Τα παιδιά μεταμορφώνουν καθημερινά αντικείμενα σε έργα τέχνης

Τα παιδιά μεταμορφώνουν καθημερινά αντικείμενα σε έργα τέχνης

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΘΕΣΗ. Πλαστικά πιάτα και κύπελλα, βούρτσες τουαλέτας και ψεύτικα λουλούδια! Πώς μπορούν τα καθημερινά μας αντικείμενα να μεταμορφωθούν σε ένα έργο τέχνης; Η πρώτη ομάδα παιδιών που ξεναγήθηκε και συμμετείχε στο εικαστικό εργαστήρι γύρω από το έργο του Claude Courtecuisse (το οποίο παρουσιάζεται από την Δευτέρα στο Μέγαρο Μουσικής σε μια συνεργασία με το Κέντρο Πομπιντού) απολαμβάνει τις συνθέσεις του: υλικά της καθημερινότητας στοιβαγμένα με τους πιο πρωτότυπους τρόπους που μπορείτε να φανταστείτε…Τι ωραία ιδέα! Τα γέλια και ο ενθουσιασμός τους γεμίζουν τον χώρο, δίνοντας έναν διαφορετικό τόνο στη συνέντευξη Τύπου που διεξάγεται παράλληλα, λίγες ώρες πριν από τα επίσημα εγκαίνια της έκθεσης.

Πληθωρικός

«Είναι πάντα συγκινητικό να βλέπω μια έκθεσή μου να παίρνει ζωή σε μια νέα χώρα, για ένα νέο κοινό. Είναι σαν να παρακολουθώ το παιδί μου να μεγαλώνει…» ανέφερε μεταξύ άλλων η Κριστίν Μορά, επιμελήτρια της έκθεσης/εργαστήρι με τίτλο «Detours d’ objets» («Μεταμόρφωση των αντικειμένων»). Ο Κλοντ Κουρτικιουίς είναι ένας πληθωρικός καλλιτέχνης. Σχεδιαστής, γλύπτης, ζωγράφος, φωτογράφος. «Στα 70 του χρόνια παραμένει ένα μεγάλο παιδί που εξακολουθεί να παίζει. Στο εργαστήρι του για τα παιδιά που έχει ταξιδέψει σε όλη την Ευρώπη μάς καλεί να επαναπροσδιορίσουμε τις έννοιες της μετακίνησης, της σειράς, της κλίμακας, του παιχνιδιού…», εξηγεί η Κριστίν Μορά.

Τρεις ζώνες

Η έκθεση διαρθρώνεται σε τρεις ζώνες. Η εμπειρία; Κάτι από «Αλίκη στη χώρα των θαυμάτων»! Αξονομετρικά σχέδια του Κουρτικιουίς (μια δυσδιάστατη μορφή γραφικής παράστασης που δίνει την ψευδαίσθηση του όγκου), στήλες από πλεξιγκλάς, φωτογραφίες με αλλόκοτες συνθέσεις και μια ψηφιακή εγκατάσταση όπου οι επισκέπτες (μικροί και μεγάλοι) μπορούν να φτιάξουν έναν δικό τους εικονικό πύργο….Ετσι το κοινό μπορεί να αναπαράγει την καλλιτεχνική προσέγγιση του Κουρτικιουίς με έναν απλό και διαισθητικό τρόπο. Η εικόνα που δημιουργείται με αυτό τον τρόπο προβάλλεται την ίδια στιγμή σε μια μεγάλη οθόνη ορατή από όλους. Φλιτζάνια, γυαλιά και λεμονοστύφτες αλλάζουν μέγεθος. Μέσα από ένα κουτί απορριμμάτων ανθίζει ένα λουλούδι.

Ιnfo: Εικαστικό Παιδικό Εργαστήρι γύρω από το έργο του Claude Courtecuisse. Μέγαρο Μουσικής Αθηνών. Εως τις 5 Απριλίου. Είσοδος ελεύθερη με σειρά προτεραιότητας. Πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής. Μεμονωμένοι επισκέπτες: τηλ. 210 72.82.333. Σχολεία: τηλ. 210 72.82.733, exhibi [email protected]

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή