες φαρμακώνουν το μυαλό, τσακίζουν την αξιοπρέπεια και την όποια προσπάθεια του ανθρώπου γι’ αντίσταση και ελευθερία. Πολλοί είναι αυτοί που κατασπαράζουν το πρόβατο μαζί με το λύκο. Η ανεργία, η εκμετάλλευση της παιδικής και νεανικής εργασίας, η ανάπηρη παιδεία, η βιομηχανία της ευτελούς ψυχαγωγίας, το θέατρο της ενημέρωσης, η ευτέλεια και η διαφθορά στην πολιτική.

Εφτά ήταν οι θάνατοι από ναρκωτικά το 2007 στην Πτολεμαΐδα. Το 2008, άνοιξε με το θάνατο μιας μαθητριούλας που κέρδισε τα «15 λεπτά δημοσιότητας» όχι μόνο λόγω του τρόπου που πέθανε, αλλά κυρίως λόγω της ηλικίας της. Ηλικία κατάλληλη για Eurovision Junior, για βόλτες στο Μall, για διαφημίσεις εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.

Αφθονες οι στατιστικές. Ηλικίες χρηστών και ποσοστά επί του πληθυσμού, αύξοντες αριθμοί στις λίστες αναμονής για μεθαδόνη, νέα προϊόντα εγχώρια και εισαγωγής, τόσοι θάνατοι ανά έτος, τόσες συλλήψεις, τόσοι χρήστες ή βαποράκια καταδικάστηκαν.

«Ιt’s the economy, stupid!», όπως έλεγε ο Κλίντον το 1992, η οικονομία πάνω απ’ όλα. Το 25% του παγκόσμιου ΑΕΠ ανήκει στην παράνομη οικονομία, κυρίως στη διακίνηση των ναρκωτικών, σύμφωνα με τους ειδικούς – και η φρίκη αυτή χαρακτηρίζει, λίγο έως πολύ, όλες τις χώρες. Βάθρο της παγκόσμιας ανάπτυξης αλλά και της κάθε εθνικής συνιστώσας της είναι τα ναρκωτικά – και ποιος κόβει το κλαρί πάνω στο οποίο κάθεται; Εφόσον ένα προϊόν υπάρχει και είναι κερδοφόρο, θα επιβληθεί και η ανάγκη της νόμιμης ή παράνομης κατανάλωσής του. Στην εποποΐα της ανάπτυξης εγγράφονται οι ναρκωβίλες, τα ναρκωτζίπ, οι ναρκωθαλαμηγοί, τα φανερά μπιχλιμπίδια που αγοράστηκαν με τα αφανέρωτα και αφορολόγητα κέρδη της διακίνησης ναρκωτικών, κέρδη που διοχετεύονται και ξεπλένονται σε νόμιμες επιχειρηματικές δραστηριότητες.

Ναρκωκουλτούρα και ναρκωυποκρισία, ναρκωψηφοθηρία (βλ. Ζωνιανά), αλλά κυρίως ναρκωοικονομία. Σπιντάτα και αεράτα περιφέρονται στην κοσμική, την καλλιτεχνική και την τηλεοπτική σκηνή πολλά ενήλικα τέκνα της κόκας -και επιβάλλονται σαν πρότυπα-, ενώ οι νονοί τους παραμένουν κραταιοί, ανέγγιχτοι και ακατονόμαστοι.

«Αυτή η πολύ νεαρή νεκρή μ’ ένα στεφάνι ηρωίνης κοιμάται», έγραφε η Κατερίνα Γώγου, ίσως χωρίς να φαντάζεται ότι μπορεί να υπάρξει μια ακόμα πιο πολύ νεαρή. Οχι στεφάνι, αλλά ένα καλαμάκι είχε πάνω του το νεκρό κορίτσι. Για να ρουφήξει το θάνατό της, την τελευταία «γραμμή». Και ο λύκος εξακολουθεί να τρώει το πρόβατο και να θρηνεί μαζί με τον νοικοκύρη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή