Μεγάλα ονόματα διαγωνίζονται και φέτος για τη Χρυσή Αρκτο

Μεγάλα ονόματα διαγωνίζονται και φέτος για τη Χρυσή Αρκτο

2' 56" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ενα από τα μεγάλα διεθνή φεστιβάλ, όπως αυτό του Βερολίνου, ανοίγει την Πέμπτη την 59η διοργάνωσή του με μια ταινία που τονίζει αυτόν τον διεθνή χαρακτήρα ακόμη και με τον τίτλο της. Το «The international», που προβάλλεται εκτός συναγωνισμού τη βραδιά της έναρξης, είναι μια γερμανο-αμερικανική παραγωγή, σκηνοθετημένη από τον Γερμανό Τομ Τίκβερ και με πρωταγωνιστές τον Βρετανό Κλάιβ Οουεν, την Αυστραλή Ναόμι Γουότς, τον Γερμανό Αρμιν Μίλερ Σταλ και τον Δανό Ούλριχ Τόμσεν. Το θρίλερ του Τίκβερ, που αναφέρεται σε ύποπτες συναλλαγές μεταξύ εμπόρων όπλων, είναι γυρισμένο σε διάφορες πόλεις της Γερμανίας, ανάμεσα στις οποίες και το Βερολίνο, στη Νέα Υόρκη, στην Ιταλία, αλλά και στην Κωνσταντινούπολη.

Στο επίσημο πρόγραμμα διαγωνίζονται για τη Χρυσή Αρκτο το «Μy one and only» του Ρίτσαρντ Λονκρέιν με τη Ρενέ Ζελβέγκερ και τον Κέβιν Μπέικον, η «Cheri» του Στίβεν Φρίαρς με τη Μισέλ Φάιφερ και την Κάθι Μπέιτς, το «About Elly» του Ασγκάρ Φαράντι από το Ιράν, το σπονδυλωτό «Deutschland 09» με τη συμμετοχή 13 Γερμανών σκηνοθετών, το «Gigante» από την Ουρουγουάη, το «Happy Tears» του Μίτσελ Λίχτενσταϊν με την Ντέμι Μουρ, το «In the electric mist» του Μπερνάρ Ταβερνιέ με τον Τόμι Λι Τζόουνς, η «Katalin Varga» από τη Ρουμανία, το «Little Soldier» της Ανέτ Ολεσεν από τη Δανία, το «Notorious» με την Αντζελα Μπάσετ, το «Ricky» του Φρανσουά Οζόν, το «Storm» από τη Γερμανία, το «Tatarak» του Αντρέι Βάιντα. Ακόμη, το γερμανικό «Alle Anderen», το «Rage» της Σάλι Πότερ, το «Forever Enthralled» του Τσεν Καϊγκέ, το «The private lives of Pippa Lee» της Ρεμπέκα Μίλερ με ένα εντυπωσιακό καστ (Ρόμπιν Ράιτ Πεν, Αλαν Αρκιν, Κιάνου Ριβς, Τζουλιάν Μουρ, Μόνικα Μπελούτσι, Γουαϊνόνα Ράιντερ), το «The Messenger» του πρωτοεμφανιζόμενου Ορεν Μούβερμαν, το «London River» του Αλγερινού Ρασίντ Μπουσαρέμπ, το «Mammoth» του Σουηδού Λούκας Μούντισον. Επίσης ο «Ροζ Πάνθηρας ΙΙ» και τα «Σφραγισμένα χείλη» που εδώ και αρκετές εβδομάδες προβάλλονται στην Ελλάδα.

Η επιτροπή

Πρόεδρος της κριτικής επιτροπής, που θα απονείμει τα βραβεία στις 14 Φεβρουαρίου, είναι η βραβευμένη με Οσκαρ ηθοποιός Τίλντα Σουίντον, η οποία στο περσινό φεστιβάλ ήταν από τις βασικές διεκδικήτριες του βραβείου ερμηνείας, ενώ τα άλλα μέλη της επιτροπής είναι: Η Ισπανίδα σκηνοθέτις Ισαμπέλ Κοϊξέτ, ο σκηνοθέτης Γκαστόν Καμπορέ από την Μπουρκίνα Φάσο, ο Σουηδός συγγραφέας Χένινγκ Μάνκελ, ο Γερμανός σκηνοθέτης Κρίστοφ Σλίνγκενζιφ, ο σκηνοθέτης Γουέιν Γουάνγκ από τις ΗΠΑ και η Αμερικανίδα συγγραφέας και σεφ Αλις Γουότερς.

Τιμώμενο πρόσωπο της 59ης Μπερλινάλε είναι ο συνθέτης Μορίς Ζαρ, δημιουργός μερικών από τα διασημότερα μουσικά θέματα του κινηματογράφου, όπως εκείνα σε «Λόρενς της Αραβίας», «Δόκτωρ Ζιβάγκο», «Πέρασμα στην Ινδία» και στην «Κόρη του Ράιαν». Αυτή η τελευταία ταινία θα προβληθεί και στη βραδιά που θα του απονεμηθεί η τιμητική Χρυσή Αρκτος. Τιμώμενος και ο Κλοντ Σαμπρόλ, μαζί με τον Γερμανό παραγωγό Γκίντερ Ρόρμπαχ, στους οποίους θα απονεμηθεί η Κάμερα της Μπερλινάλε.

Στο παράλληλο πρόγραμμα, η Μπερλινάλε συνεχίζει μια επιτυχημένη ιδέα και λανσάρει μια πολύ ενδιαφέρουσα νέα. Το πρόγραμμα «Βιβλία στην Μπερλινάλε» διοργανώνει ένα πρωινό συνάντησης μεταξύ εκπροσώπων εκδοτικών οίκων και κινηματογραφικών παραγωγών, προτείνοντας 12 βιβλία που θα μπορούσαν να γίνουν ενδιαφέρουσες ταινίες. Ανάμεσα στα ονόματα συγγραφέων που ξεχωρίζουν είναι του μεταφρασμένου και στα ελληνικά Γιενς Κρίστιαν Γκρένταλ από τη Δανία και της Μάργκριτ ντε Μόορ από την Ολλανδία.

Τέλος, ένα ειδικό αφιέρωμα στο «μαγειρικό» σινεμά διοργανώνεται για τρίτη χρονιά φέτος από το φεστιβάλ. Από τις 8 μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου θα προβληθούν πέντε ταινίες, πέντε ντοκιμαντέρ και τέσσερις ταινίες μικρού μήκους με άμεσο ή έμμεσο θέμα τη μαγειρική. Οι προβολές θα συνοδευτούν από εκδηλώσεις και γευσιγνωσία στον νέο χώρο του φεστιβάλ, το Friedrichstadtpalast, καθώς και σε εστιατόρια της πόλης.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή