Ανατομία σε λαϊκούς ήρωες από την πένα ενός γιατρού

Ανατομία σε λαϊκούς ήρωες από την πένα ενός γιατρού

2' 54" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Δ ώδεκα «μαθητές» παρακολούθησαν το σεμινάριο δημιουργικής γραφής του ΕΚΕΒΙ, με καθηγήτρια τη συγγραφέα Ευγενία Φακίνου: ένας γιατρός, τρεις δημοσιογράφοι, τρία υψηλόβαθμα στελέχη επιχειρήσεων, μία ηθοποιός, δύο καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, μία λογίστρια και ένας τραπεζικός υπάλληλος. Το σεμινάριο ολοκληρώθηκε και το πρώτο βιβλίο ενός εκ των «μαθητών» κυκλοφορεί ήδη στην αγορά. Το πρώτο βιβλίο του δερματολόγου-αφροδισιολόγου Χρήστου Ναούμ, αναπληρωτή διευθυντή στον «Ευαγγελισμό», με τον τίτλο «Αχ, αυτές οι βασίλισσες!» βρίσκεται ήδη στα βιβλιοπωλεία (εκδ. Καστανιώτης). Πρόκειται για τον βίο και την πολιτεία αμαρτωλών και αγίων που ζουν σαν εξόριστες ψυχές σε διαμερίσματα-κλουβιά στις κολασμένες γειτονιές της Αθήνας. Η μαντεύτρα Χαιτέα από την Αλεξάνδρεια και τα πνεύματα που την περιβάλλουν· η υπέρβαρη και ναρκισσιστική θυγατέρα της Αφρούλα· ο φευγάτος σκηνοθέτης γιος της και η εκ φύσεως εγκληματική και μουλωχτή ξαδέλφη της, η μοναχή Μυροφόρα· η συνδικαλίστρια Λάουρα, μια μέντιουμ ρουμανικής καταγωγής και ο αγώνας της για την αναγνώριση των δικαιωμάτων του αδικημένου κλάδου των «πνευματιστών»· η φιλία της λαϊκής αοιδού Εύας με την Τζένη, η οποία δοκίμασε την τύχη της στο τραπεζικό σύστημα, αλλά τελικά την κέρδισε η νύχτα! Και ο αδιέξοδος έρωτας του Πλάτωνα με τον Αρη…

Ολα αυτά τα πρόσωπα βρίσκονται στις σελίδες του βιβλίου. Την περασμένη εβδομάδα όμως, στην επίσημη παρουσίαση του βιβλίου στο Κέντρο Λόγου και Τέχνης «104», βρέθηκαν άλλα πρόσωπα, πολλά, πάρα πολλά. Οι φίλοι, οι συνάδελφοι, οι συγγενείς, ο κύκλος του Χρήστου Ναούμ, που ξεχείλισε το θεατράκι της οδού Θεμιστοκλέους 104, γέμισε το ισόγειο φουαγιέ και όσοι δεν χώρεσαν περίμεναν υπομονετικά να τον χαιρετήσουν και να τον συγχαρούν στον πεζόδρομο της Θεμιστοκλέους.

Στη σκηνή του «104», η συγγραφέας Ευγενία Φακίνου, ο υπεύθυνος ελληνικής λογοτεχνίας των εκδόσεων «Καστανιώτη» Δημήτρης Ποσάντζης και ο συγγραφέας Χρήστος Ναούμ. «Οι ήρωές του έχουν ενδιαφέρον, είναι μια πινακοθήκη λαϊκών ανθρώπων, ηρώων και ηρωίδων που είναι μπλεγμένοι σ’ ένα γαϊτανάκι παραλογισμών. Πρόκειται για μια σαρκαστική ματιά στην ελληνική κοινωνία», είπε στην «Κ» η Ευγενία Φακίνου, λίγο μετά το τέλος της παρουσίασης.

Η παρουσίαση τελείωσε, ο κόσμος κατέβηκε στο φουαγιέ για να ευχηθεί «καλοτάξιδο» στο βιβλίο μ’ ένα ποτήρι κρασί, και βρήκαμε την ευκαιρία να απομονώσουμε λίγο τον Χρήστο Ναούμ και να μας μιλήσει για το πώς οδηγήθηκε από την Ιατρική στη γραφή, για τα σχέδιά του, τους στόχους του.

Τα κλειδιά της τέχνης

Ομολογεί ότι η διάθεσή του να γράψει δεν ήταν κάτι ξαφνικό, «ήταν ύπουλο. Κρατάς σημειώσεις, γράφεις κανένα ποίημα, το διαβάζεις στην παρέα και έτσι ξετυλίγεις, σιγά σιγά τα κουβάρια. Η τέχνη έχει τα δικά της κλειδιά». Αλλωστε, πιστεύει ότι «όταν αγαπάς κάτι πρέπει να το προσεγγίσεις».

Κι έτσι τόλμησε. «Ηθελα να βάλω σε εφαρμογή τις δυνάμεις που έκρυβα, τον καλλιτέχνη που κοιμόταν. Είχα αισθανθεί ότι κοιμόταν». Το βιβλίο του λέει ότι είναι ένας φόρος τιμής στη μικρασιάτικη καταγωγή του. «Χρωστάω ένα μνημόσυνο στους Μικρασιάτες». Του λέμε ότι διακρίνουμε μια τρυφερότητα στον χαρακτήρα του. «Τρυφή σημαίνει καλοπέραση. Θέλω να περνάω καλά και να περνούν καλά και οι άλλοι γύρω μου. Γι’ αυτό ξεκίνησα να γράψω το βιβλίο. Ηθελα και να γελάσω. Ξεκίνησα λοιπόν από τους χαρακτήρες που κάνουν ανοίκεια πράγματα αλλά έχουν καλή καρδιά. Αυτό θέλησα να μοιραστώ, να βγάλω προς τα έξω».

Ξεκίνησε το δεύτερο

Ο Χρήστος Ναούμ εξακολουθεί να ασκεί τις ιατρικές του υποχρεώσεις στον «Ευαγγελισμό». Βρίσκει όμως χρόνο για το γράψιμο, τα πρωινά και τα βράδια. Ηδη έχει ξεκινήσει το δεύτερο μυθιστόρημά του και οι «συμμαθητές» του στο κλειστό blog που έχουν δημιουργήσει είναι οι πρώτοι που έχουν διαβάσει κάποια αποσπάσματα. Οσο για πρώτο του μυθιστόρημα, αρκεί να πούμε ότι το βράδυ της παρουσίασης εξαντλήθηκαν όλα τα αντίτυπα…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή