Ελπιδοφόρο νέο βήμα του σύγχρονου χορού

Ελπιδοφόρο νέο βήμα του σύγχρονου χορού

4' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τέσσερις ελληνικές ομάδες: η «Griffon», ο «Κινητήρας», η «Ζήτα» και το «Πρόσχημα», ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους και ταξιδεύουν στην επαρχία, για ένα διήμερο παραστάσεων χορού στις αρχές Μαρτίου (7, 8/3) στο Δημοτικό Θέατρο «Αστέρια» του ΔΗΠΕΘΕ Σερρών. Ελπιδοφόρο νέο βήμα του ελληνικού χορού; Θα δείξει… Το θέμα είναι πως γίνεται μια αρχή. Ενα άνοιγμα του σύγχρονου ελληνικού χορού στην περιφέρεια. Κάτι που συζητιέται πολύ καιρό και επανήλθε στην δημοσιότητα ως ένα από τα ζητήματα που απασχολούν το νεοϊδρυθέν Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού: η προσπάθεια να δημιουργηθούν συνεργασίες μεταξύ των Δημοτικών Περιφερειακών Θεάτρων της χώρας και των ελληνικών ομάδων χορού. Για να ωφεληθούν και οι δύο πλευρές.

Με επιτυχία

Το είχαμε ξεχάσει. Μέχρι που πριν από λίγο καιρό η ομάδα «Κινητήρας» της Αντιγόνης Γύρα ανακοίνωσε την περιοδεία του έργου της «Η Πλεκτάνη» στην επαρχία, μεταξύ άλλων και στα ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και Αγρινίου όπου όχι μόνο παρουσιάστηκε με επιτυχία αλλά έδωσε (στο Αγρίνιο) ένα δωρεάν εργαστήριο-συζήτηση για το χοροθέατρο όπου οι χορευτές της ομάδας παρουσίασαν αποσπάσματα του ρεπερτορίου του «Κινητήρα» το οποίο παρακολούθησαν είκοσι άτομα.

«Ηταν κάτι που το ήθελα πάντα. Να κάνω ένα άνοιγμα του χοροθεάτρου σε ανθρώπους που δεν έχουν καθημερινή σχέση με αυτό. Αυτό ήταν το όνειρό μου εγκαινιάζοντας τον Δεκέμβριο που μας πέρασε το studio του «Κινητήρα» – Artistic Residency Center στην Πλάκα, «καλλιτεχνική κατοικία» αφιερωμένη στην ανταλλαγή του καλλιτέχνη με τον άνθρωπο που ψάχνει τροφοδότηση μέσα από την τέχνη. Να φέρω τη γειτονιά στην τέχνη και την τέχνη στη γειτονιά. Πηγαίνοντας στην επαρχία είχα την ίδια αίσθηση. Πως συντελούσα σε ένα άνοιγμα του χοροθεάτρου σε ανθρώπους που δεν έχουν καθημερινή επαφή με τον χορό και το θέατρο. Ηταν σαν να έκανα την ίδια κίνηση με διαφορετικό τρόπο…», είπε σε τηλεφωνική συνομιλία της με την «Κ» η Αντιγόνη Γύρα ιδρύτρια του «Κινητήρα».

Πρόταση

Η ιδέα γι’ αυτό το μίνι φεστιβάλ σύγχρονου χορού στην επαρχία ξεκίνησε από τον καλλιτεχνικό διευθυντή του Δημοτικού Περιφερειακού Θεάτρου Σερρών, Θοδωρή Γκόνη. Συζητώντας με τη Μαρία Κολιοπούλου, μία από τις ιδρύτριες της ομάδας «Πρόσχημα» που συνεργάστηκε μαζί τους, το περασμένο καλοκαίρι προέκυψε η πρόταση να οργανωθεί ένας πρώτος κύκλος παραστάσεων με μικρές ομάδες οι οποίες να είναι ευέλικτες και να μπορούν να παρουσιάσουν σόλο ή ντουέτα, αφού η οικονομική ενίσχυση ήταν όπως πάντα ανύπαρκτη…

«Εδώ και χρόνια συζητιέται ότι ο χορός θα μπορούσε να αποκτήσει στέγη στα ΔΗΠΕΘΕ. Είχε γίνει μια προσπάθεια στην Πάτρα με τους Sine Qua Non η οποία όμως τελικά δεν καρποφόρησε και τώρα το ΕΚΕΘΕΧ προσπαθεί να στηρίξει τα ΔΗΠΕΘΕ που θα φιλοξενούν ομάδες χορού, όμως το θέμα δεν έχει προχωρήσει, αφού το Εθνικό Κέντρο Θεάτρου και Χορού εξαρτάται ακόμη από το ΥΠΠΟ», ανέφερε από την πλευρά της στην «Κ» η Μαρία Κολιοπούλου. «Υπάρχει ανάγκη να πιάσουμε ένα πιο ευρύ κοινό που να έρθει σε επαφή και να γνωρίσει τι γίνεται σήμερα στον σύγχρονο χορό στην Ελλάδα. Εχουμε μια ανεξάρτητη σκηνή η οποία συνεχίζει να δημιουργεί υπό δύσκολες συνθήκες. Μπορεί να παρουσιάζουμε τη δουλειά μας στην Αθήνα όμως για να ταξιδέψουμε στην επαρχία χρειαζόμαστε στήριξη».

Εχει ενδιαφέρον να δούμε ποια έργα θα παρουσιάσουν στο πρώτο τους ταξίδι στην επαρχία οι τέσσερις ομάδες.

Τα έργα

Η ομάδα «Griffon» που ιδρύθηκε το 2000 από την Ιωάννα Πορτόλου και ασχολείται ιδιαίτερα με το σώμα και τις εικαστικές τέχνες παρουσιάζει την «Σταχτοπούτα» της Σεσίλ Μικρούτσικου. Μια γυναίκα προσπαθεί να απαλλαγεί από την εικόνα της και την καθημερινότητά της, να βρει το άλλο της μισό με τρόπο και σε χώρο που η κοινωνία θεωρεί ιδανικό και ωραίο. Αυτή η μεταμόρφωση όμως την κάνει να συνειδητοποιήσει ότι η πραγματική ομορφιά κρύβεται μέσα της και ότι η ελευθερία αλλά και η αγάπη κερδίζονται μέσα από την αυθεντικότητα και την αλήθεια. Χορεύει η Ράνια Γλυμίτσα, ενώ η μουσική της παράστασης αποτελείται από αποσπάσματα έργων των Lounge Lizards.

Ο «Κινητήρας» της Αντιγόνης Γύρα που ιδρύθηκε το 1996 και δίνει έμφαση στο θεατρικό χαρακτήρα του χορού (δουλεύοντας βασισμένη στις θεωρίες του Rudolf Laban, του Augusto Boal και του Devised Theatre) θα δείξει το «Life Style Drug». Ο χορός δύο ανθρώπων (ερμηνεύουν η Ιωάννα Καμπυλαυκά και ο Σταύρος Αποστολάτος) που αγωνίζονται με χιουμοριστική απόγνωση προκειμένου να επιβιώσουν μέσω ενός δεδομένου τρόπου ζωής που τους επιβάλλεται από την τηλεόραση, τα περιοδικά και τον κοινωνικό περίγυρο.

Ενα σόλο που επικεντρώνεται στην έρευνα και στη μελέτη της μονάδας όταν αυτή εντάσσεται σε συνθήκες αναπαράστασης είναι το έργο «Self Portrait» που προτείνει η ομάδα «Ζήτα» (2002) της Ιριδας Κάραγιαν.

Τέλος, το «Πρόσχημα», σχήμα που δημιούργησαν από κοινού η Μαρία Κολιοπούλου, η Δήμητρα Κρητικίδη και η Αννα Μιμή παρουσιάζουν το έργο «(Πρ@ξεις)3», «ένα τρίπτυχο που αναπτύσσεται σε αυστηρά οριοθετημένους χώρους όπου ο επιβεβλημένος περιορισμός αποτελεί ταυτόχρονα την κινητήρια δύναμη για δράση». Το έργο απέσπασε το διεθνές βραβείο χορογραφίας «Jermila Jerabkova» στο πλαίσιο του New Europe Festival τον Δεκέμβριο του 2008 στην Πράγα.

Κατά τη διάρκεια του διημέρου των παραστάσεων χορού στις Σέρρες, η Μαρίζα Βινιεράτου θα δώσει μια σειρά διαλέξεων/συζητήσεων με θέμα «Ο Χορός στην ελληνική πραγματικότητα».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή