Ρωσικό παράσημο σε Ελληνα μαέστρο

Ρωσικό παράσημο σε Ελληνα μαέστρο

2' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μία από τις σπουδαιότερες διακρίσεις που έχει γνωρίσει Ελληνας καλλιτέχνης στο εξωτερικό από το απόγευμα του Σαββάτου είναι γεγονός. Με αφορμή τη σημερινή Εθνική Εορτή της Ρωσίας για την ημέρα της Συμφιλίωσης, ο πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ υπέγραψε προεδρικό διάταγμα, με το οποίο ανακοίνωσε την παρασημοφόρηση του Ελληνα μαέστρου και διευθυντή της ορχήστρας Οπερας και Μπαλέτου του Νοβοσιμπίρσκ Θεόδωρου Κουρεντζή για τη μεγάλη συμβολή και προσφορά του στη διατήρηση, ανάπτυξη και προβολή του ρωσικού πολιτισμού στο εξωτερικό.

Διακρίσεις σε 7 ακόμα

Εκτός από τον Ελληνα αρχιμουσικό, ο Ρώσος πρόεδρος αποφάσισε να απονείμει την ίδια διάκριση σε επτά ακόμα προσωπικότητες των Γραμμάτων και των Τεχνών. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν τα ονόματα του σπουδαίου Γερμανού σκηνοθέτη Πέτερ Στάιν και του διευθυντή του Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας Μάρκο Μύλλερ. Ενδεικτικό της έκτασης που έτυχε η παρασημοφόρηση των επιφανών καλλιτεχνών είναι πως παρά το γεγονός πως όλη η Ρωσία λόγω της τριήμερης αργίας «υπολειτουργεί» η επίσημη ιστοσελίδα του κυβερνώντος κόμματος «Ενιαία Ρωσία» από το Σάββατο το απόγευμα έως και χθες το μεσημέρι είχε την παρασημοφόρηση ως πρώτη είδηση. Στο ίδιο μήκος και το μεγάλο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ria Novosti το οποίο στην ιστοσελίδα του επέλεξε να συνοδεύσει την είδηση με φωτογραφία του συμπατριώτη μας. Αν για ορισμένους η είδηση προκαλεί εντύπωση, στη Ρωσία ελάχιστοι ήταν αυτοί που εξεπλάγησαν καθώς πέραν της συνεπούς αγάπης που όλα αυτά τα χρόνια δείχνει το ρωσικό κοινό στον καλλιτέχνη, η αντίστοιχη εκτίμηση του Ρώσου προέδρου προς το πρόσωπο του Κουρεντζή δεν είναι πρόσφατη. Εναν περίπου χρόνο πριν και όταν ουδείς γνώριζε πως ο Μεντβέντεφ θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ρωσίας, εκείνος επέλεξε με την ιδιότητα του αντιπροέδρου στο πλαίσιο περιοδείας του στο Νοβοσιμπίρσκ να επισκεφθεί το ομώνυμο θέατρο και να δει τη γενική πρόβα της Λαίδης Μάκβεθ και όχι την πρεμιέρα, υπό τη διεύθυνση του Κουρεντζή.

«Φεστιβάλ Τεριτόρια»

Παράλληλα εδώ και τέσσερα χρόνια ο Ρώσος πρόεδρος και επισήμως το Κρεμλίνο υποστηρίζουν το «Φεστιβάλ Τεριτόρια» που διοργανώνει ο συμπατριώτης μας, μαζί με μερικούς από τους σπουδαιότερους και διασημότερους Ρώσους ηθοποιούς και καλλιτέχνες, όπως η Τσουλπάν Χαμάτοβα, ο Γιεβγκένι Μιρόνοφ και ο ταλαντούχος σκηνοθέτης Κιρίλ Σερέμπρνικοφ. Την ίδια στιγμή ο Ελληνας μαέστρος, γνωστός για την αγάπη του για το ρίσκο, δοκιμάζει την τύχη του και στην υποκριτική. Υπό τις σκηνοθετικές οδηγίες του Ιλιά Χρζανόβσκι στην Ουκρανία υποδύεται τη ζωή του νομπελίστα, ακαδημαϊκού και σπουδαίου Ρώσου φυσικού Λαντάου. Το εντυπωσιακό στοιχείο της ταινίας που φιλοδοξεί να συμμετάσχει στο μεθεπόμενο φεστιβάλ των Καννών είναι ότι όλους τους πρωταγωνιστικούς ρόλους δεν τους υποδύονται επαγγελματίες ηθοποιοί, αλλά διάσημοι Ρώσοι καλλιτέχνες. Ετσι τον δάσκαλο του Λαντάου υποδύεται ο Ανατόλι Βασίλιεφ, ενώ του παιδικού του φίλου, ο σπουδαίος Ρώσος σκηνοθέτης όπερας και θεάτρου Ντμίτρι Τσερνιακόφ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή