Ματιές στον κόσμο

6' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βασιλεια

Εκθεση

Αntikenmuseum und Samlung Ludvig

www.antikenmuseum.ch

«Ομηρος: Από τον μύθο της Τροίας στην ποίηση και στην τέχνη». Αφιερωμένη στον Ομηρο και στη διαχρονική ακτινοβολία των ομηρικών επών, η έκθεση παρουσιάζει πάνω από 230 έργα που χρονολογούνται από τη μυκηναϊκή εποχή μέχρι τις μέρες μας, προερχόμενα από πενήντα ευρωπαϊκά μουσεία (ανάμεσά τους και είκοσι περίπου έργα από την Ελλάδα). Εκτός από τα αρχαιοελληνικά έργα, εκτίθενται τεκμήρια της ομηρικής επιρροής στη Ρώμη, στο Βυζάντιο, στον Μεσαίωνα και στους νεότερους χρόνους. Ως τις 17 Αυγούστου.

Βοστωνη

Εκθεση

Μuseum of Fine Arts

www.mfa.org

«El Greco to Velasquez: Art During the Reign of Philip III». Η βασιλεία του Φιλίππου του 3ου στην Ισπανία (1598-1621) ήταν μια περίοδος σημαντικής πολιτιστικής ακμής. Ο μονάρχης αγαπούσε τις μεγαλοπρεπείς αυλικές γιορτές και θρησκευτικές τελετές, ενώ ενθάρρυνε τις τέχνες -από την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική ώς τη μουσική και τη διακόσμηση- θεωρώντας ότι ευνοούν το βασιλικό μεγαλείο του. Τα χρόνια εκείνα πολλοί καλλιτέχνες προχώρησαν σε μια πιο νατουραλιστική και συναισθηματικά εκφραστική γλώσσα, απομακρυνόμενοι από την αυστηρότητα της προηγούμενης περιόδου. Η έκθεση παρουσιάζει 100 περίπου πίνακες και γλυπτά, ανάμεσά τους όψιμα έργα του Ελ Γκρέκο. Ως τις 27 Ιουλίου.

Λονδινο

Θέατρο

Gielgud Theatre

www.godofcarnage.com

«The God of Carnage». Ο «Θεός της σφαγής», το τελευταίο έργο της Γαλλίδας συγγραφέως Γιασμίνα Ρεζά, παρουσιάστηκε ήδη με επιτυχία στο Παρίσι, σκηνοθετημένο από την ίδια. Εχει ως ήρωες δύο ζευγάρια που συναντιούνται για να λύσουν προβλήματα που δημιούργησε ένας καβγάς των παιδιών τους και καταλήγουν να αποκαλύψουν τους δικούς τους ανταγωνισμούς. Στην αγγλική παράσταση πρωταγωνιστούν ο Ρέιφ Φάινς, η Τζάνετ Μακ Τιρ, η Τάμσιν Γκριγκ και ο Κεν Στοτ, σε σκηνοθεσία του Μάθιου Γουόρτσας.

Εκθεση

Βritish Museum

www.britishmuseum.org

«The American Scene: Prints from Hopper to Pollock». Η καλλιτεχνική σκηνή των ΗΠΑ το πρώτο μισό του 20ού αιώνα δεν έδωσε ονόματα διεθνούς φήμης, αν εξαιρέσει κανείς τον Εντουαρντ Χόπερ και τον «αφηρημένο εξπρεσιονισμό» του Τζάκσον Πόλοκ. Με ορόσημα αυτούς τους δύο ζωγράφους, το Βρετανικό Μουσείο προσφέρει ένα πανόραμα της αμερικανικής τέχνης παρουσιάζοντας 150 περίπου χαρακτικά που τεκμηριώνουν την καλλιτεχνική διαδρομή αλλά και την κοινωνική εξέλιξη στη χώρα από τις αρχές του αιώνα έως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Ως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Μπιλμπαο

Εκθεση

Guggenheim Museum

www.guggenheim-bilbao.es

«Cosas del Surrealismo». Η έκθεση «Σουρεαλιστικά πράγματα», αφού ταξίδεψε σε πολλές πόλεις, κατέληξε στο κτίριο του Φρανκ Γκέρι που σίγουρα έχει έντονο σουρεαλιστικό χρώμα. Εξερευνώντας την επιρροή του σουρεαλισμού στο θέατρο, την αρχιτεκτονική, τον κινηματογράφο, τη μόδα, τη διαφήμιση, το ντιζάιν, παρουσιάζει πάνω από 200 εκθέματα -πίνακες, γλυπτά, έντυπα, χρηστικά αντικείμενα, μακέτες σκηνικών, φωτογραφίες, ταινίες- με την υπογραφή σουρεαλιστών καλλιτεχνών όπως ο Νταλί, ο Μαγκρίτ, ο Μαξ Ερνστ και πολλοί άλλοι. Ως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Νεα Υορκη

Θέατρο

Βroadhurst Theatre

www.cat2008onbroadway.com

«Cat on a Hot Tin Roof». Η «Λυσσασμένη γάτα», ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Τενεσί Ουίλιαμς, παρουσιάζεται με Αφροαμερικανούς πρωταγωνιστές, ανάμεσά τους η Ανίκα Νόνι Ρόουζ (Μάγκι η «γάτα», ο ρόλος που έπαιξε η Λιζ Τέιλορ στον κινηματογράφο), ο Τέρενς Χάουαρντ (Μπρικ), η Φυλίσια Ρασάντ (Μπιγκ Μάμα), ενώ τον ρόλο του Μπιγκ Ντάντι ερμηνεύει ο βετεράνος ηθοποιός Τζέιμς Ερλ Τζόουνς. Η σκηνοθεσία είναι της Ντέμπι Αλεν. Ως τις 22 Ιουνίου.

Βernard B. Jacobs Τheater

τηλ. 001-212-239-6200

«The Country Girl». Τρία κινηματογραφικά αστέρια σε μια παράσταση: Η Φράνσις Μακντόρμαντ, ο Μόργκαν Φρίμαν και ο Πίτερ Γκάλαγκερ πρωταγωνιστούν στο έργο του Κλίφορντ Οντέτς, που πρωτοανέβηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και εκτυλίσσεται στα θεατρικά παρασκήνια. Η σκηνοθεσία είναι του Μάικ Νίκολς.

Cort Theater

www.39stepsonbroadway.com

«Alfred Hitchcock’s The 39 Steps». Θεατρική διασκευή της ταινίας του Χίτσκοκ «Τα 39 σκαλοπάτια» από τον Πάτρικ Μπάρλοου. Το έργο έκανε ήδη λαμπρή καριέρα στο Λονδίνο (κέρδισε το βραβείο Ολίβιε 2007 για την καλύτερη κωμωδία) και τώρα μεταφέρθηκε στο Μπροντγουέι σκηνοθετημένο από την Μαρία Αϊτκεν, κερδίζοντας ενθουσιώδη εγκώμια από την κριτική. Τους πολυάριθμους ρόλους του έργου τους ερμηνεύουν τέσσερις εξαιρετικά ταλαντούχοι ηθοποιοί: Τσαρλς Εντουαρντς, Αρνι Μπάρτον, Κλιφ Σόντερς και Τζένιφερ Φέριν.

Παρισι

Εκθέσεις

Μusee du Louvre

www.louvre.fr

«Babylone». Η έκθεση εξερευνά την ιστορία και τον θρύλο της Βαβυλώνας παρουσιάζοντας αρχαία έργα τέχνης από διάφορες περιόδους, καθώς και πολλά εκθέματα -πίνακες ζωγραφικής, χειρόγραφα, βιβλία, αποσπάσματα από ταινίες- που αναδεικνύουν τον συμβολικό της ρόλο στη Βίβλο, στην αρχαία ελληνική και λατινική λογοτεχνία και στην τέχνη. Πολλά μουσεία του κόσμου έχουν δανείσει αντικείμενα για την έκθεση, όχι όμως και το Εθνικό Μουσείο της Βαγδάτης, που υπέστη μεγάλη καταστροφή λόγω του πολέμου στο Ιράκ. Ως τις 2 Ιουνίου.

Ρinacotheque de Paris

www.pinacotheque.com

«Les Soldats de l’ Eternite». Οι πήλινοι στρατιώτες του Ξιάν συνεχίζουν το ταξίδι τους στον κόσμο – Λονδίνο, Ρώμη και τώρα Παρίσι: Είκοσι αγάλματα πολεμιστών από τα εκατοντάδες που ανακαλύφθηκαν κοντά στον τάφο του Κιν Σι Χουαντζί, αιώνια φρουρά του πρώτου αυτοκράτορα της Δυναστείας Κιν (221-206 π.Χ.) ο οποίος ένωσε την Κίνα. «Οι στρατιώτες της αιωνιότητας», δάνειο από το Μουσείο Τέχνης και Ιστορίας της Επαρχίας Σανξί, είναι η πιο εντυπωσιακή από τις αφιερωμένες στην Κίνα εκθέσεις που γίνονται φέτος σε όλο τον κόσμο με αφορμή τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Ως τις 24 Σεπτεμβρίου

Πραγα

Φεστιβάλ

Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ

Ανοιξη της Πράγας

www.festival.cz

Το Διεθνές Μουσικό Φεστιβάλ της Πράγας παρουσιάζει φέτος μια μεγάλη ποικιλία από συμφωνικές ορχήστρες, σύνολα μουσικής δωματίου και επιφανείς μουσικούς, σε κλασικά έργα αλλά και σύγχρονες συνθέσεις. Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, η Φιλαρμονική της Αγίας Πετρούπολης με διευθυντή τον Γιούρι Τεμιρκάνοφ, ο πιανίστας Αλφρεντ Μπρέντελ σε έργα Χάιντν, Μότσαρτ, Μπετόβεν και Σούμπερτ, η σοπράνο Εντίτα Γκρουμπέροβα σε άριες από όπερες του Μότσαρτ, του Πουτσίνι, του Μπελίνι και του Ντονιζέτι. Ως τις 4 Ιουνίου.

Τα χαρακτικά του Γκόγια

Με τα χαρακτικά και τα σχέδιά του, ο Φρανθίσκο Γκόγια (1746-1828) κράτησε ένα λεπτομερές ημερολόγιο της εποχής του, αλλά και των περιπετειών της εσωτερικής του ζωής. Είναι ένας κόσμος παράλληλος με την πιο φημισμένη πλευρά του έργου του, τις ελαιογραφίες, ένας πολυδαίδαλος κόσμος που η εξερεύνησή του δίνει πάντα αφορμές για έκπληξη. Σε αυτά τα έργα ο μεγάλος Ισπανός καλλιτέχνης ελευθέρωσε τελείως τη φαντασία και τον στοχασμό του, αναδεικνύοντας το πάθος του για την αλήθεια. Η έκθεση «Goya Graveur», στο μουσείο του Petit Palais στο Παρίσι, παρουσιάζει ένα σύνολο 280 έργων του μεγάλου Ισπανού καλλιτέχνη, που τα περισσότερα ανήκουν σε τρεις μεγάλες σειρές χαρακτικών: «Τα καπρίτσια» (μια πινακοθήκη των διαστροφών του ανθρώπινου είδους, όσο και της ισπανικής κοινωνίας του καιρού του), «Τα παράλογα» (αλληγορικές εικόνες που ιχνηλατούν τον κόσμο του ονείρου και του υποσυνείδητου) και «Οι συμφορές του πολέμου», συγκλονιστικό χρονικό φρίκης για την περίοδο κατοχής της Ισπανίας από τα στρατεύματα του Ναπολέοντα (εδώ το χαρακτικό «Το χειρότερο είναι να ζητιανεύεις»).

Ο Ροντέν και το γυμνό σώμα

Ανήκει στην παγκόσμια παράδοση της γλυπτικής – ο τελευταίος μεγάλος γλύπτης που σηματοδοτεί τη μετάβαση από τον κλασικισμό στις ιστορικές αβάν-γκαρντ του 20ού αιώνα. Το έργο του εγγράφεται σε μια παράδοση όπου το γυμνό σώμα αποτελεί βασικό θέμα της γλυπτικής. Ωστόσο, ο Ροντέν (1840-1917) ανατρέπει τους κλασικούς κανόνες εισάγοντας στο έργο του το πάθος και τον αισθησιασμό, την άμεση έκφραση της ερωτικής επιθυμίας. Η παλλόμενη φυσικότητα των αγαλμάτων του (που έκανε πολλούς να τον κατηγορήσουν ότι έπαιρνε το πρόπλασμα κατευθείαν από τα μοντέλα του) επηρέασε αποφασιστικά την εξέλιξη της μεταγενέστερης γλυπτικής. Η έκθεση «Ροντέν. Το γυμνό σώμα» που εγκαινιάστηκε στο Ιδρυμα MAPFRE της Μαδρίτης και θα διαρκέσει ώς τις 6 Ιουλίου, εστιάζει στον τρόπο που χειρίζεται το γυμνό ο μεγάλος γλύπτης, παρουσιάζοντας 33 γλυπτά (12 ορειχάλκινα, 3 μαρμάρινα και 18 προπλάσματα) ανάμεσά τους το περίφημο «Φιλί» (φωτ.), την «Εποχή του Χαλκού» και τα «Χέρια εραστών», καθώς και 90 σχέδια, στα οποία ο ερωτισμός εκφράζεται από τον Ροντέν με ακόμα μεγαλύτερη ελευθερία και τόλμη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή