Νέα Διεθνή Βραβεία για Δίκαιο-Γράμματα

Νέα Διεθνή Βραβεία για Δίκαιο-Γράμματα

2' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε ένα Παρίσι παγωμένο αλλά ηλιόλουστο, και σε έναν χώρο μεγαλοπρεπή, το Ινστιτούτο της Γαλλίας (Institut de France), θεσμό με βαρύ παρελθόν αλλά και παρόν, ο ελληνικός πολιτισμός πραγματοποίησε στις 28 Οκτωβρίου, ανήμερα την εθνική μας γιορτή, ένα ακόμα σημαντικό βήμα για τη διεθνή διάδοσή του. Συγκεκριμένα, το Κοινωφελές Ιδρυμα Αλέξανδρος Σ. Ωνάσης, σε συνεργασία με το Ινστιτούτο της Γαλλίας, θεσμοθέτησε δύο Διεθνή Βραβεία: το πρώτο στον τομέα του Δικαίου και το δεύτερο στον τομέα των Γραμμάτων.

Η επίσημη ανακοίνωση της θέσπισης των βραβείων πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της ετήσιας τελετής έναρξης της λειτουργίας των πέντε Ακαδημιών, ενώπιον του πνευματικού κόσμου της Γαλλίας, του υπουργού Παιδείας κ. Xavier Darcos, κυβερνητικών παραγόντων και των μέσων ενημέρωσης. Στην ομιλία του, ο Chancelier του Ινστιτούτου κ. Gabriel de Broglie, αναφέρθηκε εκτενώς στη δράση και την προσφορά του Ιδρύματος Ωνάση, ενώ την τελετή έκλεισε η γνωστή στο ελληνικό κοινό Jacqueline de Romilly, η οποία και «έκλεψε» την παράσταση, αναφερόμενη με τον δικό της, απολαυστικό τρόπο στο αρχαίο ελληνικό πνεύμα. Στη συνέντευξη Τύπου που προηγήθηκε, η θέσπιση των βραβείων ανακοινώθηκε από κοινού, από τον πρόεδρο κ. Αντώνη Παπαδημητρίου και από τους εκπροσώπους του Ινστιτούτου της Γαλλίας. Στη δική του ομιλία, ο πρόεδρος κ. Αντ. Παπαδημητρίου τόνισε, μεταξύ άλλων: «Η πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση να δημιουργήσει αυτό το θεσμό έχει να κάνει με την εξασφάλιση του ιδεώδους που διαπερνά την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, η οποία έχει οικοδομηθεί πάνω στον ελληνικό πολιτισμό, τις αξίες του οποίου μας ενδιαφέρει να διαδώσουμε στον κόσμο». Το Ιδρυμα Ωνάση και το Ινστιτούτο της Γαλλίας θα απονέμουν το Βραβείο του Δικαίου σε προεξέχουσες προσωπικότητες που έχουν συνεισφέρει στη συνεργασία μεταξύ των κρατών και στην προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Το Βραβείο των Γραμμάτων θα απονέμεται σε προσωπικότητες που, επικεντρώνοντας το έργο ή τη σπουδή τους στον ελληνικό πολιτισμό, προωθούν την πολιτιστική κληρονομιά της ανθρωπότητας στους τομείς της Αρχαιολογίας, της Ιστορίας, της Φιλολογίας ή των Γραμμάτων.

Οι δύο Επιτροπές Βραβείων αποτελούνται από τον πρόεδρο του Ιδρύματος Ωνάση κ. Αντώνη Παπαδημητρίου, από τον Σερ Βασίλειο Μαρκεζίνη, μέλος του Δ.Σ. του Ιδρύματος Ωνάση, από τον Chancelier του Ινστιτούτου της Γαλλίας κ. Gabriel de Broglie, από μέλη του Ινστιτούτου όπως και των εμπλεκόμενων Ακαδημιών. Θα συμμετάσχουν και προσωπικότητες διεθνούς εμβέλειας στους τομείς του Δικαίου και των Γραμμάτων. Τα πρώτα Βραβεία θα απονεμηθούν πριν από το τέλος του 2009, κατά τη διάρκεια επίσημης τελετής στο Ινστιτούτο της Γαλλίας στο Παρίσι. Τα βραβεία θα απονέμονται κάθε χρόνο εναλλάξ. Το ποσό που αντιστοιχεί σε κάθε βραβείο ανέρχεται σε 250.000 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή