Για την Αθήνα και το Αρχιπέλαγος

Για την Αθήνα και το Αρχιπέλαγος

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

1) Γ. Κ. Καιροφύλλας, Σ. Γ. Φιλιππότης: «Αθηναϊκό Ημερολόγιο». 2) Στρατής Γ. Φιλιππότης: «Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους». Εκδόσεις «Ερρίνη», 2008.

Για εικοστή χρονιά φέτος, από τις εκδόσεις «Ερρίνη» του βιβλιοπωλείου Στρατή Γ. Φιλιππότη κυκλοφορεί το «Αθηναϊκό Ημερολόγιο» του Γ. Κ. Καιροφύλλα και του Σ. Γ. Φιλιππότη με πλούσια ημερολογιακή και άλλη ποικίλη ύλη.

Το εξώφυλλο του «Αθηναϊκού Ημερολογίου» κοσμεί φωτογραφία από την πρόσοψη του περικαλλούς ιστορικού κτιρίου του Αρσακείου μεγάρου, το οποίο βρίσκεται στη λεωφόρο Πανεπιστημίου και το οπισθόφυλλο μια χαρακτηριστική λεπτομέρεια της πρόσοψης του ίδιου κτιρίου. Τον πρόλογο υπογράφουν ο Γιάννης Κ. Καιροφύλλας και ο Στρατής Γ. Φιλιππότης.

Το πρώτο μέρος του «Αθηναϊκού Ημερολογίου» περιλαμβάνει Πασχάλιο του Ετους 2009 και 2010, τις εκλείψεις του έτους 2009, αργίες του 2009, ώρες του έτους 2009, γιορτές που ενδιαφέρουν τους πολίτες, χρήσιμα τηλέφωνα, αναλυτικό ημερολόγιο του 2009, αλλά και σε ποιον αστερισμό βρίσκεται ο ήλιος κάθε μήνα.

Το δεύτερο μέρος καλύπτεται από κείμενα πολλών συγγραφέων. Τους συγγραφείς του «Αθηναϊκού Ημερολογίου» απασχολούν θέματα που μιλούν για την παλιά Αθήνα. Την Αθήνα που επιμένει σθεναρά να αντιστέκεται στη λαίλαπα της ισοπέδωσης και να επιβιώνει με τα απομεινάρια των ιστορικών κτιρίων, δείγματα ανεπανάληπτης καλλιτεχνικής δημιουργίας και ανεκτίμητης πολιτισμικής κληρονομιάς, τα υπέροχα καλλιτεχνήματα που θυμίζουν την παλιά δόξα της Αθήνας, του ιοστεφούς άστεως, της ειδυλλιακής εκείνης Αθήνας που για τον εθνικό ποιητή Κωστή Παλαμά ήταν η «διαμαντόπετρα στη γης το δακτυλίδι». Σε πείσμα όλων των άστατων καιρών και των αλλοπρόσαλλων ανέμων που αλαλιάζουν τη ζωή και τη μοίρα της σύγχρονης πολυπληθυσμικής μεγαλούπολης και πρωτεύουσας της Ελλάδας, η παλιά Αθήνα και το λεκανοπέδιο της Αττικής συνεχίζουν να υπάρχουν με τις ψαλιδισμένες ομορφιές τους για να θυμίζουν τον παλαιό καλό καιρό με όλες τις αντιθέσεις και αντιφάσεις της τότε κοινωνικής ζωής. Και να υπογραμμίζουν την αναγκαιότητα της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, της παράδοσης και του λαϊκού πολιτισμού του λαού μας.

Για ενδέκατη χρονιά, από τις ίδιες εκδόσεις και με τις ίδιες προδιαγραφές βασικά, φέτος κυκλοφορεί κι ένα άλλο ιδιότυπο, καλαίσθητο ημερολόγιο, το «Ημερολόγιο του Αρχιπελάγους», του Στρατή Γ. Φιλιππότη, μια επίσης καλλιτεχνική έκδοση, της οποίας το εξώφυλλο κοσμεί η Κίρκη, έργο ενός Τήνιου γλύπτη, του Πραξιτέλη Τζανουλίνου, και το οπισθόφυλλο δύο πουλιά, δύο περιστέρια, σχέδιο της ζωγράφου Ντίνας Μπάτα.

Το πρώτο μέρος δεν διαφέρει πολύ από το Αθηναϊκό. Τον πρόλογο αποτελεί ένα χαρακτηριστικό κείμενο της Ελένης Μπίστικα, δημοσιευμένο στην «Καθημερινή» της 18/12/2007. Οπως και το «Αθηναϊκό», το «Ημερολόγιο του «Αρχιπελάγους» περιέχει το Πασχάλιο του Ετους 2009 και 2010, τις εκλείψεις του έτους 2009, τις ώρες του έτους 2009, τις αργίες του 2009, αλλά και τους ταχυδρομικούς και τηλεφωνικούς κωδικούς των νησιών του Αιγαίου. Το αναλυτικό ημερολόγιο του 2009, επιπλέον, συνοδεύουν λαογραφικά κείμενα του Δημητρίου Α. Λουκάτου, καθώς και οι αστερισμοί των μηνών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή