«Κλειστή λόγω ανακαινίσεως» η Μητρόπολη Αθηνών

«Κλειστή λόγω ανακαινίσεως» η Μητρόπολη Αθηνών

1' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΝΗΜΕΙΑ. Τελευταία λειτουργία της Μητρόπολης θα είναι αυτή την Κυριακή όταν θα τελεστεί το μνημόσυνο, στη μνήμη του μακαριστού Χριστόδουλου. Αμέσως μετά, το μνημείο θα κλείσει για να ετοιμαστεί ο χώρος να δεχτεί τον εργολάβο προκειμένου να ξεκινήσουν οι αναστηλωτικές εργασίες. Ζητούμενο η αποκατάσταση του φέροντος οργανισμού του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αθηνών αλλά και του εκσυγχρονισμού των υπογείων χώρων του. Η μελέτη εγκρίθηκε προχθές το βράδυ και από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο στο οποίο έγινε συζήτηση και για την επικινδυνότητα ή μη του μνημείου, με τις γνωστές διχογνωμίες μεταξύ των επιστημόνων.

Αυτή τη στιγμή στο κτίριο εμφανίζονται έντονες ρηγματώσεις από τους παλιότερους σεισμούς του 1981 κυρίως όμως απ’ αυτόν του 1999. Ο Αρης Ποζιόπουλος από τη Διεύθυνση Αναστήλωσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων τόνισε πως υπάρχουν ρωγμές των 5, 6 και 7 εκατοστών καθώς και ελαφρά μετακίνηση του τυμπάνου του τρούλου.

Ο ίδιος μίλησε για «επικινδυνότητα» που έχει το μνημείο αθροιστικά από τους σεισμούς που έγιναν στο παρελθόν και τόνισε πως η μελέτη έχει λάβει υπόψη της στοιχεία από τις παλιότερες αλλά είναι καινούργια.

Εξήγησε ακόμη πως η προηγούμενη δεν εφαρμόστηκε γιατί δεν έλαβαν υπόψη τους τι βρέθηκε στο εσωτερικό της στέγης. Η λύση που δίνεται τώρα, οι ελκυστήρες, είναι όπως τη χαρακτήρισε «η πιο γρήγορη, ρεαλιστική και οικονομική για να αντιμετωπισθούν τα προβλήματα».

Αναφέρθηκε ακόμη στο εσωτερικό του ναού και τις «αυθαίρετες» εργασίες που έγιναν στο παρελθόν, τις πολυτελείς επενδύσεις από όνυχα, τους μπλε γρανίτες εισαχθέντες από τη Βραζιλία αλλά και τους μαρμάρινους λέοντες. Στοιχεία τα οποία αλλοιώνουν τον χαρακτήρα του διατηρητέου.

Η στατική μελέτη του Ιερού Καθεδρικού Ναού Αθηνών που εγκρίθηκε από τα δύο συμβούλια (ΚΣΝΜ και ΚΑΣ) εκπονήθηκε από τον δρα πολ. μηχανικό Α. Σοφοκλέους και τον αρχιτέκτονα μηχανικό Κλ. Ασλανίδη σε συνεργασία με τους καθηγητές: Χ. Μπούρα, Γ. Πινέλη, Π. Καρύδη και την παρακολούθηση του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου προεδρεύοντος του πατρός Θωμά Συνοδινού.

Ο καθηγητής Χ. Μπούρας τόνισε στο ΚΑΣ πως: «σχεδιάζουμε να επαναφέρουμε το κτίριο στη στατική κατάσταση που είχε προ των σεισμών» και υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει επικινδυνότητα».

Ομως, ποιος ορίζει το μέγεθος και το είδος της επικινδυνότητας; Αυτό εξηγούσε στους δημοσιογράφους ο Αρ. Ποζιόπουλος, σημειώνοντας πως είναι σύνηθες φαινόμενο μεταξύ επιστημόνων η διάσταση απόψεων.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή