Νέες εκδόσεις

6' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ

Βασίλης Κρεμμυδάς

Από τον Σπυρίδωνα Τρικούπη στο σήμερα

Το Εικοσιένα στις νέες ιστοριογραφικές προσεγγίσεις

Ιδρυμα της Βουλής των Ελλήνων, σελ. 338

Οι ραγδαίες αλλαγές στις κοινωνικές σχέσεις που σημειώθηκαν τα τελευταία τριάντα χρόνια, η ανάπτυξη της κοινωνίας μας, τα κενά στις γνώσεις μας για το παρελθόν και η απελευθέρωση της σκέψης μας έχουν μετατοπίσει πλήρως τις ερευνητικές αναζητησεις μας. Με εξαίρεση, ωστόσο, τον 3ο τόμο του συλλογικού έργου «Ιστορία του νέου ελληνισμού» των εκδόσεων «Ελληνικά Γράμματα», η «ιστορία του Εικοσιένα» δεν έχει, όπως υποστηρίζει ο Βασίλης Κρεμμυδάς, συντεθεί ξανά στο διάστημα ανανέωσης της ελληνικής ιστοριογραφίας – παρά τις αλλαγές της οπτικής και την αναζήτηση νέων ερμηνευτικών εργαλείων που προϋπέθεταν αντίστοιχη διαφοροποίηση της τεκμηρίωσης και παρά την αξιοποίηση ενός τεράστιου όγκου κρατικών και κυρίως ιδιωτικών αρχείων με εμπορικό και ναυτιλιακό περιεχόμενο, με πληροφορίες για την παραγωγή, για τις αμοιβές, για τις δημογραφικές μεταβολές, για τη σκέψη. Με δεδομένο ότι μπορούμε πια να κατανοήσουμε τη διαδικασία διαμόρφωσης της εθνικής συνείδησης,.έτσι ώστε ο ελληνισμός να οργανώσει τη δική του εθνική επανάσταση, ο συγγραφέας συντάσσει την «Εισαγωγή» του στην επανέκδοση της «Ιστορίας της Ελληνικής Επαναστάσεως» του Σπυρίδωνος Τρικούπη, οργανώνοντας τις νέες ερμηνείες για τα γεγονότα του Εικοσιένα και των δεκαετιών της «προετοιμασίας» και τονίζοντας τα λιγότερο γνωστά γεγονότα.

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Veronique Roy

Φόνοι στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας

μετ. Ανδρέας Μιχαηλίδης

εκδ. Πόλις, σελ. 429

Στο Εθνικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Παρισιού ξεσπά αναταραχή μεταξύ των κορυφαίων επιστημόνων που εργάζονται εκεί: ένας μετεωρίτης παλαιότερος από το ηλιακό μας σύστημα που έπεσε στη Βρετάνη αποδεικνύει άραγε την εξωγήινη προέλευση της ζωής; Για να ξεκαθαρίσει τα πράγματα ο διευθυντής του Μουσείου καλεί δύο ειδικούς: τον Αμερικανό γεωλόγο και παλαιοντολόγο Πίτερ Οσμοντ, άθεο οπαδό του Δαρβίνου και ακούραστο πολέμιο του δημιουργισμού, και τον Ιταλό Ιησουίτη και αστροφυσικό Μαρτσέλο Μανιάνι, εκπρόσωπο του Βατικανού. Με αυτούς θα συνεργαστεί η βιβλιοθηκάριος Λεοπολντίν Ντεβέρ που ανησυχεί για διάφορα περίεργα περιστατικά. Μέχρι που θα βρεθεί σε μια σκοτεινή αίθουσα του Μουσείου το πτώμα της βιολόγου Ανίτας Ελμπεργκ, φρικτά κατακρεουργημένο. Ο Οσμοντ, ο Μανιάνι και η Λεοπολντίν θα συμμαχήσουν για να ανακαλύψουν την αλήθεια και να θέσουν τέρμα στη βία που συγκλονίζει το ίδρυμα.

ΚΛΑΣΙΚΟΙ

Τόμας Χάρντυ

Λαοδικείς

μετ. Λητώ Σεϊζάνη

εικ. Ζωρζ ντυ Μωριέ

εκδ. Μαΐστρος, σελ. 608 – 33 ευρώ

Η Πόλα Πάουερ αντιπροσωπεύει το σύγχρονο πνεύμα της εποχής της, ενώ η οικογένεια Ντε Στάνσυ εκπροσωπεί μια παρηκμασμένη και παραπαίουσα αίγλη περασμένων καιρών. Η Πόλα είναι μια θελκτική νεαρή Αγγλίδα που επιζητεί την προσωπική της ολοκλήρωση μέσα από τον συγκερασμό της παράδοσης και της προόδου. Ο αναγνώστης παρακολουθεί συνεπαρμένος την περιπλάνηση της νεαρής αυτής κυρίας η οποία πολιορκείται από έναν έντιμο θαυμαστή, τον Τζωρτζ Σόμερσετ, φορέα ενός άδολου έρωτα. Η Πόλα εμπνέει αυτό τον έρωτα, αδυνατεί όμως να διακρίνει το δρόμο που της αξίζει. Η ανακάλυψη την τελευταία, κυριολεκτικά, στιγμή, της μηχανορραφίας που θα την οδηγούσε σε έναν αποτυχημένο γάμο, δεν θα την καταστρέψει. Απεναντίας, θα την οδηγήσει στην κατάκτηση της προσωπικής της ευτυχίας και στη μακαριότητα που προσφέρει η γνώση του εαυτού της και η επικράτηση του καλού.

Αgatha Christie

Οι περιπέτειες του Ηρακλή Πουαρό

μετ. Χριστιάνα Σακελλαροπούλου

εκδ. Λυχνάρι, σελ. 333

Ο Ηρακλής Πουαρό είχε πάθος με την τάξη και τον επαγωγικό συλλογισμό και μια δικαιολογημένη πίστη στις αναλυτικές του ικανότητες. Οποια και αν ήταν η πρόκληση έμενε πάντα ατάραχος. Ο δαιμόνιος βραχύσωμος ντετέκτιβ με το ωοειδές κεφάλι και το πληθωρικό μαύρο μουστάκι δημιουργήθηκε από μια από τις μεγαλύτερες μυθοπλάστριες του κόσμου, την Αγκάθα Κρίστι, μοναδική στη συγγραφή διηγημάτων. Μόνον αυτή θα μπορούσε να επινοήσει υποθέσεις αντάξιες των ικανοτήτων του Πουαρό, ιδιοφυή μυστήρια που προκαλούν τον αναγνώστη όσο και τον ίδιο τον ντετέκτιβ. Οι υποθέσεις παρουσιάζουν θεαματική ποικιλία σε θέματα και καταστάσεις, καλύπτοντας όλο το φάσμα από σύντομα διηγήματα σε πολυσέλιδες νουβέλες. Βίαιοι φόνοι, δηλητηριάσεις, απαγωγές και ληστείες εξιχνιάζονται ή προλαμβάνονται με τη χαρακτηριστική άνεση του Πουαρό – και την απαραίτητη χρήση των «μικρών φαιών κυττάρων του εγκεφάλου του».

Stephen Κing

Ντεσπερέισον

μετ. Γιώργος Μπαρουξής

εκδ. Bell, σελ. 640

Στην εθνική οδό 50 της ερήμου Νεβάδα, μέσα στην αφόρητη καλοκαιρινή ζέστη ταξιδεύουν κάποιοι άνθρωποι που δεν θα φτάσουν ποτέ στον προορισμό τους. Είναι ο καθηγητής Τζάκσον και η γυναίκα του που επιστρέφουν στο σπίτι τους στη Νέα Υόρκη, η οικογένεια Κάρβερ από το Οχάιο που πάει για διακοπές στη λίμνη Τάχο, και ο συγγραφέας Τζόνι Μάρινβιλ που προσπαθεί να κάνει ένα καινούργιο ξεκίνημα στη ζωή του καβάλα στην εφτακοσάρα Χάρλεΐ του. Μια ψόφια γάτα, καρφωμένη σε μια πινακίδα, αναγγέλει μια μικρή πόλη μεταλλωρύχων στη μέση του πουθενά. Στη Ντεσπερέισον, για κακή τύχη όλων, ρυθμίζει την κυκλοφορία ο Κόλι Εντράτζιαν, ένας ένστολος παράφρων που πιστεύει ότι είναι ο μόνος νόμος δυτικά του Πέκος. Ομως, ο Εντράτζιαν είναι μόνον η βιτρίνα της φρίκης. Στα παλιά ορυχεία της πόλης κρύβονται ασύλληπτα μυστικά. Αλλά εξίσουν ασύλληπτες είναι και οι δυνάμεις που κλήθηκαν εκεί για να τα πολεμήσουν.

ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Εντουαρντ Στόρτον

Στα βήματα του Αποστόλου Παύλου

μετ. Αργύρης Παπασυριόπουλος

εκδ. Ωκεανίδα, σελ. 392 – 18 ευρώ

«Αυτό το σχέδιο ξεκίνησε ως μια περιήγηση στα μέρη της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, όπου έδρασε ο Απόστολος των Εθνών, και μετατράπηκε σε οδοιπορικό εις εαυτόν». Παρουσιαστής της εκπομπής του BBC Tod και της εβδομαδιαίας θρησκευτικής εκπομπής Sunday, ο Εντουαρντ Στόρτον αναδεικνύει τον Απόστολο Παύλο σαν μια ηγετική προσωπικότητα, η οποία διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση ενός πολιτισμικού κλίματος που παραμένει ζωντανό μέχρι τις μέρες μας. Ουσιαστικός ιδρυτής της Χριστιανικής Εκκλησίας, ο Απόστολος Παύλος επεξεργάστηκε τη διδασκαλία του Ιησού και τη μετέτρεψε σε δόγμα. Για τον ίδιο λόγο θεωρείται και πατέρας των μεγάλων συγκρούσεων ανάμεσα στον χριστιανισμό και το ισλάμ, τον χριστιανισμό και τον ιουδαϊσμό, αλλά και πολλών από τις διαμάχες που σημάδεψαν την ιστορία του χριστιανισμού.

ΔΟΚΙΜΙΟ

Jacques Derrida

Κριοί

Διάλογος ατέρμων: μεταξύ δύο απείρων, το ποίημα

μετ. Χρυσούλα Αγκυρανοπούλου

εκδ. Ινδικτος, σελ. 88 – 12 ευρώ

Στις 5 Σεπτεμβρίου 2003, ο Ζακ Ντεριντά καλείται να εκφωνήσει μια διάλεξη στο Πανεπιστήμιο της Χαϊδελβέργης εις μνήμην του Χανς-Γκέοργκ Γκάνταμερ. Εχοντας αναπτύξει μια σχέση -σχεδόν φιλία- γεμάτη ιδιαιτερότητες, σχέση γεμάτη διάλογο φιλοσοφικό, βασισμένο επάνω στις αρχές της ερμηνευτικής και της φαινομενολογίας, ο συγγραφέας συνεχίζει τον διάλογο αυτό και μετά τον θάνατο του Γκάνταμερ. Ως αφορμή παίρνει το ποίημα του Γερμανού ποιητή Πάουλ Τσέλαν «Μέγας, διάπυρος θόλος» για να αναπτύξει έναν προβληματισμό σχετικά με το δυνατόν της μεταφραστικής επανάγνωσης ενός κειμένου όπως το τσελανικό ποιήμα.

ΑΠΟΚΡΥΦΙΣΜΟΣ

Μιχάλης & Μαίρη Καλογερά

2012. Αποσυμβολισμοί και απομυθοποίησεις σε παλιές και σύγχρονες κατατροφές

σελ. 348

Αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας σε εξαιρετικά πολυάριθμες θρησκείες και μυθολογίες του πλανήτη, αλλά και σε σύγχρονα επιστημονικά και αστρονομικά δεδομένα, το έργο καταλήγει στο συμπέρασμα ότι ένα πλήθος προγενέστερων καταστροφών αποτελεί το θεμέλιο όλων των σύγχρονων θρησκειών. Το βιβλίο δεν καταστροφολογεί ούτε μελλοντολογεί, αλλά αποδεικνύει πως ένα πλήθος γεγονότων που αποτελούν την καθημερινότητά μας έχουν σχέση με τις ετοιμασίες των κρατών για την επιβίωσή τους στο κοντινό μέλλον. Και τελικά δικαιώνει τον τίτλο του, αφού όντως απομυθοποιεί και αποσυμβολίζει ένα τεράστιο πλήθος θρησκευτικών δοξασιών και μεταφυσικών ανησυχιών, τοποθετώντας τα γεγονότα σε μια λογική, τεκμηριωμένη σειρά. (Το βιβλίο διατίθεται στο τηλ. 22910-53545 και 6979-754604)

ΝΟΜΙΚΟ

Ν. Μπάρμπα

Φορολογία Εισοδήματος

εκδ. Σάκκουλα, σελ. 479 – 46 ευρώ

Οι σημαντικότερες αλλαγές που επήλθαν στη φορολογία εισοδήματος με τις διατάξεις του νόμου 3522/2006 είναι οι εξής: Νέες κλίμακες φόρου για τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων που αποκτώνται από τη χρήση 2007 και μετά. Αυτοτελής φορολόγηση των εισοδημάτων από κινητές αξίες του άρθρου 12 ΚΦΕ και των τόκων κατάθεσης στην αλλοδαπή ή από ομολογειακά δάνεια που εκδίδονται στην αλλοδαπή. Τρόπος προσδιορισμού της πραγματικής αξίας των μετοχών που δεν είναι εισηγμένες στο χρηματιστήριο Αθηνών. Τρόπος προσδιορισμού της ωφέλειας που προκύπτει από την μεταβίβαση μεριδίων εταιρείας περιορισμένης ευθύνης, προκειμένου να φορολογηθεί αυτοτελώς κατά τη μεταβίβαση των μεριδίων. Στη νέα γ΄ έκδοση του έργου γίνεται πλήρης αναφορά στη νέα νομολογία των δικαστηρίων, εθνικών και ΔΕΚ, που διαμορφώθηκε από την έκδοση των σχετικών αποφάσεων.

Γεώργιος Μανιάτης, Λίλιαν Μήτρου

Η προστασία των γενετικών δεδομένων

εκδ. Σάκκουλα, σελ. 124 – 15 ευρώ

Η παράλληλη εξέταση των γενετικών δεδομένων από την οπτική αφενός της βιοηθικής και αφετέρου της προστασίας των προσωπικών δεδομένων αποτελεί απαραίτητο όρο για να κατανοήσουμε και να αντιμετωπίσουμε τα σύνθετα προβλήματα που θέτει η ανάπτυξη της βιοτεχνολογίας και της πληροφορικής. Με τη συγκρότηση μάλιστα των βιοτραπεζών και τη διάδοσή τους δημιουργείται μια δυναμική που επιβάλλει επιτακτικά τόσο την επεξεργασία κωδίκων δεοντολογίας όσο και την ενεργοποίηση του νομοθέτη. Η ανάγκη αυτή είνα πρόδηλη γιατί κατά τη λειτουργία τους πρέπει να γίνονται σεβαστά όλα τα θεμελιώδη δικαιώματα που προσδιορίζουν την αξία και την ελευθερία του σύγχρονου ανθρώπου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή