Εξι σκαπάνες και το «βαρύ πυροβολικό»

Εξι σκαπάνες και το «βαρύ πυροβολικό»

1' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την πρώτη θέση των έξι ανασκαφών της Αρχαιολογικής Εταιρείας το 2007 κατέχει η Μεσσήνη. Στο θέατρο αποκαλύφθηκε μεγάλος αριθμός ακτέριστων πρωτοβυζαντινών τάφων που οι παρειές της δυτικής παρόδου είναι επενδεδυμένες με λιθοπλίνθους. Στον ναό της Μεσσήνης κατά την ταξινόμηση των διάσπαρτων μελών ήρθαν στο φως πολλά ενεπίγραφα θραύσματα από ασβεστόλιθο με χαραγμένα δύο ψηφίσματα. Το πιο εντυπωσιακό ωστόσο από όσα συμβαίνουν στην περιοχή που ανασκάπτει ο Πέτρος Θέμελης είναι το αναστηλωτικό έργο. «Γνήσια αναστήλωση χωρίς χρήση συμπληρώσεων», υπογραμμίζει ο Β. Πετράκος: «Είναι θαυμάσιο αυτό που συμβαίνει εκεί!».

Σπουδαία χαρακτηρίζει επίσης την ανασκαφή της Χαλανδριανής στη Σύρο, διότι επιβεβαιώνονται υποθέσεις του Τσούντα πριν από 100 χρόνια, αλλά και στην εντυπωσιακή Ζώμινθο που ερευνά ο Γιάννης Σακελλαράκης, όπου είχαμε μια τεράστια μινωική αγροικία με συνεχή ευρήματα. Με τη βοήθεια της Διεύθυνσης Δασών όμως, ετοιμάζεται η κήρυξη ενός μοναδικού κέντρου εντός του περιφραγμένου αρχαιολογικού χώρου, ως μνημείο της φύσης. Πρόκειται για τον κράταιγο ή τρικοκιά (ύψους 11,40 μ.) που σχετίζεται με τη λατρεία του ιερού δένδρου στη μινωική Κρήτη!

Οι υπόλοιπες ανασκαφές συνεχίστηκαν κανονικά. Η έρευνα του πρωτοελλαδικού νεκροταφείου στο Τσέπι από τη Μαρία Παντελίδου, στη Σκάλα Ωρωπού από τον Αλέξανδρο Μαζαράκη Αινιάν και στις Μυκήνες από τον Σπύρο Ιακωβίδη.

Υπάρχουν όμως και καινούργιες εκδόσεις. «Ο δήμος του Μυρινούντος» από τον Ευάγγελο Βιβλιοδέτη, οι «Υπόγειοι λαξευτοί τάφοι της Αίγινας» της Ελένης Παπασταύρου, «Το Ακρωτήρι της Θήρας» με τα ευρήματα της Δυτικής Οικίας, ο τέταρτος τόμος για τα «Αρχεία των Μνημείων της Αττικής». Ομως, το βαρύ πυροβολικό είναι η «Τανάγρα» της Αγγελικής Ανδρειωμένου, αλλά και η «Η αλληλογραφία Klenze – Ross» από τον Αλέξανδρο Παπαγεωργίου-Βενετά.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή