Σε πρωτο πλανο…

3' 17" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Αν βρεθείτε στο Λονδίνο, σημειώστε ότι στο Τheatre Royal παίζεται το μιούζικαλ «Oliver» που επαναλαμβάνει τη μεγάλη θεατρική επιτυχία του 1994 στο Palladium (όπου κράτησε τρία χρόνια). Στη νέα παραγωγή, που βασίζεται στην προηγούμενη του Σαμ Μέντες, στον ρόλο του Φέιγκιν είναι ο Ρόουαν Ατκινσον, ο Mr Bean, που είναι ένας πολύπλευρος ηθοποιός. Στον κινηματογράφο, μάλλον αξεπέραστη η εκδοχή του Κάρολ Ριντ (1968) με τον μικρό Μαρκ Λέστερ στον ρόλο του Ολιβερ, τον Ολιβερ Ριντ, τον Ρον Μούντι (Φέιγκιν) και την εκπληκτική Σάνι Γουόλις στον ρόλο της Νάνσι.

… για την ποπ μουσική η σειρά των cd Now είναι το πιο γνωστό και δημοφιλές compilation και περιλαμβάνει τις πιο μεγάλες επιτυχίες κάθε χρονιάς. Ηδη είμαστε στο Now 70, αλλά τώρα, με την ευκαιρία των 25 χρόνων από την αρχή της σειράς, η εταιρεία επανακυκλοφορεί το Now 1 που είχε βγει το 1983. Culture Club, Φιλ Κόλινς, Ντουράν Ντουράν, Men At Work, Πολ Γιανγκ και πολλοί ακόμη στις προ 25ετίας λίστες κορυφής!

… τo 2009 έχει τις δικές του, πολλές, επετείους. Μία από αυτές, στον χώρο της μουσικής, είναι τα 40 χρόνια του «Μέτοικου», της μεγάλης επιτυχίας του Ζωρζ Μουστακί. Ηταν τόσο μεγάλη η απήχηση σε πολλές χώρες (και φυσικά στην Ελλάδα) που η Polydor έβγαζε 5.000 δισκάκια τη μέρα. Ηταν η πιο «πολυπολιτισμική» μπαλάντα του μεταπολεμικού τραγουδιού και αξεπέραστη σε συναίσθημα και μελωδία.

… σχεδόν a capela τραγούδησε την περασμένη Δευτέρα, στον «Ιανό» ο Διονύσης Σαββόπουλος το «Μακρύ ζεϊμπέκικο για τον Νίκο», τον Νίκο Κοεμτζή δηλαδή. Μόνο μ’ ένα πιάνο και τον Θανάση Πολυκανδριώτη στο μπουζούκι. Ενα τραγούδι – σεντονιάδα, όπως το αποκάλεσε ο ίδιος. Μας πήγε πίσω πολλά χρόνια, τριάντα για την ακρίβεια. Κι όταν τελείωσε, κατέβηκε από τη σκηνή του «Ιανού» πήγε προς το τραπέζι όπου καθόταν η γυναίκα του, η Ασπα, και τη ρώτησε: «Το ‘πα καλά»; Εμείς, πάντως, δεν είχαμε καμία αμφιβολία.

… όχι, σε καμία περίπτωση δεν βιαζόμαστε να… διώξουμε την Κατρίν Βελισσάρη από τη θέση της διευθύντριας του ΕΚΕΒΙ. Από λάθος δημοσιεύθηκε ότι και η δική της θητεία ολοκληρώνεται τον ερχόμενο Μάιο. Δεν ισχύει αυτό. Η πενταετής θητεία της κ. Βελισσάρη ολοκληρώνεται στις αρχές του 2010. Και σίγουρα έχει πολλά να κάνει μέχρι τότε!

… φέτος συμπληρώνονται 80 χρόνια από τότε που ο Βέλγος σχεδιαστής Ερζέ δημοσίευσε σε εφημερίδα των Βρυξελλών την πρώτη περιπέτεια του Τεν Τεν με τίτλο «Ο Τεν Τεν στη Σοβιετική Ενωση». Στo Βέλγιο θα γίνουν για την επέτειο πολλές εκδηλώσεις και στις Βρυξέλλες, ο καλλιτεχνικός διευθυντής του νέου Μουσείου Τεν Τεν, Μισέλ Μπαρό παρουσίασε στα ΜΜΕ το νέο σήμα του Μουσείου με τον θρυλικό ήρωα.

… πέντε αφηγήματα του Φώτη Κόντογλου διαβάζει η Αννα Συνοδινού σε ένα audio cd που κυκλοφόρησε με το λογοτεχνικό περιοδικό «Η Λέξη» (τεύχος 198, Οκτ. – Δεκ. 2008, 10 ευρώ). Διάρκειας περίπου μιας ώρας, είναι μία ιδιαίτερη ηχητική συντροφιά και μια θαυμάσια πρωτοβουλία της «Λέξης», που στο προηγούμενο τεύχος μάς είχε προσφέρει το cd, με τον Σταμάτη Φασουλή να διαβάζει Κώστα Ταχτσή…

… την πρώτη της εμφάνιση επί σκηνής μετά την εγκυμοσύνη της πραγματοποίησε πριν από λίγες ημέρες η Αννα Νετρέμπκο, η Ρωσίδα σούπερ σταρ της σύγχρονης όπερας. Η διάσημη υψίφωνος ερμήνευσε τον κεντρικό ρόλο στη «Λουτσία ντι Λαμερμούρ» του Ντονιτσέτι, στο Θέατρο Μαριίνσκι της Αγίας Πετρούπολης, σε σκηνοθεσία του Τζον Ντόιλ.

… στα 52 του, μόλις, χρόνια πέθανε ο πολλά υποσχόμενος Βρετανός ποιητής Mick Imlah. Επασχε από σπάνια ασθένεια του κεντρικού νευρικού συστήματος. Οι μελέτες του πάνω στον Τένισον και στον Μπράουνινγκ ήταν ανιχνεύσιμες ως ίχνος -λένε- στη δική του ποίηση.

… μία αίθουσα στην «Τεχνόπολη» του Δήμου Αθηναίων θα πάρει το όνομα «Νίκος Γκάτσος». Τα «βαφτίσια» θα γίνουν στις 26 Ιανουαρίου, στη διάρκεια ειδικής βραδιάς αφιερωμένης στον ποιητή. Οι ποιητές που έχουν ήδη δώσει το όνομά τους σε αίθουσες της Τεχνόπολης είναι οι Ανδρέας Εμπειρίκος, Αγγελος Σικελιανός, Γιάννης Ρίτσος, Κωστής Παλαμάς, Τάκης Παπατσώνης, Κωνσταντίνος Καβάφης και Κώστας Βάρναλης. Θα υπάρξει και έκθεση με προσωπικά αντικείμενα του Νίκου Γκάτσου, φωτογραφίες, εικαστικά έργα και βιβλία, σε επιμέλεια του ζωγράφου Αλέξη Βερούκα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή