Θαυμαστός υγροβιότοπος

2' 53" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

H Κερκίνη βρίσκεται στο βορειοδυτικό άκρο της πεδιάδας των Σερρών. Απέχει 35 χλμ. από την πόλη των Σερρών και 110 χλμ. από τη Θεσ/νίκη. H λίμνη που την τροφοδοτεί ο Στρυμώνας είναι γνωστή από την αρχαιότητα. Περίπου 20.000 χρόνια πριν, οι παγετώνες που έλιωναν στη Ροδόπη σχημάτισαν μια τεράστια λίμνη που κάλυψε τα χαμηλότερα μέρη της πεδιάδας των Σερρών και του Στρυμώνα. Οι συνεχείς προσχώσεις από τον ποταμό και τους πολλούς χειμάρρους μείωσαν το βάθος και την έκταση της λίμνης. Στους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους η μεγάλη λίμνη χωρίστηκε σε δύο μικρότερες, την Κερκινίτιδα και την Πρασσιάδα. H σημερινή λίμνη Κερκίνη είναι μάλλον η αρχαία Πρασσιάδα. Πολλοί θεωρούν εσφαλμένα πως η Κερκίνη είναι τεχνητή λίμνη λόγω του φράγματος που κατασκευάστηκε εκεί το 1932 για την άρδευση της πεδιάδας των Σερρών. Ομως, η λίμνη προϋπήρχε. Στα βόρεια της λίμνης δεσπόζει το όρος Κερκίνη, που είναι περισσότερο γνωστό με τη βουλγαρική ονομασία Μπέλες (το ωραίο βουνό).

Ενας καλός φίλος, όταν έμαθε πως θα πάω στην Κερκίνη άρχισε να με πειράζει πως εκεί θα βρω και τη μυθική Κωνωπία (!), την πατρίδα των κουνουπιών! Χιούμορ έκανε βέβαια. Απ’ ότι έμαθα μετά, είναι θέμα καιρού και εποχής. Στην Κερκίνη ζουν περισσότερα από 300 είδη πουλιών, 10 περίπου αμφιβίων, πάνω από 20 ερπετά και 30 είδη ψαριών, όλα προστατευόμενα είδη.

Αξιοθέατα

Τα αξιοθέατα της Κερκίνης είναι η πανίδα και η χλωρίδα της. Θα συναντήσετε λευκοτσικνιάδες (είδος ερωδιού), κρυπτοτσικνιάδες, χουλιαρομύτες, νυχτοκόρακες, πορφυροτσικνιάδες, χαλκόκοτες, λαγγόνες, νανοβουτηχτάρια, βαλτόπαπιες, κορμοράνους, πελεκάνους, πολλά φοινικόπτερα, αλλά και σπάνιους θαλασσαετούς, ψαραετούς, σταυραετούς και φιδαετούς. Είναι ζωτικό σημείο ανάπαυσης για τα μεταναστευτικά πουλιά και υπολογίζεται πως πάνω από 70.000 χήνες και πάπιες σταθμεύουν εκεί δυο φορές τον χρόνο. Τέλος, είναι σημαντικός τόπος ξεχειμωνιάσματος για τις λιμόζες, τις λασποσκαλίδρες και τις αβοκέτες. Ενας καταπληκτικός «τάπητας» από νούφαρα, μοναδικός σε όλη την Ελλάδα. Επίσης, υπάρχουν οι καλαμιώνες και το εξαίρετο και σπανιότατο παρυδάτιο δάσος με τα αρμυρίκια, τα 5 είδη ιτιάς και τα σκλήθρα.

Η λίμνη είναι επίσης πλουσιοτάτη σε αλιεύματα λόγω της συνεχούς εισροής του Στρυμώνα.

Για να δείτε όλα αυτά και να μάθετε περισσότερα θα πάτε στο χωριό Κερκίνη, στον «Οικοπεριηγητή» των Γ. Ρέκλου και Γ. Αβραμίδη, πρωτεργάτες στην Κίνηση για την προστασία της Κερκίνης. O «Οικοπεριηγητής» είναι το Περιηγητικό Οικολογικό Κέντρο Κερκίνης, μοναδικό του είδους στη χώρα μας, με τεράστια γκάμα δραστηριοτήτων στην ευρύτερη περιοχή, με αυτοκίνητα 4X4, ποδήλατα βουνού, ελαφρά τριθέσια κανό, σωσίβια, κράνη, κιάλια, τηλεσκόπια, εξοπλισμό κάμπινγκ και αναρρίχησης.

Στο χωριό υπάρχει επίσης το Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπου Κερκίνης, που λειτουργεί με τη συνδρομή της Αναπτυξιακής Σερρών και των Δήμων Κερκίνης, Πετριτσίου, Ηράκλειας, Σιδηροκάστρου και της Κοινότητας Προμαχώνα.

Βόλτες

Αξίζει να κάνετε και τον γύρο της λίμνης με το αυτοκίνητο. Να επισκεφθείτε την Ανω Πορρόια, ένα γραφικότατο χωριό στη ρίζα του Μπέλες, ώστε να δείτε τη λίμνη από ψηλά. Τέλος, πάρτε και το διαβατήριο μαζί σας για μία βόλτα στη Βουλγαρία, αφού είναι τόσο κοντά.

Χρήσιμες πληροφορίες

Πώς θα πάτε:

Μόνον με I.X. Απόσταση από την Αθήνα μόνον(!) 627 χλμ. Πριν από τη Θεσσαλονίκη στρίβετε στη διασταύρωση για Ευζώνους και μετά στο Πολύκαστρο, δεξιά για Κιλκίς. Εξω από το Κιλκίς παίρνετε τον δρόμο για Προμαχώνα-Σέρρες. Περνάτε τη διασταύρωση για Ροδόπολη και στο χωριό Λιβαδιά στρίβετε δεξιά!

Πού να μείνετε:

«Οικοπεριηγητής», παραδοσιακός ξενώνας, τηλ. 23270-41.450. «Μορφή», συγκρότημα με ενοικιαζόμενα στούντιο και διαμερίσματα, τηλ. 23270-41.036. «Βιγλάτορας», παραδοσιακός ξενώνας με λίγα δωμάτια και πολύ καλό πρωινό, Ανω Πορρόια τηλ. 23270-51.231. «Επαυλις», πολυτελές ξενοδοχείο φτιαγμένο με καλό γούστο, Κάτω Πορρόια τηλ. 23270-28.180. «Κερκινίτι», ξενώνας με γνήσιο χωριάτικο πρωινό, Λιθότοπος τηλ. 23250-41035, 6937-409301.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή