Σύγχρονος ανθρωπισμός σε δράση

Σύγχρονος ανθρωπισμός σε δράση

1' 51" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόσωπα χαμογελαστά με την ελπίδα της νιότης στα μάτια, χέρια που γνέφουν αντίο. Η πρώτη φουρνιά των Ελλήνων υποτρόφων Fulbright έχει επιβιβαστεί στο κατάστρωμα του υπερωκεανίου Independence, τον Σεπτέμβριο του 1955 και χαιρετά τους συγγενείς. Οι φερέλπιδες επιβάτες χρειάστηκαν πολλές ημέρες για να φτάσουν στις ΗΠΑ, ανοίγοντας τον δρόμο για χιλιάδες άλλους συμπατριώτες μας που κέρδισαν την υποτροφία για σπουδές ή μετεκπαίδευση στην Αμερική. Η σκηνή του αποχαιρετισμού ήταν από τις πιο συγκινητικές φωτογραφίες που καταγράφουν την πολυετή παρουσία του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα -το αρχαιότερο στην Ευρώπη και το δεύτερο παλαιότερο στον κόσμο- το οποίο εόρτασε προχθές τα 60 του χρόνια στη χώρα μας. Ολες αυτές τις δεκαετίες υπολογίζεται ότι έχουν περάσει τον Ατλαντικό 2.700 Ελληνες επιστήμονες και καλλιτέχνες, ενώ εμείς υποδεχθήκαμε αντίστοιχα 1.700 Αμερικανούς.

Σε μια λαμπρή τελετή στο Ζάππειο Μέγαρο στην οποία οικοδέσποινα ήταν η Αρτεμις Ζενέτου, διευθύνουσα σύμβουλος του Ιδρύματος Fulbright στην Ελλάδα, εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, διπλωμάτες, παλιοί και νέοι υπότροφοι, έδωσαν τις καλύτερές τους ευχές για τη μακροημέρευση του προγράμματος που ενίσχυσε τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές γέφυρες ανάμεσα στις δύο χώρες. Ολοι οι ομιλητές αναφέρθηκαν στη μακροχρόνια αυτή ιστορία των ανταλλαγών, με ειλικρινή και ανυπόκριτη συγκίνηση για μια εμπειρία που μπορεί να μεταμορφώσει τη ζωή ενός νέου ανθρώπου: την αναμέτρηση με μια ξένη κουλτούρα, τη γνωριμία με ένα νέο εκπαιδευτικό και κοινωνικό περιβάλλον, την εμβάθυνση σε μια άγνωστη χώρα.

Ο Εντμουντ (Μάικ) Κίλι μεταφραστής του Σεφέρη ήταν από τους πρώτους Αμερικανούς υποτρόφους που έφτασε στην Ελλάδα το 1948: «Η διαμονή μου ήταν τόσο διαφωτιστική που κατάφερα να πείσω το Fulbright ότι έπρεπε να ξαναγυρίσω πίσω άλλες τρεις φορές σε διαφορετικές φάσεις της ζωής μου», έλεγε ο λογοτέχνης στην ομιλία του, μετά τους χαιρετισμούς του πρωθυπουργού Κ. Καραμανλή, του προέδρου της Βουλής Δ. Σιούφα, της υπουργού Εξωτερικών Ντ. Μπακογιάννη και του υπουργού Παιδείας Ε. Στυλιανίδη. Σε ένα μικρό αλλά περιεκτικό φιλμ με την ιστορία των Ελλήνων Fulbrighters (ανάμεσα στους οποίους ήταν ο Γιώργος Σεφέρης, ο Ανδρέας Παπανδρέου, ο οικονομολόγος Λουκάς Παπαδήμος, ο νομικός Νικηφόρος Διαμαντούρος, η Μαρίνα Λαμπράκη – Πλάκα, ο Αγγελος Δεληβορριάς, ο Κώστας Βαρώτσος κ.ά.), η Ρίτα Πιπινοπούλου Πανουργιά, που ανήκει στην πρώτη ομάδα των Ελλήνων που πήγαν στις ΗΠΑ, συνόψισε το πνεύμα του πρόγράμματος σε μια μόνο φράση: «σύγχρονος ανθρωπισμός σε δράση»…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή