Το Αγιον Ορος στην καρδιά της Ευρώπης

Το Αγιον Ορος στην καρδιά της Ευρώπης

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Αγιον Ορος, μετά τα γεγονότα που το έφεραν στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας, προβάλλει διεθνώς το αληθινό του πρόσωπο μεταφέροντας στην καρδιά της Ευρώπης την πνευματική του διάσταση με μια έκθεση θησαυρών ανεκτίμητης αξίας στο Παρίσι. Δεν είναι άνευ σημασίας ότι η Μονή Βατοπεδίου συμμετέχει με τα περισσότερα κειμήλια στην τρίτη μεγάλη έξοδο, τη δεύτερη εκτός συνόρων, θησαυρών της Αθωνικής Πολιτείας.

Η Ιερά Κοινότητα αποδέχθηκε τελικά την πρόταση του υπουργείου Εξωτερικών για τη διοργάνωση της μεγάλης έκθεσης. Βρίσκεται στο τελικό στάδιο της προετοιμασίας και θα αναπτυχθεί στους χώρους του Petit Palais, όπου θα εγκαινιαστεί στις 8 Απριλίου. Το εκθεσιακό αυτό εγχείρημα συγκεντρώνει 200 από τα σπουδαιοτερα έργα τέχνης του ορθόδοξου μοναχισμού που φυλάσσουν το Πρωτάτο και εννέα από τις 20 μονές της Χερσονήσου.

Η έκθεση, με τίτλο «Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Αθως», ενισχύει το διεθνές ενδιαφέρον προς τον άγνωστο και μαγευτικό κόσμο του Βυζαντίου «τη συνιστώσα του Ευρωπαικού Πολιτισμού, προβάλλοντας το πιο σημαντικό ορθόδοξο κέντρο που έτυχε της φροντίδας αυτοκρατόρων», σημειώνει ο ομότιμος καθηγητής Χριστιανικής Αρχαιολογίας και Τεχνης, κ. Ευθύμιος Τσιγαρίδας.

Χειρόγραφα, φορητές εικόνες, χρυσόβουλα, βημόθυρα, έγγραφα, αντικείμενα γλυπτικής και μικροτεχνίας, εγκόλπια, ψηφιδωτά και άλλα σπάνια έργα τέχνης (από τον 9ο-10ο ώς τον 15ο αι.) απρόσιτα στο μισό πληθυσμό της γης, θα φέρουν σε επαφή το ευρύ κοινό με το καλλιτεχνικό περιεχόμενο της Ορθόδοξης Μοναστικής Πολιτείας.

Εβδομήντα τέσσερα συνολικά κειμήλια θα εξέλθουν της Μονής Βατοπεδίου. Μεταξύ αυτών ο επιτάφιος του 14ου αιώνα, εγκόλπια από τον 11ο ώς τον 16ο αιώνα, χειρόγραφα του Ιωάννη Καντακουζηνού (1340-1341) αλλά και χρυσόβουλα Ανδρονίκου Β΄ και Γ΄ Παλαιολόγου (1301 και 1329) και Ιωαννη Ε΄ Παλαιολόγου (1356).

Με 27 κειμήλια (έγγραφα, φορητές εικόνες, χειρόγραφα) συμμετέχει η Ιερά Μονή Ιβήρων. Ξεχωρίζουν ο «Σάκκος του Τσιμισκή», το τυπικό Μανουήλ Β΄ Παλαιολόγου 1406, ο τράγος και τυπικό μονομάχου (αντίγραφο του 1996). Από την Ιερά Μονή Παντοκράτορος, σπουδαίο έργο τέχνης είναι ο Επιτάφος (14ος αι.) κεντημένος με χρυσό και αργυρό σύρμα σε κόκκινο μεταξωτό. Από το Πρωτάτο έχουν επιλεγεί 21 έργα τέχνης μεταξύ αυτών το Βημόθυρο από ελεφαντοστούν του 12ου αι., Σιγγίλια του Βασιλείου Α΄ (883), του Πατριάρχη Νίφωνα (1312), χρυσόβουλο Ρωμανού Α΄ (934), φορητές εικόνες και χειρόγραφα.

Την έκθεση εμπλουτίζουν με εξαιρετικής τέχνης κειμήλια οι Ιερές Μονές Αγίου Παύλου, Διονυσίου, Ξενοφώντος, Καρακάλου, Σίμωνος Πέτρας και Γρηγορίου.

«Το Αγιον Ορος αποτελεί για την Ευρώπη το μοναδικό ίσως ζωντανό μοναστηριακό κέντρο», εξηγεί ο κ. Τσιγαρίδας. «Η προβολή του λαμβάνει διάσταση συμβολική, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια κατά τα οποία αναζωπυρώνεται το ενδιαφέρον για τον βυζαντινό πολιτισμό. Ξεκίνησε στη Νέα Υόρκη («Δόξα του Βυζαντίου» το 1997, «Βυζάντιο: πίστη και ισχύς» το 2004 και συνεχίζεται με την πρόσφατη έκθεση «Byzantium» στο Λονδίνο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή