Ο Γκόγια της Πινακοθήκης

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις αποθήκες των ελληνικών μουσείων κρύβονται μεγάλοι θησαυροί. Ποιος θα πίστευε, λ.χ., ότι η Εθνική Πινακοθήκη διαθέτει μία από τις πληρέστερες και πιο ζηλευτές συλλογές χαρακτικών του Γκόγια; Ισως κάποιοι να θυμούνται ότι παρουσιάστηκε για τελευταία φορά στο κοινό το 1971, αλλά έκτοτε δεν έχει εκτεθεί ξανά στο σύνολό της. Από τις 25 Ιουνίου όμως θα έχουμε την ευκαιρία να καμαρώσουμε πάνω από 200 έργα του μεγάλου Ισπανού καλλιτέχνη, τα οποία αγόρασε ο τέως διευθυντής της Πινακοθήκης Μαρίνος Καλλιγάς από την Ελβετία τη δεκαετία του 1960. Το 2008 εορτάζονται άλλωστε και τα 180 χρόνια από τον θάνατο του ζωγράφου και χαράκτη με εκθέσεις και αφιερώματα σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Ο τίτλος της έκθεσης θα είναι «Γκόγια. Χαράκτης της Εθνικής Πινακοθήκης. Ο ύπνος της λογικής γεννά τέρατα»» λέει στην «Κ» η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα, εξηγώντας ότι ο υπότιτλος βγαίνει από ένα χαρακτικό του καλλιτέχνη. «Τα έργα ήταν σε άριστη κατάσταση και δεν χρειάζονταν συντήρηση, αλλά ήθελαν κορνίζες. Βρέθηκε χορηγός για την έκθεση και με την ευκαιρία του εορτασμού προχωρήσαμε στην υλοποίησή της. Στο Παρίσι διοργανώνεται ανάλογη έκθεση με τα χαρακτικά του στο Πετί Παλέ, και θεωρείται μία από τις δημοφιλέστερες της χρονιάς. Πρόκειται για έργα μεγάλης καλλιτεχνικής και αισθητικής αξίας καθώς προέρχονται από τις πρώτες σειρές. Ο Γκόγια ήταν ο ζωγράφος που φώτισε τον καιρό του. Οι πίνακες και τα χαρακτικά του είναι ένα σχόλιο πάνω στην ανθρώπινη φύση, που παραμένει πάντοτε καίριο. Αν παρατηρήσετε τις φοβερές σκηνές για τα δεινά του πολέμου που έχει φτιάξει θα δείτε ξανά τη φρίκη που βλέπουμε καθημερινά στα δελτία ειδήσεων» τονίζει η Μαρίνα Λαμπράκη-Πλάκα.

Πάνω από 200 έργα

Επιμελήτρια της μεγάλης αυτής έκθεσης είναι η Μαριλένα Κασιμάτη: «Στην έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι και τον Οκτώβριο, θα εκθέσουμε 4 σειρές οξυγραφιών του Γκόγια που τον έκαναν ευρύτερα γνωστό στο κοινό. Ο Μαρίνος Καλλιγάς πρώτα αγόρασε τη σειρά «Ταυρομαχία» με 33 χαρακτικά, ύστερα τη σειρά «Disparates – Τρέλες» με 18 χαρακτικά, ενώ ακολούθησε η απόκτηση των σειρών «Τα δεινά του Πολέμου» με 80 και τα «Capricios» με ισόποσο αριθμό. Μόνο η τελευταία σειρά είχε κυκλοφορήσει όσο ζούσε ο καλλιτέχνης. Τα τύπωσε μόνος του και τα πουλούσε σ’ ένα ποτοπωλείο κάτω από το σπίτι του. Σε όλα τα έργα του, ιδιαίτερα σε εκείνα που αφορούν τον πόλεμο, εστιάζει το βλέμμα του στο τι μπορεί να κάνει ο άνθρωπος στον άνθρωπο. Στη σειρά «Ταυρομαχία» βλέπουμε το πάθος του για το θέαμα αυτό ενώ στις «Τρέλες» και τα «Capricios» αφήνει τη φαντασία του περισσότερο ελεύθερη και κάνει σχέδια παρανοϊκά και πολλές φορές δυσνόητα με πρωταγωνιστή τον άνθρωπο, από κληρικούς μέχρι πόρνες. Είναι ένα ελεύθερο πνεύμα, γεμάτο φαντασία και δύναμη».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή