Μικρή κάμψη της ελληνικής παραγωγής βιβλίων το 2007

Μικρή κάμψη της ελληνικής παραγωγής βιβλίων το 2007

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στη Γαλλία μπορεί το βιβλίο να παραμένει το πρώτο πολιτιστικό προϊόν, με κύκλο εργασιών 4,1 δισ. ευρώ το 2006, στην Ελλάδα όμως σημειώθηκε μικρή κάμψη στη βιβλιοπαραγωγή. Αξιοσημείωτο είναι το φαινόμενο της διανομής και πώλησης βιβλίων μέσω του Τύπου, που συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, προσφέροντας το 2007, 600 τίτλους.

Αυτή είναι μια πρώτη γεύση των στοιχείων της ελληνικής και της γαλλικής βιβλιοπαραγωγής που παρουσίασε χθες το μεσημέρι στη Θεσσαλονίκη η διευθύντρια του ΕΚΕΒΙ, Κατρίν Βελισσάρη, αναγγέλλοντας την 5η Διεθνή Εκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης, που εγκαινιάζεται αύριο Πέμπτη στη ΔΕΘ.

Οι επισκέπτες της Εκθεσης, για τέσσερις μέρες θα πάρουν μια μεγάλη γεύση της γαλλικής βιβλιοπαραγωγής, αφού η Γαλλία είναι η πρώτη τιμώμενη χώρα στη ΔΕΒΘ. Μια χώρα όπου πωλούνται ετησίως 470 εκατ. αντίτυπα από 70 χιλ. τίτλους που εκδίδονται ετησίως. Ομως η υπόθεση των μπεστ σέλερ αφορά περίπου 1.000 από αυτούς, ενώ η λογοτεχνία κατέχει το 20% των πωλήσεων.

Η ελληνική βιβλιοπαραγωγή σημείωσε το 2007 μια μικρή κάμψη (9.991 μαζί με τις επανεκδόσεις, έναντι 10.258 το 2006). Σημαντική μείωση σημειώνουν για πρώτη φορά τα παιδικά βιβλία, κατά 334 τίτλους, αλλά και τα μεταφρασμένα (κατά 278 τίτλους). Παρ’ όλα αυτά αντιπροσωπεύουν το 41,5% της βιβλιοπαραγωγής του 2007 (3.900 τίτλοι, έναντι 4.178 το 2006). Η χώρα μας είναι η πρώτη στην Ευρώπη σε μεταφρασμένα λογοτεχνικά βιβλία (47,9% του συνόλου) με πρώτο το μυθιστόρημα (71%), και πρώτη γλώσσα προέλευσης τα αγγλικά.

Οσο για την ελληνική λογοτεχνία, αύξηση σημειώθηκε στο διήγημα, το δοκίμιο και την ποίηση, ενώ το μυθιστόρημα, παρότι διατηρεί την πρωτοκαθεδρία του σημειώνει κάμψη κατά 4,5% (316 τίτλους). Ολα είναι έτοιμα για τα εγκαίνια, αύριο στις 7.30 μ.μ., της 5ης Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, από τον υπουργό Μακεδονίας-Θράκης, Μαργαρίτη Τζίμα. Παρόντες πολλοί ξένοι συγγραφείς και ο επί πολλά χρόνια διευθυντής της Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου της Φρανκφούρτης Πίτερ Βαϊτχάας, σήμερα πρόεδρος του «Κλαμπ των Διεθνών Εκθέσεων Βιβλίου στο εξωτερικό».

«Παρά την πενταετή της ζωή, τη σχετική ελληνοπρεπή καχυποψία, την υπερκόπωση των εκδοτών λόγω υψηλού κόστους, αλλά και τη μη ευνοϊκή συγκυρία, η αυξημένη συμμετοχή αποτελεί το καλύτερο πιστοποιητικό για τη ΔΕΒΘ, η οποία μετριέται πλέον μέσα στις μεγάλες ευρωπαϊκές εκθέσεις», είπε ο πρόεδρος του Δ.Σ. του ΕΚΕΒΙ, συγγραφέας Πέτρος Μάρκαρης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή