Πέθανε η ζωγράφος Λουκία Μαγγιώρου

Πέθανε η ζωγράφος Λουκία Μαγγιώρου

1' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Στις 11 π.μ. στο Α΄ Νεκροταφείο κηδεύεται σήμερα η ζωγράφος – χαράκτρια Λουκία Μαγγιώρου, σύντροφος στη ζωή του χαράκτη Τάσου Αλεβίζου, που «έφυγε» σε ηλικία 94 ετών.

Η αξιόλογη καλλιτέχνιδα ήταν από τα αρχικά μέλη του Εικαστικού Επιμελητηρίου, της ομάδας «Στάθμη», αλλά και της Εταιρείας Εικαστικών Τεχνών «Α. Τάσος». Η Λουκία Μαγγιώρου όμως ήταν και από τα ιδρυτικά μέλη του ΕΑΜ Καλλιτεχνών. Κατά την περίοδο της Εθνικής Αντίστασης χάραξε μαζί με άλλους αγωνιζόμενους καλλιτέχνες πολλές ξυλογραφίες που χρησιμοποιήθηκαν ως προπαγανδιστικό υλικό εναντίον των κατακτητών, άλλοτε με τη μορφή λευκωμάτων και άλλοτε μεμονωμένα. («Από τους αγώνες του ελληνικού λαού» εκδόσεις ΕΛΑΣ – ΕΑΜ, «Για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά», «Θυσιαστήριο της Λευτεριάς» κ.ά.) Η καλλιτέχνιδα είχε γεννηθεί στην Υδρα το 1914. Σπούδασε στην ΑΣΚΤ ζωγραφική και χαρακτική, κοντά στους Παρθένη και Κεφαλληνό από το 1934 έως και το 1939. Αργότερα συνέχισε τις σπουδές της στη Σχολή Καλών Τεχνών του Παρισιού. Από το 1950 ασχολήθηκε περισσότερο με τη ζωγραφική. Τόσο τα χαρακτικά όσο και τα ζωγραφικά της έργα μαρτυρούν την ευαισθησία της απέναντι στα θέματά της. Το ρεαλιστικό της ιδίωμα μαρτυρά το κλίμα ενός «ελληνικού τρόπου» αντίληψης των πραγμάτων που δεν έφτασε ποτέ στην ηθογραφία. Εργα της βρίσκονται στην Πινακοθήκη και σε άλλες συλλογές.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή