Ατλας Των Επιστημων

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πώς είμαστε; Από τι είμαστε φτιαγμένοι; Εχουμε συνείδηση ότι όλα αυτά που κάνουμε -ακόμη και το ότι διαβάζουμε αυτό το βιβλίο- είναι έργο μιας εκπληκτικής μηχανής; Γνωρίζουμε ελάχιστα σχετικά με τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τις πράξεις μας. Παρ’ όλα αυτά, ακόμη κι αν δεν το συνειδητοποιούμε, αυτό το σύνολο οργάνων που λέγεται σώμα λειτουργεί απόλυτα συντονισμένα και αρμονικά. Στον κόσμο του εκπληκτικού αυτού συστήματος μας «ξεναγεί» ο δέκατος τέταρτος τόμος του Ατλαντα των Επιστημών που κυκλοφορεί αυτό το Σάββατο 17 Ιανουαρίου από τη «Βιβλιοθήκη Γνώσης Καθημερινή» μαζί με την κανονική έκδοση της εφημερίδας εντελώς δωρεάν.

Είναι παράξενο, αλλά η θερμοκρασία του σώματος διατηρείται με διάφορους μηχανισμούς στους 37 βαθμούς, ενώ χάρη σε μια ευέλικτη κατασκευή από οστά και χόνδρους, το σκελετό, το σώμα διατηρείται σε απόλυτη ισορροπία. Ολες οι διαδικασίες που συντελούνται στον οργανισμό μας είναι συναρπαστικές. Σας προσκαλούμε, λοιπόν, να ανακαλύψετε στις σελίδες που ακολουθούν στοιχεία απίστευτα και εικόνες με περίπλοκους μηχανισμούς, χάρη στους οποίους λειτουργεί κάθε μέρος του ανθρώπινου σώματος. Μάθετε πώς είναι τα κύτταρα, πώς σχηματίζονται οι ιστοί, τι είναι το αίμα, γιατί είναι τόσο σημαντικές οι πρωτεΐνες. Η καρδιά, που λέμε πως ερωτεύεται και αγαπά, είναι στην πραγματικότητα το κέντρο του κυκλοφορικού συστήματος και το όργανο που εξασφαλίζει ότι όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου σώματος λαμβάνουν διαρκώς την απαραίτητη ποσότητα θρεπτικών συστατικών, οξυγόνου και άλλων ουσιών. Είναι τόσο ισχυρή, ώστε μπορεί να προωθεί περίπου πέντε λίτρα αίματος το λεπτό. Το περιπλοκότερο απ’ όλα τα συστήματα του σώματος, από την άλλη, είναι το νευρικό. Εργάζεται κάθε δευτερόλεπτο της ημέρας, λαμβάνοντας πληροφορίες από τον οργανισμό και το περιβάλλον και εκπέμποντας οδηγίες σχετικά με το πώς πρέπει να αντιδράσει το σώμα στα ερεθίσματα. Ο μηχανισμός αυτός μάς επιτρέπει να σκεφτόμαστε και να θυμόμαστε και μας κάνει αυτό που είμαστε.

Οταν, πάλι, μιλάμε για το μυαλό, ο νους μας πηγαίνει στο κεφάλι. Πρόσφατες έρευνες, όμως, αποδεικνύουν ότι η αντίληψη σχετίζεται όχι μόνο με τον εγκέφαλο, αλλά και με τις ορμόνες και τα ένζυμα που ταξιδεύουν σε όλο το σώμα και ενεργοποιούν τους θαυματουργούς μηχανισμούς που ονομάζουμε αφή, γεύση, όσφρηση, ακοή και όραση. Βέβαια, το γεγονός ότι βλέπουμε να διαβάσουμε αυτές τις σελίδες οφείλεται στον εγκέφαλο, ο οποίος λαμβάνει τα μηνύματα μέσω ενός ακόμη εκπληκτικού οργάνου, του ματιού. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται επιβεβαιώνουν πόσο τέλεια είναι αυτή η θαυμάσια μηχανή που λέγεται ανθρώπινο σώμα, η οποία χρειάζεται τη φροντίδα μας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή