Εκατό νέοι, δύο έθνη, μια φωνή…

Εκατό νέοι, δύο έθνη, μια φωνή…

4' 41" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Πιστεύω ακράδαντα ότι τόσο η μουσική όσο και η ανθρώπινη επαφή των νέων μουσικών αποτελεί ένα μεγάλο πολιτιστικό γεγονός». Με αυτά τα λόγια ο κορυφαίος αρχιμουσικός Βλαντιμίρ Ασκενάζι χαιρετά τη σύσταση μιας νέας ορχήστρας. Υπό τη διεύθυνσή του η Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων θα ξεκινήσει το μουσικό της ταξίδι στις 24 Ιουλίου στην Αγκυρα (Concert Hall/Bilkent University), θα ανέβει μέχρι την Κωνσταντινούπολη (26/7, Lutfi Kirdar Concert Hall), μετά στο Ηρώδειο στις 29 του μήνα (στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Αθηνών) και εν συνεχεία στην Πάτρα (Ρωμαϊκό Ωδείο, 30/7, Διεθνές Φεστιβάλ). Πενήντα Ελληνες και πενήντα Τούρκοι μουσικοί σε έργα Γκριγκ, Σέζαρ Φρανκ, Στραβίνσκι, Ούλβι Τζεμάλ Ερκιν και Νίκου Σκαλκώτα. Ποιοι είναι υπεύθυνοι γι’ αυτό το ενδιαφέρον πρότζεκτ; Από ελληνικής πλευράς μια τιμητική επιτροπή με πρόεδρο τη Λένη Κονιαλίδη (μεταξύ των μελών της ο Νίκολας Εγκον, ο Αρης Γαρουφαλής, ο Στέφανος Γερουλάνος κ.ά.), ενώ από τουρκικής πλευράς φορέας του προγράμματος είναι το Μουσικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ στην Αγκυρα. Λίγες μέρες πριν από την πρώτη τους συναυλία ο μαέστρος της ορχήστρας Βλαντιμίρ Ασκενάζι, ο Αναστάσιος Συμεωνίδης (υπεύθυνος για την προετοιμασία των Ελλήνων νέων μουσικών) και ο Ισίν Μετίν (υπεύθυνος των Τούρκων) απάντησαν σε ερωτήσεις της «Κ».

– Πώς μπορεί η μουσική να φέρει κοντά ανθρώπους από διαφορετικές κουλτούρες και θρησκείες;

Β. Ασκενάζι: Η μουσική προσφέρει μια «πλατφόρμα» που μπορεί να φέρει κοντά τους ανθρώπους, σε αυτήν την περίπτωση τους Ελληνες και τους Τούρκους. Μέσα από την εμπειρία του «μοιράσματος» μαθαίνεις περισσότερα για τον εαυτό σου και ξεπερνάς τις ιστορικές, θρησκευτικές, πολιτιστικές διαφορές. Μόνο θετικά μπορεί να φέρει αυτή η συνεργασία, όπως τη δημιουργία νέων φίλων, τη μεγαλύτερη κατανόηση του ενός για τον άλλο. Εδώ αυτό συμβαίνει μέσα από τη μουσική.

Α. Συμεωνίδης: Ο πρωταρχικός στόχος της μουσικής είναι να φέρει κοντά τους ανθρώπους από διαφορετικούς πολιτισμούς και θρησκείες. Και αυτό μπορεί εύκολα να πραγματοποιηθεί γιατί η τέχνη γενικότερα δεν υπάγεται σε θρησκευτικούς η πολιτισμικούς κανόνες. Μπορεί να επηρεάζεται και να αντλεί ιδέες από την παράδοση του κάθε λαού, αλλά σε καμιά περίπτωση δεν απευθύνεται αποκλειστικά σε μια μερίδα ανθρώπων. Η οικουμενικότητα άλλωστε της μουσικής είναι ένα γεγονός αποδεδειγμένο στην παγκόσμια ιστορία.

– Ποια ήταν η ιδέα που γέννησε αυτήν τη νέα ορχήστρα;

Β.Α: Ενα παρόμοιο πείραμα ήταν η Ορχήστρα Νέων της Ευρωπαϊκής Ενωσης (που ιδρύθηκε πριν από περίπου δύο δεκαετίες). Τότε η ιδέα ήταν να επιτύχουμε μια μεγαλύτερη κατανόηση μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών, αυτή τη φορά είναι η προσπάθεια σύμπραξης νέων που προέρχονται από δύο διαφορετικά έθνη. Οταν η Λένη Κονιαλίδη αποφάσισε να προχωρήσει στη δημιουργία της ορχήστρας και μου ζήτησε να συμμετέχω, ήμουν ενθουσιασμένος που θα μπορούσα να βοηθήσω.

Α.Σ: Η ιδέα για την Ελληνοτουρκική Ορχήστρα Νέων εμπεριέχεται σε μια λέξη. Τη «συνδημιουργία». Η σύμπραξη Ελλήνων και Τούρκων μουσικών με το πρώτο άκουσμα μάς φέρνει στο μυαλό τις πολιτικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών. Σε καμιά περίπτωση όμως η Ορχήστρα δεν έρχεται να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή και να πάρει θέση σε πολιτικά ζητήματα. Ούτε επιχειρεί να «διαγράψει» τα ιστορικά γεγονότα μεταξύ των δύο λαών. Η σύμπραξη αυτή νέων ανθρώπων μόνο θετικά στοιχεία έχει να φέρει, που αφορούν κάτι πολύ σημαντικό και αυτό δεν είναι τίποτε άλλο από το μέλλον…

– Ποιοι είναι οι στόχοι και τα σχέδια για το μέλλον;

Β.Α: Το μέλλον εξαρτάται από το πώς θα εξελιχθεί η ορχήστρα. Αλλοι σημαντικοί παράγοντες είναι η αντίδραση που θα έχουμε από το κοινό και τις οργανώσεις που θα μας προσκαλέσουν να παίξουμε, την υποστήριξη της κάθε κυβέρνησης και την επιχορήγηση που θα είναι διαθέσιμη. Θα προσπαθήσω να τους εκπαιδεύσω όσο καλύτερα μπορώ έτσι ώστε να δώσουμε «καλές» συναυλίες, όμως πολλά εξαρτώνται από το πώς θα παίξουμε στην πρώτη μας συναυλία!

Α.Σ: Ο πρώτος στόχος μας είναι να γίνουμε ένα ομοιογενές σύνολο, κάτι που βέβαια απαιτεί χρόνο και κόπο. Ουσιαστικά αυτό πρέπει να το πετύχουμε δύο φορές. Μια ως σύνολο της ελληνικής ορχήστρας και κατόπιν της ελληνοτουρκικής. Οι παρθενικές εμφανίσεις στην Τουρκία και στην Ελλάδα, σε πολύ σημαντικούς χώρους και φεστιβάλ, μας ενθουσιάζουν και αποτελούν ένα σημαντικό κίνητρο. Η συνεργασία δε με τον Βλαντιμίρ Ασκενάζι είναι αναμφισβήτητα μια ευτυχής συγκυρία από την οποία θα προσπαθήσουμε να πάρουμε όλα τα θετικά εκείνα στοιχεία που πηγάζουν από την εμπειρία, τις γνώσεις και το ταλέντο του. Τα πλάνα για το μέλλον της ορχήστρας είναι η συμμετοχή της την επόμενη χρονιά σε σημαντικά θέατρα και φεστιβάλ στην Ελλάδα, την Τουρκία και γενικότερα το εξωτερικό. Η οργανωτική επιτροπή της ορχήστρας εργάζεται συστηματικά για την εξασφάλιση των απαιτούμενων πόρων για την εκπλήρωση των μελλοντικών σχεδίων, που επιφυλασσόμαστε να σας ανακοινώσουμε με κάθε λεπτομέρεια μόλις οριστικοποιηθούν.

Λιγότερη πολιτική, περισσότερη τέχνη

Ο Ισίν Μετίν (Isin Metin), πρύτανης του Πανεπιστημίου Μπίλκεντ της Αγκυρας και αρχιμουσικός, έχει αναλάβει την προετοιμασία τoυ τουρκικού τμήματος της Ελληνοτουρκικής Ορχήστρας Νέων. Για την εμπειρία του μίλησε στην «Κ».

-Υπάρχει διαφορά στον τρόπο που δουλεύετε με μια ορχήστρα νέων;

– Η ενεργητικότητα της νιότης παίζει σημαντικό ρόλο στον ενθουσιασμό για μια νέα «καλλιτεχνική εξερεύνηση». Η καρδιά παρά η λογική είναι η πρωταγωνίστρια στις ερμηνείες των νέων μουσικών.

-Ποιες νομίζετε ότι είναι οι ομοιότητες και ποιες οι διαφορές στην νοοτροπία και την παιδεία των Ελλήνων και των Τούρκων μουσικών.

– Λαμβάνοντας υπ’ όψιν ότι οι πολιτισμοί μας έχουν συνυπάρξει για αιώνες, βρίσκω περισσότερες ομοιότητες παρά διαφορές. Η παιδεία είναι σαν να να καλλιεργείς έναν κήπο, χρειάζεται διαρκή φροντίδα για να ανθίσει. Ετσι, πιστεύω ότι πρέπει συνεχώς να φυτεύουμε παράλληλα με το να τρέφουμε. Με χαρά διαπιστώνω λιγότερη πολιτική και περισσότερη τέχνη και επιστήμη στην παιδεία σήμερα. Η παιδεία πρέπει να προσφέρει καθοδήγηση για το «καλό», με την έννοια ότι πρέπει να δημιουργεί κατανόηση για τις διαφορές μεταξύ μας. Εάν μπορούμε να χαρίσουμε αυτήν την καθοδήγηση στη νέα γενιά, τότε νομίζω ότι οι προσπάθειές μας θα ευοδωθούν.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή