Τον τίμησαν όλοι όσοι τον αγάπησαν

Τον τίμησαν όλοι όσοι τον αγάπησαν

2' 15" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πάτε στον Ζυλ»; με ρώτησε ο ταξιτζής χθες το μεσημέρι. Κι αμέσως συμπλήρωσε μια φράση, που απηχούσε το κοινό αίσθημα: «Ηταν τιμή μας που ζούσε στη χώρα μας».

Χθες τον τίμησαν όλοι όσοι τον αγάπησαν. Οι άνθρωποι του ελληνικού θεάτρου και του κινηματογράφου συνόδευσαν στο τελευταίο του ταξίδι έναν δικό τους άνθρωπο, που είχαν αγαπήσει πολύ: τον σκηνοθέτη Ζυλ Ντασσέν. Είχε δύο σκέλη η χθεσινή κηδεία: πρώτα η εβραϊκή τελετή στο Νεκροταφείο της Νίκαιας και μετά η ταφή, δίπλα στη Μελίνα, στον λιτό αλλά εντυπωσιακό της τάφο, στο Α΄ Νεκροταφείο.

Η παρουσία των πολιτικών όμως, και κυρίως του ΠΑΣΟΚ, ήταν επίσης έντονη. Ο πρώην πρωθυπουργός Κ. Σημίτης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, ο υπουργός Πολιτισμού Μιχ. Λιάπης, ο δήμαρχος Αθηναίων Νικήτας Κακλαμάνης. Επίσης, οι Απόστολος Κακλαμάνης, Γερ. Αρσένης, Κ. Λαλιώτης, Αντ. Λιβάνης, Ν. Αθανασάκης, αλλά και η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Αννα Φιλίνη κ.ά. βρέθηκαν είτε στη Νίκαια είτε στην Αθήνα είτε και στα δύο σημεία της διαδρομής, βουβοί και συγκινημένοι. Γιατί ήταν η πιο βουβή, η πιο σιωπηλή και γι’ αυτό η πιο κατανυκτική τελετή κηδείας.

Τα παιδιά του και τα εγγόνια του, που ήρθαν από τη Γαλλία για το τελευταίο «αντίο», γνώριζαν πόση αδυναμία και αγάπη είχαν στον Ζυλ οι Ελληνες, αντιλαμβάνονταν όμως και την παγκόσμια διάστασή του. Η κόρη του, Ρίκι, αποχαιρετώντας τον πατέρα της είπε: «Εσείς οι Ελληνες τον αγαπήσατε πάρα πολύ, αλλά αυτός ο άνθρωπος ανήκε σ’ όλο τον κόσμο». Στο Νεκροταφείο της Νίκαιας έγιναν οι σύντομοι επικήδειοι: από τον πρόεδρο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου, Μωυσή Κωνσταντίνη, που αναφέρθηκε στην πλούσια ζωή του Ζυλ Ντασσέν. Από τον αδελφό της Μελίνας, Σπύρο Μερκούρη, που μαζί συνέχισαν το όραμά της στο Ιδρυμα Μερκούρη, ο οποίος αναφέρθηκε στις μάχες που έδωσε ο Ζυλ με τη Μελίνα, στην κοινή τους ζωή, στα κοινά τους όνειρα, στο όραμα της επιστροφής των Μαρμάρων και επισήμανε ότι ο Ζυλ Ντασσέν ήταν ο άνθρωπος που πάντα την ωθούσε και την καθοδηγούσε. Από τον καλλιτεχνικό κόσμο της χώρας, τον αποχαιρέτισε η ηθοποιός Κάτια Δανδουλάκη, η οποία αναφέρθηκε, πολύ συγκινημένη, σε μια τελευταία τους συνάντηση και «για όλο αυτό το παραμύθι που ζήσαμε και δεν έχει τέλος».

«Φωτεινό αστέρι» τον χαρακτήρισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, και «εκπρόσωπο των μεγάλων αξιών της χώρας». Κι έπειτα όλοι ανηφόρισαν προς το Α΄ Νεκροταφείο. Εκεί, γύρω από τον τάφο της Μελίνας, είχαν συγκεντρωθεί όλοι, σιωπηλοί, συγκινημένοι, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν και να αποδεχθούν άλλη μία απώλεια.

Η συγκινημένη παρουσία της κυρίας Αγγελικής, της γυναίκας που μεγάλωσε στο σπίτι των Μερκούρηδων από τα 19 της χρόνια και ανήκε πια στην οικογένεια, υπογράμμιζε τα βουβά συναισθήματα όλων. Ηταν ένας αποχαιρετισμός όπως ταίριαζε στο ήθος και στην παρουσία που είχε ο Ζυλ Ντασσέν στη ζωή του και στην τέχνη του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή