Ματιές στον κόσμο

5' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βασιλεια

Εκθεση

Αntikenmuseum und Samlung Ludvig

www.antikenmuseum.ch

«Ομηρος: Από τον μύθο της Τροίας στην ποίηση και στην τέχνη». Αφιερωμένη στον Ομηρο και στη διαχρονική ακτινοβολία των ομηρικών επών, η έκθεση παρουσιάζει πάνω από 230 έργα που χρονολογούνται από τη μυκηναϊκή εποχή μέχρι τις μέρες μας, προερχόμενα από πενήντα ευρωπαϊκά μουσεία (ανάμεσά τους και περίπου είκοσι έργα από τη Ελλάδα). Εκτός από τα αρχαιοελληνικά έργα, εκτίθενται τεκμήρια της ομηρικής επιρροής στη Ρώμη, στο Βυζάντιο, στον Μεσαίωνα και στους νεότερους χρόνους, ενώ υπάρχει και ένα αφιέρωμα στην επίδραση του Ομήρου στον κινηματογράφο, από το 1902 μέχρι την «Τροία» του Βόλφγκανγκ Πίτερσεν. Ως τις 17 Αυγούστου.

Βιεννη

Εκθεση

Αlbertina

www.albertina.at

«Ρaul Klee: Formen-Spiele». Αφιέρωμα στον Πάουλ Κλέε (1879-1940), έναν από τους σημαντικότερους ανεξάρτητους δημιουργούς του 20ού αιώνα, ο οποίος χάραξε τον δικό του δρόμο ανάμεσα στην αφαίρεση και την παραστατικότητα δημιουργώντας έργα με διακριτική, διεισδυτική γοητεία. Η έκθεση περιλαμβάνει 150 σχέδια, ελαιογραφίες και χαρακτικά, τα οποία προέρχονται από τη συλλογή του Αλμπερτίνα και άλλων μουσείων. Ως τις 10 Αυγούστου.

Λονδινο

Θέατρο

Οld Vic

www.oldvictheatre.com

«Pygmalion». Ο «Πυγμαλίων», το δημοφιλέστερο έργο του Τζορτζ Μπέρναρ Σο που έχει διασκευαστεί σε μιούζικαλ («Ωραία μου κυρία»), παρουσιάζεται σε σκηνοθεσία του Πίτερ Χολ. Ολοι οι ηθοποιοί έχουν κερδίσει θερμά εγκώμια, ανάμεσά τους η Μισέλ Ντόκερι (Ελίζα Ντούλιτλ), ο Τιμ Πίτζοτ-Σμιθ (Χένρι Χίγκινς), ο Τζέιμς Λόρενσον (Πίκερινγκ) και ο Τόνι Χέιγκαρθ (Αλφρεντ Ντούλιτλ). Ως τις 9 Αυγούστου.

Εκθεση

Τhe Courteauld Gallery

www.courteauld.ac.uk

«The Courteauld Cezannes». Ο Πολ Σεζάν (1839-1906) άργησε να εκτιμηθεί στην Γαλλία, όπου γνώρισε για πρώτη φορά την επιτυχία όταν ο έμπορος τέχνης Αμπρουάζ Βολάρ εξέθεσε 150 πίνακές του το 1895. Αλλά και στη Βρετανία το έργο του άρχισε να γίνεται γνωστό μετά το 1925, χάρη στον βιομήχανο – συλλέκτη Σάμιουελ Κουρτό, ο οποίος αγόρασε πολλά έργα του. Το Ινστιτούτο Κουρτό διαθέτει σήμερα μια μεγάλη συλλογή έργων του Σεζάν, τα οποία εκθέτει τώρα σε ένα αφιέρωμα στον Γάλλο ζωγράφο. Η έκθεση περιλαμβάνει ελαιογραφίες, σχέδια και υδατογραφίες (ανάμεσά τους φημισμένα έργα όπως «Οι χαρτοπαίκτες»), που αντιπροσωπεύουν όλα τα στάδια της διαδρομής του Σεζάν. Ως τις 5 Οκτωβρίου.

Μαδριτη

Εκθεση

Μuseo del Prado

www.museodelprado.es

«El retrato del Renacimiento». Η έκθεση κάνει μια μεγάλη αναδρομή στην τέχνη της προσωπογραφίας όπως αναπτύχθηκε από τους καλλιτέχνες της Αναγέννησης, όταν το πορτρέτο άρχισε να διαδίδεται ευρύτερα και οι ζωγράφοι να απεικονίζουν στα έργα τους όχι μόνο πρόσωπα της πολιτικής και θρησκευτικής εξουσίας, αλλά και απλούς ανθρώπους που η μορφή τους παρουσίαζε ενδιαφέρον γι’ αυτούς. Εκτίθεται μια πλειάδα αριστουργημάτων, 130 έργα καλλιτεχνών όπως ο Ρενουάρ, ο Μποτιτσέλι, ο Πιέρο ντέλα Φραντσέσκα, ο Τισιανός, ο Γιαν βαν Αϊκ, ο Ντύρερ και ο Χολμπάιν. Ως τις 7 Σεπτεμβρίου.

Μπιλμπαο

Εκθέσεις

Guggenheim Museum

www.guggenheim-bilbao.es

«Juan Munoz: Retrospectiva». Παράλληλα με την έκθεση «Cosas de Surrealismo», που θα διαρκέσει έως τις 9 Σεπτεμβρίου, το Γκουγκενχάιμ του Μπιλμπάο παρουσιάζει μια μεγάλη αναδρομική έκθεση έργων του Χουάν Μουνιόθ, με πάνω από 80 γλυπτά, εγκαταστάσεις και σχέδια του πρόωρα χαμένου Ισπανού καλλιτέχνη (1953-2001), ο οποίος απέδωσε μέσα από τα έργα του τα αισθήματα απομόνωσης των ανθρώπων στις σύγχρονες μεγαλουπόλεις. Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης κείμενα του καλλιτέχνη, ενώ οι επισκέπτες μπορούν να ακούσουν και έργα του για το ραδιόφωνο. Ως τις 28 Σεπτεμβρίου.

Νεα Υορκη

Θέατρο

Cort Theater

www.39stepsonbroadway.com

«Alfred Hitchcock’s The 39 Steps». Θεατρική διασκευή της ταινίας του Χίτσκοκ «Τα 39 σκαλοπάτια» από τον Πάτρικ Μπάρλοου. Το έργο έκανε ήδη λαμπρή καριέρα στο Λονδίνο (κέρδισε το βραβείο Ολίβιε 2007 για την καλύτερη κωμωδία) και τώρα μεταφέρθηκε στο Μπρόντγουεϊ σκηνοθετημένο από τη Μαρία Αϊτκεν, κερδίζοντας ενθουσιώδη εγκώμια από την κριτική. Τους πολυάριθμους ρόλους ερμηνεύουν τέσσερις εξαιρετικά ταλαντούχοι ηθοποιοί: Τσαρλς Εντουαρντς, Αρνι Μπάρτον, Κλιφ Σόντερς και Τζένιφερ Φέριν.

Μusic Box Theatre

www.augustonbroadway.com

«August: Osage County». Τιμημένο με 8 βραβεία Τόνι, ανάμεσά τους και του καλύτερου θεατρικού έργου του 2008, το έργο της Τρέισι Λετς, σκηνοθετημένο από την Αννα Σαπίρο, έχει πρωταγωνιστές τα μέλη μιας παλιάς οικογένειας στην Οκλαχόμα, που βρίσκεται στα πρόθυρα της διάλυσης. Οπως έγραψαν οι κριτικοί, η Λετς πραγματεύεται το θέμα της καταρρέουσας αμερικανικής οικογένειας με άγριο χιούμορ και σπαρακτική συγκίνηση. Το έργο πρωτοπαρουσιάστηκε από τον θίασο του περίφημου Στέπενγουλφ Θίατερ στο Σικάγο και τώρα κάνει μια δεύτερη θριαμβευτική σταδιοδρομία στο Μπρόντγουεϊ.

Χαγη

Εκθεση

Gemeentemuseum

www.gemeentemuseum.nl

«Μondriaan». Το Μουσείο Gemeente διαθέτει τη μεγαλύτερη συλλογή έργων του Μοντριάν στον κόσμο, και το αφιέρωμα που παρουσιάζει τώρα έχει στόχο να προσφέρει μια διαφορετική προοπτική της εξέλιξης του Ολλανδού ζωγράφου (1872-1944), ενός από τους σημαντικότερους εκπροσώπους της γεωμετρικής αφαίρεσης, αντικρούοντας την άποψη πως ήταν ένας ψυχρός, μαθηματικός νους που δούλευε έχοντας προσχεδιασμένα τα έργα του. Αντίθετα, ακολουθούσε μια διαδικασία δοκιμών μέχρι να φτάσει στο αποτέλεσμα που επιθυμούσε, χωρίς να το έχει προβλέψει. Ως τις 26 Οκτωβρίου.

Οι θαυμαστοί Ούγγροι φωτογράφοι

Η Ουγγαρία έχει αξιοσημείωτα μεγάλη παρουσία στο πεδίο της φωτογραφικής τέχνης, αναδεικνύοντας μερικούς από τους σημαντικότερους φωτογράφους του 20ού αιώνα – ανάμεσά τους ο Αντρέ Κερτές (1894-1985), ο Ρόμπερτ Κάπα (1913-1954), ο Λάζλο Μοχόλι-Νάγκι (1895-1946) ο Νίκολας Μουράι (1892-1965), ο Μπρασάι (1899-1984). Στον φακό τους οφείλονται ορισμένες από τις πιο φημισμένες φωτογραφίες του περασμένου αιώνα, όπως «Ο θάνατος του δημοκρατικού στρατιώτη», που τράβηξε στη διάρκεια του Ισπανικού Εμφύλιου ο Ρόμπερτ Κάπα (ο φωτογράφος σκοτώθηκε από νάρκη στην Ινδοκίνα, ενώ έπαιρνε φωτογραφίες για το περιοδικό Life). Η έκθεση «Ψυχή και σώμα: Από τον Κερτές στον Μάπλεθορπ μέσα από τα μάτια των μεγάλων δασκάλων της φωτογραφίας», που φιλοξενείται στο μουσείο Svepmuveszeti της Βουδαπέστης, παρουσιάζει έργα διάσημων φωτογράφων από όλο τον κόσμο, δίνοντας έμφαση στους Ούγγρους φωτογράφους, οι οποίοι βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της εξέλιξης του μέσου, τόσο στην καλλιτεχνική φωτογραφία όσο και στο φωτορεπορτάζ και τη φωτογραφία τεκμηρίωσης.

Ντανταϊστές στη Νέα Υόρκη

Καλλιτεχνικό κίνημα που αναδύθηκε στη διάρκεια του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο ντανταϊσμός αμφισβήτησε τις συμβάσεις της καλλιτεχνικής δημιουργίας, τον ίδιο τον πολιτισμό που είχε οδηγήσει την Ευρώπη στον όλεθρο. Οι καλλιτέχνες που πρωτοστάτησαν αποκάλεσαν το κίνημά τους «νταντά», αναφορά στη γλώσσα των νηπίων, και επιτέθηκαν στα καθιερωμένα αντιτάσσοντας το παιχνίδι στη σοβαροφάνεια, την αυθάδεια της ζωής στα «πρέπει» του θανάτου. Στο σύντομο διάστημα που μεσουράνησε, ο ντανταϊσμός απέκτησε πολλούς θιασώτες και έγινε ο πρόδρομος του σουρεαλισμού και άλλων μεταγενέστερων ρευμάτων. Το αφιέρωμα «Duchamp, Man Ray, Picabia», που μετά την Τέιτ Μόντερν του Λονδίνου παρουσιάζεται τώρα στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, ανατρέχει στο έργο τριών καλλιτεχνών που πρωταγωνίστησαν στο ντανταϊστικό κίνημα. Οι τροχιές του Μαρσέλ Ντισάν (1887-1968), του Μαν Ρέι (1890-1975) και του Φρανσίς Πικαμπιά (1879-1953) συναντήθηκαν στο Παρίσι και στη Νέα Υόρκη και οι τολμηροί, ασεβείς πειραματισμοί τους σφράγισαν την πορεία της μοντέρνας τέχνης τον 20ό αιώνα (εδώ η «Ρόδα ποδηλάτου», του Ντισάν, 1913).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή