Ο Μουρακάμι και το βραβείο Jerusalem

Ο Μουρακάμι και το βραβείο Jerusalem

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΡΑΒΕΥΣΗ. Ο Χαρούκι Μουρακάμι είναι δεινός ερασιτέχνης δρομέας, όμως αυτό το βραβείο δεν έτρεξε για να το πάρει. Ο φημισμένος Ιάπωνας μυθιστοριογράφος τιμήθηκε προσφάτως με το σημαντικό ισραηλινό λογοτεχνικό βραβείο Jerusalem, για την Ελευθερία του Ατόμου στην Κοινωνία. Ωστόσο, μετά τα πρόσφατα γεγονότα στη Γάζα και κατόπιν πιέσεων που δέχθηκε από φιλοπαλαιστινιακές οργανώσεις της Ιαπωνίας, ο πρώην ιδιοκτήτης γνωστού τζαζ κλαμπ στο Τόκιο, μπήκε σε σκέψεις ως προς το αν έπρεπε να ταξιδέψει ώς το Ισραήλ και να παραλάβει το βραβείο. «Σας παρακαλούμε, να στρέψετε την προσοχή σας στους Παλαιστίνιους, οι οποίοι έχουν στερηθεί την ελευθερία και κάθε ανθρώπινη αξιοπρέπεια», αναφέρει, μεταξύ των άλλων, σε σημείωμά της η οργάνωση Palestine Forum Japan. «Τι είδους μήνυμα θα πάρει ο κόσμος αν αποδεχθείτε αυτό το βραβείο;»

Ωστόσο, ο Μουρακάμι αποφάσισε να αποδεχθεί αυτή τη βράβευση, και το σκεπτικό του ανέλυσε στην Jerusalem Post. «Οταν μου ζητήθηκε να αποδεχθώ αυτό το βραβείο», ανέφερε ανάμεσα στα άλλα, «με προειδοποίησαν να μην έρθω στο Ισραήλ εξαιτίας του πολέμου στη Γάζα. Αναρωτήθηκα: θα είναι καλό να πάω στο Ισραήλ; Μήπως έτσι υποστηρίζω τη μία πλευρά; Το σκέφτηκα. Και αποφάσισα να έρθω. Οπως οι περισσότεροι μυθιστοριογράφοι, κάνω ακριβώς το αντίθετο από αυτό που μου λένε. Είναι στη φύση μου ως μυθιστοριογράφου. Οι μυθιστοριογράφοι δεν εμπιστεύονται ποτέ κάτι που δεν έχουν δει ή αγγίξει. Οπότε, επέλεξα να δω. Επέλεξα να μιλήσω εδώ από το να μην μιλήσω καθόλου». Το κύριο επιχείρημά του ήταν πάντως ότι δεν ήθελε να απογοητεύσει τους Ισραηλινούς αναγνώστες του.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή