Ματιές στον κόσμο

6' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βασιλεια

Εκθεση

Αntikenmuseum und Samlung Ludvig

www.antikenmuseum.ch

«Ομηρος: Από τον μύθο της Τροίας στην ποίηση και στην τέχνη». Αφιερωμένη στον Ομηρο και στη διαχρονική ακτινοβολία των ομηρικών επών, η έκθεση παρουσιάζει πάνω από 230 έργα που χρονολογούνται από τη μυκηναϊκή εποχή μέχρι τις μέρες μας, προερχόμενα από πενήντα ευρωπαϊκά μουσεία (ανάμεσά τους και είκοσι περίπου έργα από τη Ελλάδα). Εκτός από τα αρχαιοελληνικά έργα, εκτίθενται τεκμήρια της ομηρικής επιρροής στη Ρώμη, στο Βυζάντιο, στον Μεσαίωνα και στους νεότερους χρόνους, ενώ υπάρχει και ένα αφιέρωμα στην επίδραση του Ομήρου στον κινηματογράφο, από το 1902 μέχρι την «Τροία» του Βόλφγκανγκ Πίτερσεν. Ως τις 17 Αυγούστου.

Βοστωνη

Εκθεση

Μuseum of Fine Arts

www.mfa.org

«El Greco to Velasquez: Art During the Reign of Philip III». Η βασιλεία του Φιλίππου του 3ου στην Ισπανία (1598-1621) ήταν μια περίοδος σημαντικής πολιτιστικής ακμής. Ο μονάρχης αγαπούσε τις μεγαλοπρεπείς αυλικές γιορτές και θρησκευτικές τελετές, ενώ ενθάρρυνε τις τέχνες -από την αρχιτεκτονική και τη ζωγραφική ώς τη μουσική και τη διακόσμηση- θεωρώντας ότι ευνοούν το βασιλικό μεγαλείο του. Τα χρόνια εκείνα πολλοί καλλιτέχνες προχώρησαν σε μια πιο νατουραλιστική και συναισθηματικά εκφραστική γλώσσα, απομακρυνόμενοι από την αυστηρότητα της προηγούμενης περιόδου. Η έκθεση παρουσιάζει 100 περίπου πίνακες και γλυπτά, ανάμεσά τους όψιμα έργα του Ελ Γκρέκο και πρώιμα έργα του Βελάσκεθ. Ως τις 27 Ιουλίου.

Λονδινο

Θέατρο

Gielgud Theatre

www.godofcarnage.com

«The God of Carnage». Ο «Θεός της σφαγής», το τελευταίο έργο της Γαλλίδας θεατρικής συγγραφέως Γιασμίνα Ρεζά, παρουσιάστηκε ήδη με επιτυχία στο Παρίσι, σκηνοθετημένο από την ίδια. Εχει ως ήρωες δύο ζευγάρια που συναντιούνται για να λύσουν προβλήματα που δημιούργησε ένας καβγάς των παιδιών τους και καταλήγουν να αποκαλύψουν τους δικούς τους, πολύ βαθύτερους ανταγωνισμούς. Στην αγγλική παράσταση πρωταγωνιστούν ο Ρέιφ Φάινς, η Τζάνετ Μακ Τίρ, η Τάμσιν Γκριγκ και ο Κεν Στοτ, σε σκηνοθεσία του Μάθιου Γουόρτσας.

Εκθεση

Βritish Museum

www.britishmuseum.org

«The American Scene: Prints from Hopper to Pollock». Η καλλιτεχνική σκηνή των ΗΠΑ το πρώτο μισό του 20ού αιώνα δεν έδωσε ονόματα διεθνούς φήμης, αν εξαιρέσει κανείς τον Εντουαρντ Χόπερ και τον «αφηρημένο εξπρεσιονισμό» του Τζάκσον Πόλοκ. Με ορόσημα αυτούς τους δύο ζωγράφους, το Βρετανικό Μουσείο προσφέρει ένα πανόραμα της αμερικανικής τέχνης παρουσιάζοντας 150 περίπου χαρακτικά που τεκμηριώνουν την καλλιτεχνική διαδρομή αλλά και την κοινωνική εξέλιξη στη χώρα από τις αρχές του αιώνα έως τα πρώτα μεταπολεμικά χρόνια. Ως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Μαδριτη

Εκθεση

Fundacion Mapfre

www.fundacionmapfre.com

«Rodin, el cuerpo desnudo». Αφιέρωμα στον μεγάλο Γάλλο γλύπτη Ογκύστ Ροντέν (1840-1917), η έκθεση εστιάζει στον πρωταγωνιστικό ρόλο που έχει στο έργο του το γυμνό σώμα διερευνώντας επίσης τη διάσταση του ερωτισμού στο σύνολο της καλλιτεχνικής του δημιουργίας. Παρουσιάζοντας 33 γλυπτά και 90 σχέδια παρακολουθεί δύο παράλληλες αλλά αλληλοσυνδεόμενες διαδρομές στο ιστορικό του καλλιτέχνη που σύνδεσε την κλασική παράδοση της γλυπτικής με τα μοντέρνα ρεύματα στην τέχνη του 20ού αιώνα. Ως τις 6 Ιουλίου.

Μπιλμπαο

Εκθεση

Guggenheim Museum

www.guggenheim-bilbao.es

«Cosas del Surrealismo». Η έκθεση «Σουρεαλιστικά πράγματα», αφού ταξίδεψε σε πολλές πόλεις, κατέληξε στο κτίριο του Φρανκ Γκέρι που σίγουρα έχει έντονο σουρεαλιστικό χρώμα. Παρουσιάζονται πάνω από 200 εκθέματα -πίνακες, γλυπτά, έντυπα, χρηστικά αντικείμενα, μακέτες σκηνικών, φωτογραφίες, ταινίες- με την υπογραφή σουρεαλιστών καλλιτεχνών όπως ο Νταλί, ο Μαγκρίτ, ο Μαρξ Ερνστ και πολλοί άλλοι. Ως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Νεα Υορκη

Θέατρο

Βroadhurst Theatre

www.cat2008onbroadway.com

«Cat on a Hot Tin Roof». Η «Λυσσασμένη γάτα», ένα από τα πιο δημοφιλή έργα του Τενεσί Ουίλιαμς, παρουσιάζεται με Αφροαμερικανούς πρωταγωνιστές, ανάμεσά τους η Ανίκα Νόνι Ρόουζ, ο Τέρενς Χάουαρντ (Μπρικ), η Φυλίσια Ρασάντ (Μπιγκ Μάμα), ενώ τον ρόλο του Μπιγκ Ντάντι ερμηνεύει ο βετεράνος ηθοποιός Τζέιμς Ερλ Τζόουνς. Η σκηνοθεσία είναι της Ντέμπι Αλεν. Ως τις 22 Ιουνίου.

Βernard B. Jacobs Τheater

τηλ. 001-212-239-6200

«The Country Girl». Τρία κινηματογραφικά αστέρια σε μια παράσταση: Η Φράνσις Μακντόρμαντ, ο Μόργκαν Φρίμαν και ο Πίτερ Γκάλαγκερ πρωταγωνιστούν στο έργο του Κλίφορντ Οντέτς, που πρωτοανέβηκε στις αρχές της δεκαετίας του ’50 και εκτυλίσσεται στα θεατρικά παρασκήνια. Η σκηνοθεσία είναι του Μάικ Νίκολς.

Cort Theater

www.39stepsonbroadway.com

«Alfred Hitchcock’s The 39 Steps». Θεατρική διασκευή της ταινίας του Χίτσκοκ «Τα 39 σκαλοπάτια» από τον Πάτρικ Μπάρλοου. Το έργο έκανε ήδη λαμπρή καριέρα στο Λονδίνο (κέρδισε το βραβείο Ολίβιε 2007) και τώρα μεταφέρθηκε στο Μπρόντγουεϊ σκηνοθετημένο από την Μαρία Αϊτκεν, κερδίζοντας ενθουσιώδη εγκώμια από την κριτική. Τους πολυάριθμους ρόλους τους ερμηνεύουν: Τσαρλς Εντουαρντς, Αρνι Μπάρτον, Κλιφ Σόντερς και Τζένιφερ Φέριν.

Παρισι

Εκθέσεις

Ρinacotheque de Paris

www.pinacotheque.com

«Les Soldats de l’ Eternite». Οι πήλινοι στρατιώτες του Ξιάν συνεχίζουν το ταξίδι τους στον κόσμο – Λονδίνο, Ρώμη και τώρα Παρίσι: Είκοσι αγάλματα πολεμιστών από τα εκατοντάδες που ανακαλύφθηκαν κοντά στον τάφο του Κιν Σι Χουαντζί, αιώνια φρουρά του πρώτου αυτοκράτορα της Δυναστείας Κιν (221-206 π.Χ.) ο οποίος ένωσε την Κίνα. «Οι στρατιώτες της αιωνιότητας», είναι η πιο εντυπωσιακή από τις αφιερωμένες στην Κίνα εκθέσεις που γίνονται φέτος σε όλο τον κόσμο με αφορμή τους Ολυμπιακούς του Πεκίνου. Ως τις 24 Σεπτεμβρίου.

Ρetit Palais

www.petitpalais.paris.fr

«Goya Graveur». Με τα χαρακτικά και τα σχέδιά του, ο Φρανθίσκο Γκόγια (1746-1828) κράτησε ένα λεπτομερές ημερολόγιο της εποχής του, αλλά και των περιπετειών της εσωτερικής του ζωής. Είναι ένας κόσμος παράλληλος με την πιο φημισμένη πλευρά του έργου του, τις ελαιογραφίες, στον οποίο ο Γκόγια άφησε απόλυτα ελεύθερη τη φαντασία και τον στοχασμό του. Η έκθεση παρουσιάζει ένα σύνολο 280 έργων. Ως τις 8 Ιουνίου.

Κλιμτ στο Λίβερπουλ

Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Πρωτεύουσα για το 2008, το Λίβερπουλ φιλοξενεί φέτος μια πλειάδα εκδηλώσεων σε όλα τα πεδία της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Ανάμεσά τους η έκθεση Gustav Klimt: Painting, Design and Modern Life, το πρώτο μεγάλο αναδρομικό αφιέρωμα στον Κλιμτ που έχει διοργανωθεί στη Βρετανία. Η έκθεση, που εγκαινιάστηκε στην πινακοθήκη Tate Liverpool την Παρασκευή και θα διαρκέσει ώς τις 31 Αυγούστου, εστιάζει στη ζωή και το έργο του Γκούσταφ Κλιμτ (1862-1918) παρουσιάζοντας πίνακες και σχέδια από όλα τα στάδια της καλλιτεχνικής του διαδρομής. Εξερευνά τον ρόλο του ως ιδρυτή και ηγέτη της βιεννέζικης Seccession, μιας ομάδας καλλιτεχνών και τεχνιτών που ήρθαν σε ρήξη με τον συντηρητισμό της προηγούμενης γενιάς αναδεικνύοντας την αυστριακή εκδοχή της Αρ-Νουβό στην τέχνη, τη διακόσμηση, την αρχιτεκτονική, τη μόδα, το ντιζάιν. Εχοντας ξεκινήσει από τη διακόσμηση, ο Κλιμτ ζωγράφισε πολλά πορτρέτα, κυρίως γυναικών, καθώς επίσης αλληγορικούς και μυθολογικούς πίνακες, έργα που χαρακτηρίζονται από διακοσμητική όσο και αφαιρετική διάθεση, μια εναντίωση στον ρεαλισμό εξαιρετικά ριζοσπαστική για την εποχή τους (εδώ το «Φιλί», πίνακας του 1907-8).

Ο ύπνος και ο ουρανός

Τεράστια κεφάλια κοιμισμένων παιδιών δίπλα σε αναπαραστάσεις πλανητών και δορυφόρων, όπως η Σελήνη και ο Πλούτωνας, όλα σχεδιασμένα από τον Ρόμπερτ Λόνγκο με κάρβουνο στο χαρτί, με τη λεπτομερειακή τεχνική του φωτορεαλισμού. Στην έκθεση «Intimate Immencity», ο Αμερικανός καλλιτέχνης (γενν. 1953) συνδέει αυτά τα άσχετα μεταξύ τους θέματα μέσα από την τεχνική σχεδίασης και την υποβλητική, μυστηριακή ατμόσφαιρα των εικόνων -παιδικά πρόσωπα παραδομένα στη γαλήνη του ύπνου, πρόσωπα ουράνιων σωμάτων που λάμπουν μέσα στο σκοτάδι του Διαστήματος. Η έκθεση, που φιλοξενείται στην γκαλερί Σολεδάδ Λορένθο της Μαδρίτης, περιλαμβάνει επίσης τρία έργα που αναπαριστούν, σχεδιασμένα με κάρβουνο και γραφίτη, πίνακες φημισμένων ζωγράφων: «Ο Κρόνος τρώει τα παιδιά του» του Γκόγια, «Κοιμισμένη μούσα» του Μπρανκούζι και «One: Number 31» του Πόλοκ. Αν και σπούδασε γλυπτική, ο Ρόμπερτ Λόνγκο, που θεωρείται ένας από τους πιο ενδιαφέροντες καλλιτέχνες της «μεταμοντέρνας» νεοϋορκέζικης σκηνής, επέλεξε το σχέδιο ως κύριο τρόπο καλλιτεχνικής έκφρασης, ενώ έχει επίσης ασχοληθεί με το βίντεο και τον κινηματογράφο – στις σκηνοθετικές δουλειές του περιλαμβάνεται η ταινία Johny Mnemonic με τον Κιάνου Ριβς.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή