Νέες εκδόσεις

6' 52" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Roberto Βolano

Πουτάνες φόνισσες

μετ. Εφη Γιαννοπούλου

εκδ. Αγρα, σελ. 320 – 18 ευρώ

Δεκατρείς παραλλαγές στα θέματα της απελπισίας, της τρέλας, της ουσιαστικής λογοτεχνίας, αλλά και της απουσίας της, της ομορφιάς που εξαφανίζεται, του έρωτα, του θανάτου και του σκοτεινού πεπρωμένου των ανθρώπων. Ο Χιλιανός Ρομπέρτο Μπολάνιο καταργεί ακατάπαυστα τα σύνορα, αναμειγνύει την ειρωνεία και το φανταστικό, τα πραγματικά πρόσωπα και τους εφιάλτες: με ευνουχισμούς παιδιών, μαύρη μαγεία, περιπλάνηση, πορνογραφία, δολοφονίες, απόγνωση, ύμνους σε αγαπημένους συγγραφείς, ειρωνεία και μοναξιά. Τα δεκατρία διηγήματά του προσεγγίζουν τη βία, την ανάγκη και τη συμπόνια, την αποτυχία και τη σιώπη, αναδεικνύοντας έναν συγγραφέα που καθιερώθηκε ως μία από τις σημαντικότερες φωνές της ισπανόφωνης λογοτεχνίας.

Luis Landero

Πλανήτης Δίας

μετ. Τατιάνα Ραπακούλια

εκδ. Gema, σελ. 466 – 20 ευρώ

Οι ζωές του Ντάμασο Μέντεθ και του Τομάς Μοντέχο κυλούν παράλληλα, χωρίς άλλη σχέση πέρα από μια υπόγεια ροή παραπλήσιων θεμάτων. Η ιστορία του Ντάμασο είναι η ιστορία ενός μίσους που έχει τις απαρχές του στην εφηβεία, όταν ένας συνομήλικός του νεαρός σφετερίζεται τη θέση του στον οικογενειακό παράδεισο και προκαλεί αντιπαράθεση και βίαιη ρήξη με τον πατέρα του. Μοναχικός νέος, αφοσιωμένος στα βιβλία, καθηγητής και συγγραφέας, ο Τομάς από την άλλη, γνωρίζει μια μέρα τον έρωτα μαζί με την αταξία που θα αναστατώσει τη ζωή του. Ακροβατώντας μεταξύ κωμικού και τραγικού, οι δύο ήρωες πλάθουν με τον πηλό των παθών τους θεούς, δαίμονες και χάρτινους κόσμους, χτίζουν το φανταστικό τους «εγώ», που μας καθορίζει πιο βαθιά και από τον πραγματικό μας εαυτό. Ωσπου μια στιγμή, μέσα από πολλές περιπέτειες, τα πεπρωμένα του Ντάμασο και του Τομάς ενώνονται, οδηγώντας σε μια κοινή κατάληξη.

John Le Carre

Ο Νο 1 καταζητούμενος

μετ. Νάσος Κυριαζόπουλος

εκδ. Bell, σελ. 394 – 17 ευρώ

Ενας μισοπεθαμένος από την πείνα Ρώσος, τυλιγμένος σε ένα μακρύ μαύρο παλτό, φθάνει λαθραία στο Αμβούργο. Σε ένα πουγκί, στο λαιμό του, κρύβεται ένα ανεξήγητα μεγάλο χρηματικό ποσό. Είναι ένας ευσεβής Μουσουλμάνος και το όνομά του είναι Ισα. Η Αναμπέλ, μια νεαρή ιδεαλίστρια δικηγόρος, αφιερωμένη στην υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, κάνει σκοπό της να γλιτώσει τον Ισα από την απέλαση. Σύντομα, η σωτηρία του πελάτη της γίνεται για εκείνην πιο σημαντική και από την καριέρα και από την ασφάλειά της. Αλλά το μυστηριώδες παρελθόν του Ισα φέρνει στον δρόμο της τον ιδιόρρυθμο Τόμι Μπρου, ιδιοκτήτη μιας φθίνουσας βρετανικής τράπεζας, με έδρα στο Αμβούργο. Η Αναμπέλ, ο Ισα και ο Μπρου συγκροτούν μια απρόσμενη συμμαχία. Και ένα τρίγωνο καταδικασμένου έρωτα γεννιέται. Την ίδια στιγμή, οι αντιμαχόμενοι κατάσκοποι της Γερμανίας, της Αγγλίας και της Αμερικής εστιάζουν τα πυρά τους επάνω στους αθώους.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Γαλάτεια Καζαντζάκη

Κρίσιμες στιγμές

εκδ. Καστανιώτη, σελ. 64 – 15 ευρώ

Η περίεργη μαντάμ Ορτάνς. Η αυτοθυσία για τη διάσωση κάποιου καταζητούμενου. Το πορτρέτο της κυρίας Μπερτράν. Το σταματημένο ρολόι με τον Ιππότη και τη Μαρκησία σε στάση χορού. Του κύκλου τα γυρίσματα. Μια «αγία» οικογένεια. Η τρίτη ηλικία. Ενας παράνομος έρωτας. Η αδελφική αγάπη. Η μετάνοια. Η απώλεια ενός ανθρώπου, αλλά και η ανάσταση ενός άλλου. Οι κρίσιμες στιγμές της Κατοχής. Οι πληγωμένες, αλλά αξιοπρεπείς γυναίκες, οι αποκλεισμένοι και απόκληροι του αστικού χώρου, οι πνευματικοί άνθρωποι που δεν υποδύονται τον ρόλο τους, αλλά τον επωμίζονται, συναπαρτίζουν στο βιβλίο της Γαλάτειας Καζαντζάκη που κυκλοφόρησε πριν από 55 χρόνια, έναν θίασο που παλεύει για ένα καλύτερο μέλλον, γιατί ο κόσμος που ζούμε «παραέγινε βρώμικος» και «ένας άλλος πρέπει να έρθει να τον σαρώσει».

Γιώργης Μανουσάκης

Ο εθελοντής

εκδ. Κίχλη, σελ. 624

Ο 17χρονος Βασίλης Σηφάκης κατατάσσεται εθελοντικά στα σώματα που δρουν στη Μακεδονία και στην Ηπειρο το 1912. Στη συνέχεια, συμμετέχει ανελλιπώς στους αγώνες και στις πολιτικές περιπέτειες του έθνους είτε ως εθελοντής είτε ως μόνιμος αξιωματικός. Παράλληλα, χάρη στις εμπειρίες που αποκομίζει από τη ζωή του στα αστικά κέντρα του ελληνισμού -Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Σμύρνη, Κωνσταντινούπολη- διαμορφώνεται σταδιακά η εθνική, η πολιτική και η κοινωνική του συνείδηση. Από παθητικός δέκτης προορισμένος να ζει στο περιθώριο της Ιστορίας, μεταβάλλεται σε ενεργό πολίτη. Η απόλυτη όμως προσήλωσή του στη βενιζελική παράταξη θα έχει δραματικές συνέπειες για τη ζωή του. Ο Βασίλης Σηφάκης δεν είναι ωστόσο μονόπλευρος χαρακτήρας. Παρασυρμένος στη δίνη του πολέμου θα ζήσει ανεπανάληπτες ερωτικές εμπειρίες που θα τον σφραγίσουν ανεξίτηλα.

ΠΟΙΗΣΗ

Ζέφη Δαράκη

Σε ονομάζω θα πει σε χάνω

εκδ. Αλεξάνδρεια, σελ. 62 – 9 ευρώ

Η νέα ποιητική συλλογή της Ζέφης Δαράκη χωρίζεται σε τέσσερις ενότητες: «στο μαύρο οβάλ του χρόνου», «οι κήποι του χρωστήρα», «υπόγεια διάβαση» και «το καρφί του καθρέφτη». Οι ενότητες συμπληρώνουν η μία την άλλη, διασχίζοντας την «ασφυξία της ύπαρξης» ως ενότητα, και «ανάβουν το κερί κι από την άλλη μεριά», κάνοντας νοήματα στο ανείπωτο, καθώς «ο καθρέφτης συντρίβεται μες στον καθρέφτη».

ΧΡΟΝΟΓΡΑΦΗΜΑΤΑ

Denis Guedj

Το δωρεάν δεν αξίζει πλέον τίποτα

Τα μαθηματικά χρονικά της Liberation

μετ. Αθανάσιος Κυριαζόπουλος

εκδ. Κέδρος, σελ. 280 – 14 ευρώ

Μπορείς να προσεγγίσεις την καθημερινότητα μέσα από τα μαθηματικά; Και με ποιον τρόπο; Ο διάσημος Γάλλος μαθηματικός και συγγραφέας Ντενί Γκετζ, στο διάστημα των ετών 1994-1997, «μαθηματικοποίησε» την επικαιρότητα με μια σειρά μαθηματικών χρονικών που δημοσιεύθηκαν στο ένθετο «Εύρηκα», της εφημερίδας «Λιμπερασιόν». Οπως σημειώνει ο ίδιος, «στην καρδιά αυτών των μαθηματικών χρονικών είναι οι σχέσεις ανάμεσα στη μαθηματική και στην κοινή γλώσσα, ανάμεσα στη μαθηματική και την καθημερινή σκέψη». Σε περισσότερα από σαράντα χρονικά, αριθμοί, ποσοστά και μεγέθη, τύποι και συναρτήσεις, συνδυάζονται έτσι ώστε να οδηγήσουν σε μια διαφορετική κατανόηση του κόσμου μέσα από τα μαθηματικά: Υπάρχει καμιά πολιτική γεωμετρία πίσω από τη διαίρεση της Γιουγκοσλαβίας; Είναι άραγε το τέλος μιας χρονιάς η αρχή μιας άλλης; Αποτελεί παράδοξο δυο πολιτικοί αντίπαλοι να δηλώσουν «φίλοι εδώ και τριάντα χρόνια»; Πώς εξηγείται μαθηματικά το να είσαι αποκλεισμένος από την κοινωνία; Μπορεί ένα θετικό ή ένα αρνητικό πρόσημο να αλλάξει την ανάγνωση της Ιστορίας; Τι σημαίνει η φράση «στην τελική ευθεία για τις εκλογές»; Γιατί το «Κάμα Σούτρα» είναι ένα εξαιρετικό εγχειρίδιο γεωμετρκού ερωτισμού; Είναι δυνατόν δυο διαφορετικοί άνθρωποι να διαθέτουν «μοναδική σκέψη»;

ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Χέιζελ Κόρτνι & Κάθριν Μάρσντεν

100 συνταγές για ένα σώμα υγιές

μετ. Ζανίν Ντελοπούλου

εκδ. Κέρκυρα, σελ. 192 – 28 ευρώ

Από τα ορεκτικά μέχρι το επιδόρπιο, όλα τα εδέσματα είναι παρασκευασμένα με προσιτά και θεραπευτικά τρόφιμα, εύκολα και σύντομα στην εκτέλεση τους. Τα υλικά τους περιλαμβάνουν όσα χρειάζονται για να βελτιώσουμε την εμφάνισή μας, να ενισχύσουμε τη ζωτικότητά μας και να βοηθήσουμε το σώμα μας να αποκτήσει περισσότερη δύναμη και υγεία. Το βιβλίο είναι ένας πρακτικός οδηγός των τροφών που συντείνουν σε μια καρδιά όλο υγεία, δόντια και οστά γερά, ευλυγισία και σωματική αντοχή.

ΤΙΜΗΤΙΚΟΣ ΤΟΜΟΣ

Μαν. Αγγελίδης, Διον. Γράβαρης,

Δημ. Σακκάς επιμ.

Κοινωνική θεωρία και πολιτική ευθύνη

Συντροφικό αντιχάρισμα στον Νίκο Πετραλιά

εκδ. Gutenberg, σελ. 772

Η έκδοση αυτού του βιβλίου δηλώνει κατ’ αρχάς μια συγκεκριμένη χειρονομία. Μέσα από το περιεχόμενό του, που συναπαρτίζεται από κείμενα προερχόμενα από τις επιμέρους κοινωνικές επιστήμες, εκφράζεται η κοινή πρόθεση των συγγραφέων να αναγνωρίσουν την εργασία του δασκάλου τους: του Νίκου Σ. Πετραλιά. Η δημόσια παρουσία του Νίκου Πετραλιά στον ακαδημαϊκό βίο, όπως και η ποιότητα της πολιτικής του συμμετοχής και δράσης στον χώρο της ανανεωτικής Αριστεράς, είναι αποδεκτή από όλους όσοι τον έχουν συναναστραφεί έστω και λίγο. Η αποδοχή αυτή δεν είναι τυχαία. Είναι προϊόν μιας λιγότερο εμφανούς διαδικασίας, μιας διαδικασίας παραγωγής μαθητών με κριτική συνείδηση. Η θητεία άλλωστε δίπλα στον Νίκο Πετραλιά δεν είναι μόνο πολύτιμη σε βιώματα και πλούσια σε γνώση εμπειρία. Είναι πάνω απ’ όλα μια μαθητεία προς την ελευθερία, μια διαρκής στράτευση προς τη χειραφέτηση. Η πρωτοβουλία της έκδοσης ανήκε στον πρόωρα χαμένο Κοσμά Ψυχοπαίδη που δεν πρόλαβε να δει ολοκληρωμένο το έργο το οποίο ξεκίνησε.

ΑΡΧΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Ιντρο Μοντανέλλι

Ιστορία των Ελλήνων

μετ. Αθανασία Δρακοπούλου

εκδ. Θεμέλιο, σελ. 477

Ο Ιντρο Μοντανέλλι, μια από τις καλύτερες πένες της ιταλικής δημοσιογραφίας, περιγράφει τον κόσμο της αρχαίας Ελλάδας με την κοφτερή ματιά και το χιούμορ κάποιου που δεν είναι επαγγελματίας ιστορικός, αλλά επαγγελματίας της αφήγησης. «Διασκέδασα πολύ γράφοντας αυτό το βιβλίο», αναφέρει ο συγγραφέας. «Μοναδική μου έγνοια ήταν να μην το αναφέρω στον πατέρα μου που, σαν καθηγητής των Ελληνικών, αποδοκίμαζε το να μπαίνω στα χωράφια του. Παρ’ όλα αυτά κάποιες φορές αναγκάστηκα να τον συμβουλευτώ. Υστερα έστειλα το δακτυλογραφημένο κείμενο στον μεγάλο Γάλλο ιστορικό Καρποκινό, ο οποίος, λίγες μέρες αργότερα, μου απάντησε: «Το διάβασα με την ίδια ευχαρίστηση με την οποία φαίνεται πως κι εσείς το γράψατε». Κι έτσι χωρίς να διστάσω το πήγα στον εκδότη μου που μέχρι στιγμής έχει κάνει δώδεκα ανατυπώσεις».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή