Νέες εκδόσεις

7' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ξενη πεζογηραφια

Sebastian Βarry

Μακριά, πολύ μακριά

μετ. Κίκα Κραμβουσάνου

εκδ. Πόλις, σελ. 404

Την ώρα που η Ιρλανδία διεκδικεί την αυτοδιάθεσή της στα 1914, ο δεκαοχτάχρονος Γουίλι Νταν κατατάσσεται εθελοντικά στον βρετανικό στρατό για να πολεμήσει στα χαρακώματα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Γουίλι μαθητεύει στον πόλεμο, στην πείνα, στην παγωνιά, στην αναμονή και στον φόβο που σου τρώει τα σωθικά. Μετά ένα χρόνο παίρνει άδεια, αλλά πριν προφτάσει να χαρεί την οικογενειακή ζεστασιά πρέπει να ξαναφύγει υπό τις επευφημίες του πλήθους. Λίγο αργότερα όμως, οι στρατιώτες παίρνουν διαταγή να βγουν στους δρόμους. Είναι το ματωμένο Πάσχα, η εξέγερση μερίδας των Ιρλανδών κατά της βρετανικής κυριαρχίας και η αρχή του εμφυλίου πολέμου. Από εκείνη τη στιγμή ο πόλεμος θα πάρει άλλη τροπή για τον στρατιώτη Νταν. Στο βιβλίο αυτό, η βία, το χιούμορ, η φιλία και ο παραλογισμός του πολέμου αναδύονται ανάγλυφα με φόντο τα πραγματικά γεγονότα του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Κριστίνα Μπάχο

Ο κήπος με τα δηλητήρια

μετ. Λεωνίδας Καρατζάς

εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 762 – 25 ευρώ

Η είσοδος του φρούραρχου Λόπε δε Σότο στην κλειστή κοινωνία της αποικιακής Κόρδοβας έχει καταλυτική σημασία για τον δον Γκουαλτέριο, τη γυναίκα του Αλντα και την κόρη του Σεμπαστιάνα. Ο δον Λόπε δεν αργεί να γίνει εραστής της φιλόδοξης Αλντα, μιας γυναίκας που διαφεντεύει με σκληρότητα τη μοίρα της κόρης της, την κλείνει σε μοναστήρι για να την τιμωρήσει για τον κρυφό της έρωτα και στη συνέχεια την αναγκάζει να παντρευτεί ένα αδίστακτο κτήνος. Ομως, στη μονή η Σεμπαστιάνα θα μάθει τα μυστικά των φαρμακευτικών και δηλητηριωδών φυτών από μια μοναχή. Και η τέχνη αυτή θα της δώσει τη δυνατότητα να πάρει εκδίκηση από τους εχθρούς της.

Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε

Ο ζωγράφος των μαχών

μετ. Δημήτρης Δημουλάς

εκδ. Πατάκη, σελ. 336 – 14 ευρώ

Σε ένα πύργο στη Μεσόγειο, σε αναζήτηση της φωτογραφίας την οποία ποτέ δεν κατάφερε να τραβήξει, ένας βετεράνος φωτογράφος ζωγραφίζει μια μεγάλη κυκλική τοιχογραφία: το τοπίο μιας μάχης μη τοποθετημένης στο χρόνο. Στο έργο του τον συνοδεύουν ένα πρόσωπο που επιστρέφει από το παρελθόν για να εισπράξει ένα θανάσιμο χρέος καθώς και η σκιά μιας γυναίκας που έχει πεθάνει δέκα χρόνια πριν. Γύρω από τα τρία αυτά πρόσωπα ο Αρτούρο Πέρεθ-Ρεβέρτε συνθέτει το πιο έντονο και συναρπαστικό μυθιστόρημα της μακράς συγγραφικής του πορείας. Η επιστήμη, η τέχνη, ο πόλεμος, ο έρωτας και η μοναξιά συνδυάζονται σε ένα αχανές μωσαϊκό που πνέει τα λοίσθια.

Ποιηση

Στρατής Πασχάλης (επιμ.)

Οταν οι άγγελοι περπατούν

Ανθολογία πεζού ποιήματος

εκδ. Μεταίχμιο, σελ. 328 – 20 ευρώ

Ουίλιαμ Μπλέηκ, Φρήντριχ Νοβάλις, Κάρολος Μποντλέρ, Στέφανος Μαλαρμέ, Οκτάβιο Παζ, Διονύσιος Σολωμός, Κ.Π. Καβάφης, Γιώργος Σεφέρης, Ανδρέας Εμπειρίκος, Νίκος Εγγονόπουλος, Οδυσσέας Ελύτης, Ελένη Βακαλό. Ανθολογώντας πεζά ποιήματα σαράντα πέντε ξένων και Ελλήνων ποιητών, ο ποιητής Στρατής Πασχάλης έρχεται να ανατρέψει τη φαινομενική αντιπαλότητα που υποτίθεται ότι υπάρχει ανάμεσα στην ποίηση και στο πεζό.

ΕΠΙΣΤΗΜΗ

Ιrving Fisher

Η δημιουργία των αριθμοδεικτών

Μια μελέτη των ειδών, των ελέγχων και της αξιοπιστίας των αριθμοδεικτών

εκδ. Κριτική, σελ. 450

Για να καθορίσουμε την πίεση του ατμού, δεν κάνουμε δημοψήφισμα: συμβουλευόμαστε ένα όργανο μέτρησης. Για τη θερμοκρασία ενός ασθενούς, δεν ζητάμε γνώμες: εξετάζουμε το θερμόμετρο. Στα οικονομικά ωστόσο, όπως και στην εκπαίδευση, οι μετρήσεις είναι εξίσου απαραίτητες όσο και στη φυσική ή την ιατρική. Θα πρέπει όμως να ορίσουμε ενιαίους τρόπους μέτρησης. Ενας από τους πρώτους νεοκλασικούς οικονομολόγους, ο Irving Fisher (1867-1947), ελέγχει όχι μόνον όλους τους τύπους των αριθμοδεικτών που έχουν ήδη χρησιμοποιηθεί, αλλά και όσους θα μπορούσαν λογικά να χρησιμοποιηθούν. Αποδεικνύει έτσι εντελώς ανακριβείς πολλές από τις μεθόδους δημιουργίας αριθμοδεικτών, αναλύει γιατί ορισμένοι τύποι είναι ακριβείς και άλλοι όχι, υποδεικνύει τρόπους για την εξοικονόμηση χρόνου στους υπολογισμούς και εξηγεί πώς πρέπει να ελέγχονται τα αποτελέσματα.

Λέοναρντ Μλόντινοφ

Το ουράνιο τόξο του Φάυνμαν

Μια αναζήτηση του ωραίου στη φυσική και στη ζωή

μετ. Δημοσθένης Κοντός

εκδ. Αλεξάνδρεια, σελ. 188 – 18 ευρώ

Πώς σκέφτεται ένας επιστήμονας; Πώς ξέρει ότι έχει τα απαιτούμενα προσόντα γι’ αυτό που κάνει; Ποια είναι η φύση της δημιουργικότητας; Στη δύση της ζωής του ο νομπελίστας φυσικός Ρίτσαρντ Φάυνμαν συνομιλεί με τον νεαρό τότε φυσικό Λέοναρντ Μλόντινοφ, ο οποίος καταφθάνει στο Ινστιτούτο Τεχνολογίας της Καλιφόρνιας νιώθοντας χαμένος και τρομοκρατημένος. Το βιβλίο του αποτελεί μια αναδρομή στα πρώτα του χρόνια στο κορυφαίο ερευνητικό κέντρο, στα χρόνια δηλαδή εκείνα που όπως λέει είναι «για έναν φυσικό τα πιο σημαντικά» της ζωής του. Γιατί τα χρόνια των σπουδών και εκείνα που ακολουθούν αμέσως μετά, είναι εκείνα που ανακαλύπτεις τον εαυτό σου και κτίζεις την καριέρα σου. Το βιβλίο αναφέρεται ακόμα στον ανταγωνισμό του Φάυνμαν με τον επίσης νομπελίστα φυσικό Μάρεϋ Γκελ-Μαν, καθώς και στα πρώτα αβέβαια βήματα της θεωρίας των χορδών στη δεκαετία του ’80 – μια θεωρία που σήμερα έχει εξελιχθεί στο ισχυρότερο όπλο του θεωρητικού φυσικού για τα άλυτα προβλήματα της φυσικής και της κοσμολογίας.

Κώστας Ζώρας, Φ. Μπαντιμαρούδης επιμ.

Οι κοινωνικές επιστήμες σήμερα

Πανεπιστήμιο του Αιγαίου

εκδ. Αντ. Ν. Σάκκουλα, σελ. 735

Η πρώτη ενότητα του τόμου ασχολείται με το θέμα της μετακίνησης των πληθυσμών, λαμβάνοντας υπόψη ότι η μετανάστευση αποτελεί ζήτημα μείζον στο πλαίσιο των εξελισσόμενων διεθνών πολιτισμών και των οικονομικών σχέσεων. Η δεύτερη ενότητα ασχολείται με το θέμα της έννοιας του συνόρου ως αντικειμένου έρευνας των κοινωνικών επιστημών. Ειδικότερα εξετάζεται η θεματική των συνόρων ως συμβολικό και πολιτικό όριο μέσα στο εννοιολογικό σύμπλεγμα των ταυτοτήτων. Η τρίτη ενότητα ασχολείται με το ευρύτατο ζήτημα των σχέσεων φύσης και κοινωνίας αντιμετωπίζοντάς το ως θεμέλιο δύο μεγάλων επιστημονικών συζεύξεων. Και η τέταρτη ενότητα αναδεικνύει τον πολλαπλασιαστικό ρόλο της επικοινωνίας και των ΜΜΕ σε επιμέρους επίπεδα.

Οικολογια

Ελίζαμπεθ Κόλμπερτ

Ημερολόγιο μιας καταστροφής

μετ. Πέτρος Γεωργίου

εκδ. Αβγό, σελ. 208 – 16 ευρώ

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι επιστήμονες προειδοποιούσαν ότι η περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε διοξείδιο του άνθρακα αυξανόταν με κίνδυνο το λιώσιμο των πάγων στους πόλους και την αλλαγή του κλίματος στη Γη. Κανένα μέτρο δεν λήφθηκε και ο κόσμος βρίσκεται σήμερα στο χείλος της καταστροφής. Μέχρι το τέλος του 21ου αιώνα, η θερμοκρασία θα είναι μάλλον μεγαλύτερη από κάθε άλλη φορά τα τελευταία δύο εκατομμύρια χρόνια και οι σαρωτικές επιπτώσεις αυτού του φαινομένου θα καθορίσουν τη ζωή πάνω στη Γη. Ταξιδεύοντας στον Αρκτικό Κύκλο, η Ελίζαμπεθ Κόλμπερτ προσεγγίζει το τεράστιο πρόβλημα παίρνοντας συνεντεύξεις από ερευνητές και περιβαλλοντολόγους, εξηγώντας τις επιστημονικές μελέτες και ιχνογραφώντας παραλληλισμούς με χαμένους αρχαίους πολιτισμούς.

Ιστορια

Christopher S. Μackay

Αρχαία Ρώμη

Πολιτική και στρατιωτική ιστορία

μετ. Δούκαινα Ζάννη

εκδ. Παπαδήμα, σελ. 540 – 43,89 ευρώ

Το έργο αποτελεί μια σύντομη αλλά περιεκτική πολιτική ιστορία της αρχαίας Ρώμης από την ίδρυσή της κατά την Εποχή του Σιδήρου στην Ιταλία ώς το 476 μ.Χ. Περιγράφει τους λόγους οι οποίοι οδήγησαν τη Ρώμη στην κατάκτηση της Ιταλίας, το ανθρώπινο δυναμικό της οποίας επέτρεψε στη Ρώμη να κατακτήσει τη Μεσόγειο μέσα σε διάστημα μισού αιώνα. Οι ευθύνες που ανέλαβε ο στρατός μετά τις κατακτήσεις αυτές υπονόμευσαν τους πολιτικούς θεσμούς της Δημοκρατίας. Εγκαθιδρύθηκε έτσι ένας μοναρχικός τύπος διακυβέρνησης εξασφαλίζοντας δύο αιώνες ειρήνης. Στο τέλος όμως η ρωμαϊκή αυτοκρατορία υποκύπτει στις πιέσεις που δέχεται από τις εισβολές των ξένων λαών της Δύσης. Το βιβλίο συζητά ακόμα την επίδραση που είχε πάνω στο ηγεμονικό καθεστώς η υιοθέτηση του χριστιανισμού ως κρατικής θρησκείας.

Χρηστικα

Shawn Christopher Shea

Η ευτυχία υπάρχει

Πώς να βρείτε τη δική σας

μετ. Ανδριάνα Σακκά

εκδ. Κριτική, σελ. 352

Με λεπτότητα και ευστροφία, ο καθηγητής Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Dartmouth στις ΗΠΑ και ψυχαναλυτής Shawn Christopher Shea μας προσκαλεί σε ένα συναρπαστικό ταξίδι στον κόσμο της εφηρμοσμένης καθημερινής ψυχολογίας, τονίζοντας ότι η ευτυχία δεν αποτελεί απλώς μια στιγμιαία ευφορία, αλλά μια στάση ζωής. Με παραδείγματα διάσημων προσωπικοτήτων όπως ο Αϊνστάιν, ο Δαλάι Λάμα, ο Μπομπ Ντύλαν ή ο Ντέιβιντ Μπάουι, μας δείχνει πώς να ξεχωρίζουμε την ευτυχία από την επιτυχία, να εκτιμάμε τις όμορφες στιγμές και να μην αναλωνόμαστε στην προσπάθεια καταξίωσης. Οι διαφωτιστικές σκέψεις που δίνει σε σημαντικά ερωτήματα της εποχής μας ανοίγουν δρόμο για έναν δημιουργικότερο τρόπο σκέψης και για μια νέα κατανόηση της ύπαρξής μας.

Συμπεριφορα

Debra Fine

Πώς να πιάσετε κουβέντα!

Σπάστε τον πάγο, κερδίστε τις εντυπώσεις!

μετ. Ελενα Τσουκαλά

εκδ. Κριτική, σελ. 208 – 14,50 ευρώ

Μήπως στα πάρτι περνάτε την ώρα σας μόνοι στον μπουφέ; Μήπως οι συζητήσεις σας τελειώνουν πριν αρχίσουν; Μήπως τρέμετε την απόρριψη; Μήπως θέλετε να είστε άνετοι στις κοινωνικές και επαγγελματικές σας επαφές; Με το βιβλίο αυτό μαθαίνετε πώς να ξεκινάτε μια συζήτηση και να την κρατάτε ζωντανή, πώς να θυμάστε ευκολότερα τα ονόματα των άλλων, πώς να αλλάζετε θέμα όταν η συζήτηση εξαντλείται, πώς να αποφεύγετε τις αμήχανες σιωπές, πώς να κλείνετε έξυπνα μια συζήτηση – πώς να κερδίζετε με λίγα λιόγια τις εντυπώσεις.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή