«Ισχυρές εικόνες» του Δημ. Χαρισιάδη

«Ισχυρές εικόνες» του Δημ. Χαρισιάδη

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ. Ενα μεγάλο κενό στην παρουσίαση των μεγάλων κλασικών Ελλήνων φωτογράφων του 20ού αιώνα έρχεται να καλύψει η αναδρομική έκθεση του Δημήτρη Χαρισιάδη: «Φωτογραφικόν Πρακτορείον Δ. Α. Χαρισιάδης» που εγκαινιάστηκε χθες βράδυ στο Μουσείο Μπενάκη (Κτίριο Οδού Πειραιώς). Ο διευθυντής του Μουσείου Αγγελος Δεληβορριάς υπογράμμισε την ξεχωριστή σημασία της έκθεσης, η οποία, όπως τόνισε, αποτελεί «σημαντική συμβολή στην ιστορία ελληνικής φωτογραφίας».

Η αναδρομική έκθεση και το σχετικό φωτογραφικό λεύκωμα αποτελούν, σύμφωνα με την επιμελήτρια Γεωργία Ιμσιρίδου, μια προσπάθεια «ανάδειξης του θεματικού εύρους και της καλλιτεχνικής ματιάς του Χαρισιάδη», που παραμένει σχετικά άγνωστος στην Ελλάδα. Η έκθεση είναι χωρισμένη σε 10 θεματικές ενότητες.

Η ικανότητά του (χάρη στη απαράμιλλη τεχνική του και στην ιδιαίτερη καλλιτεχνική ευαισθησία) να παράγει εξίσου «ισχυρές εικόνες», όπως ανέφερε ο επιμελητής του Μουσείου Φωτογραφίας Θεσσαλονίκης Ηρακλής Παπαϊωάννου, σε διαφορετικούς τομείς (τοπίο, θέατρο, βιομηχανική και αρχιτεκτονική φωτογραφία) τον τοποθετούν αυτόχρημα στη χορεία των μεγαλύτερων μαστόρων της φωτογραφικής τέχνης, παγκοσμίως. Ο στενός φίλος της Ελένης Βλάχου και επί μακρόν συνεργάτης των «Εικόνων» υπήρξε από τους «εισηγητές» του μοντερνισμού στην ελληνική φωτογραφία και δάσκαλος για τους ομοτέχνους του, δημιουργώντας φωτογραφίες που διακρίνονται για την έντονη γεωμετρία και την αφαιρετικότητά τους.

Η έκθεση οργανώθηκε με τη συμβολή του δημοσιογράφου Κωστή Λιόντη, της διευθύντριας Αλίκης Τσίργιαλου και του φωτογράφου Λεωνίδα Κουργιαντάκη.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή