Νέες, ωραίες και με εξαιρετικές φωνές

Νέες, ωραίες και με εξαιρετικές φωνές

4' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ωραίες παρουσίες, χαρακτηριστικές καλές φωνές και πορείες που δεν αναλώθηκαν στην ευκολία των μουσικών ριάλιτι, προκειμένου να φανούν. Τρεις καινούργιες τραγουδίστριες που αξίζουν την προσοχή μας. Βασιλική Καρακώστα, Ρίτα Αντωνοπούλου, Ελεονώρα Ζουγανέλη. Δεν θα τις δούμε να τραγουδούν στα πρωινάδικα. Ούτε να φλερτάρουν με τη ζαχαρωμένη τηλεοπτική σάχλα. Με διαφορετικό δρόμο η κάθε μία και θητεία σε δημιουργούς που έχουν σχέση με το λεγόμενο καλό τραγούδι, συστήνονται με τα πρώτα προσωπικά τους άλμπουμ: «Σβούρα» (Νίκος Πορτοκάλογου), «Πάμε ξανά από την αρχή» (Θάνος Μικρούτσικος, Οδυσσέας Ιωάννου) και «Ελα» (Φίλιππος Πλιάτσικας, Sunny Μπαλτζή, Κίτρινα Ποδήλατα, Λάκης Παπαδόπουλος, κ.ά).

Με λίγα λόγια, αυτά τα τρία κορίτσια, διαφοροποιούνται από το δισκογραφικό σωρό που κυκλοφορεί στην αγορά. Αλλά και με τις εμφανίσεις τους που σχηματίζουν σιγά σιγά το δικό τους το ακροατήριο.

Τυχερές θα έλεγαν, με φθόνο ίσως, όσοι αφήνονται στο έλεος των γυάλινων κριτών της μικρής οθόνης. Συνομίληκοί τους, με εφόδιο επίσης μια καλή φωνή, αλλά κακό σύμβουλο την ανυπομονησία και τις λάθος προτεραιότητες.

Προσέχοντας όμως τις επιλογές τους αυτή τη δεκαετία που εργάζονται στον χώρο του τραγουδιού η Ρίτα Αντωνοπούλου και η Βασιλική Καρακώστα και κάποια χρόνια λιγότερα η Ελεονώρα Ζουγανέλη, διαπιστώνει κανείς πως τίποτα δεν είναι τυχαίο.

Για όσα πέτυχαν ώς τώρα -άλλη περισσότερο άλλη λιγότερο- δούλεψαν να το κατακτήσουν. Μια θέση στέρεη, ύστερα από καλή θητεία και διαφορετική αφετηρία.

Βασιλική Καρακώστα : Τσάμικα και ποντιακά η μεγάλη της αγάπη…

Η έκπληξη για μας που την έχουμε συνδέσει με τα live του Νίκου Πορτοκάλογλου είναι ότι το ξεκίνημά της έγινε με παραδοσιακό ρεπερτόριο. Τα τσάμικα, κυρίως όμως τα ποντιακά, παραμένουν αγάπη της Βασιλικής Καρακώστα.

Στον Βόλο που γεννήθηκε ήταν από τα παιδιά που έτρεχαν σε οτιδήποτε είχε μουσική. «Σε χορωδίες, στο ωδείο, το πεζοδρόμιο. Στα 16 ακολούθησα τον Ανδρέα Κατσιγιάννη και την Εστουδιαντίνα της Νέας Ιωνίας». Οι σπουδές της έγιναν στο Ωδείο της Νέας Ιωνίας (φωνητική, βυζαντινή, πιάνο). Είχε όμως και τη φωνή του παππού της (παπάς – ψάλτης) βαθιά μέσα της.

Στην Αθήνα ήρθε το 2002 «για να μαζέψω εμπειρίες και να γνωρίσω τους ανθρώπους που θαύμαζα από μικρή». Ανάμεσά τους ήταν ο Σαββόπουλος και ο Πορτοκάλογλου. «Ο Διονύσης μού έμαθε τους ποιητές και μια άλλη πλευρά των πραγμάτων. Ο Νίκος τα πάρτι της νιότης. Ηταν και πιο κοντά στην ηλικία μου». Και έπειτα από τόσες συνεργασίες τής ετοίμασε μια ολοκληρωμένη δισκογραφική δουλειά. «Η σβούρα και άλλες ιστορίες» τής ταιριάζουν γάντι. Ωστόσο, ροκ ή παραδοσιακό; «Μου αρέσει η ένταση του ροκ, όμως έχω και την παράδοση μέσα μου». Απόδειξη η «Κουρελού». Μια παράσταση που περιέχει από ποντιακά του 1800 μέχρι Αγγελάκα.

Ξεκάθαρη κι όταν τη ρωτάς για τα ριάλιτι. «Δεν αποκτάς μουσική εμπειρία εκτός από το να γυαλίζεσαι μπροστά στον καθρέφτη». Η Β. Καρακώστα έχει τσαγανό. Δεν «φοράει» ρόλους. Δείχνει αυτό που είναι. «Ενα ήσυχο κορίτσι χωρίς μύθους και παραξενιές». Στις 30/11 και 7/12 δείτε τη στα δικά της στο «Κούκου» και τον Φεβρουάριο με τον Ν. Πορτοκάλογου στο «Κύτταρο».

Ελεονώρα Ζουγανέλη : Από μικρή στις μουσικές αγωνίες και αναζητήσεις

Από τεσσάρων – πέντε χρονών, στα τέλη της δεκαετίας του ’80, παρακολουθούσε τους γονείς της, τον Γιάννη Ζουγανέλη και την Ισιδώρα Σιδέρη, γνωρίζοντας τις μουσικές αγωνίες.

Παρακολούθησε το τραγούδι και το θέατρο από το παρασκήνιο και όπως ήταν φυσικό συμμετείχε σε παιδικές παραστάσεις. Κοινωνική και τσαχπίνα, λένε όσοι την έζησαν παιδί.

Η Ελεονώρα Ζουγανέλη, ωραία φωνή, με βραχνάδα και «σπάσιμο», φοίτησε στη δραματική σχολή της Νέλλης Καρρά, δηλώνει λάτρης του θεάτρου (δεν χάνει παραστάσεις του Βογιατζή, του Λιβαθινού, του Μαρμαρινού) και βέβαια του τραγουδιού. Σ’ αυτό μπήκε μέσω μίας ακρόασης. Των νέων καλλιτεχνών της Μικρής Αρκτου. Ηταν ανάμεσα στους έξι ερμηνευτές από τους 350 που προκρίθηκαν. Το άλμπουμ αυτής της 2ης ακρόασης ήταν η πρώτη της συμμετοχή και ύστερα το cd της Εστουδιαντίνας και ο Γιώργος Νταλάρας.

Δούλεψε με πολλούς: Θάνος Μικρούτσικος, Διονύσης Τσακνής, Γιάννης Κούτρας, Λαυρέντης Μαχαιρίτσας, Φίλιππος Πλιάτσικας, Αντώνης Ρέμος, Οnirama. Φέτος, τραγουδά δίπλα στον Δημήτρη Μητροπάνο. Την έκπληξη την έκανε με το τραγούδι «Οταν πέφτει το βράδυ» και τώρα με το «Ελα» από το ομώνυμο άλμπουμ, που το ξέρουν πιτσιρικάδες και μη.

Γεννήθηκε το 1983, στο σχολείο βαριόταν εύκολα -ιδιαίτερα τα μαθηματικά-, ποτέ όμως ό,τι είχε να κάνει με τη χορωδία, τον χορό και το θέαμα. Με νονό τον Γιάννη Νταλιάνη και οικογενειακές παρέες τον Γιάννη Κούτρα, τον Σάκη Μπουλά, τον μπαμπά της να την κοιμίζει με Θεοδωράκη και τη μητέρα της να την παροτρύνει να ακούει μουσική, ήταν αναπόφευκτο τι θα ακολουθήσει.

Ρίτα Αντωνοπούλου : Ροκ σε μπαράκια και τώρα «Πάμε ξανά απ’ την αρχή»

Σίγουρα δεν είναι χθεσινή. Στο τραγούδι βρίσκεται δέκα χρόνια. Παιδί της Αθήνας, με μαθήματα φωνητικής και σπουδές στη γραφιστική, ξεκίνησε σε μικρά γκρουπ παίζοντας ροκ τραγούδια σε μπαράκια. Υστερα συνεργάστηκε με τον Μίμη Πλέσσα, για δυόμισι χρόνια στη «Σπείρα Σπείρα» του Σταμάτη Κραουνάκη, ώσπου γνώρισε τον Θάνο Μικρούτσικο. Ηδη στο cd «Για φωνή και ορχήστρα» που ηχογραφήθηκε με την Καμεράτα έδειξε εκφραστικότητα και πειθαρχία.

Και νάτη τώρα, στον πρώτο της προσωπικό δίσκο «Πάμε ξανά απ’ την αρχή», που υπογράφουν δύο μόνο δημιουργοί. Στην εποχή των πολυσυλλεκτικών και της αμηχανίας, ο Θάνος Μικρούτσικος και ο Οδυσσέας Ιωάννου προτείνουν κάτι διαφορετικό.

Η Ρίτα Αντωνοπούλου είναι φανερό πως έχει αντοχές: «Δεν ξέρω πώς θα εξελιχθούν τα πράγματα. Ομως δεν έχω άγχος. Ξέρω να δουλεύω και το πρωί… Μέχρι πριν από δύο χρόνια, εργαζόμουν ιδιωτική υπάλληλος (γραφίστας) σε εταιρείες. Είμαι έτοιμη να αντιμετωπίσω μια αναποδιά».

Στον πειρασμό να ενδώσει σε κάποια από τις μουσικές τηλεοπτικές εκπομπές δεν μπήκε. «Μια φορά το σκέφτηκα, που είχα απογοητευθεί πολύ. Δεν θα ήθελα να με ακολουθεί μια στάμπα. Καταλαβαίνω ώς ένα βαθμό όσους πάνε, αλλά νομίζω ότι κι αυτοί κατανοούν το μάταιο της κατάστασης. Εκεί δεν έχεις επιλογές». Θα ήθελε να δοκιμάσει το θέατρο. Να αποκτήσει όμως πρώτα τα εφόδια.

Τις Κυριακές και τις Δευτέρες τη συναντάτε με τον Θάνο Μικρούτσικο και τον Μίλτο Πασχαλίδη στο «Σταυρό του Νότου» στις 9.30 το βράδυ και τις υπόλοιπες ημέρες σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή