TRAVEL : 36 ώρες στη Μαδρίτη για περίπατο και τέχνη

TRAVEL : 36 ώρες στη Μαδρίτη για περίπατο και τέχνη

3' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η Μαδρίτη ξανάγινε πόλη για περιπάτους. Η αστική ανάπλαση του δημάρχου Αλμπέρτο Ρουίθ-Γκαγιαρντόν, που αφορούσε ριζική ανοικοδόμηση όλων των πεζοδρόμων, εγκαταλείφθηκε -ευτυχώς- εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Ο χώρος γύρω από το φημισμένο μουσείο Πράδο, που επρόκειτο να ανασκαφεί πλήρως και να χάσει τα σκιερά δέντρα του, θα παραμείνει τελικά αλώβητος.

Παρασκευή

4.30 μ.μ. Περίπατος στη γειτονιά

Με τις αψίδες, τα μπαλκόνια και τις βαμμένες προσόψεις, η Πλάζα Μαγιόρ, έργο του 17ου αιώνα και τόπος διεξαγωγής ταυρομαχιών, αλλά και εκτελέσεων, είναι ο καλύτερος τρόπος να γνωριστείτε με τη Μαδρίτη. Αγνοήστε τα τουριστικά καταστήματα κάτω από τις αψίδες και περπατήστε μέχρι την Πλάζα ντε λα Πάχα. Από εκεί, περάστε για ένα πράσινο τσάι στο καφέ-μπαρ «Ντέλι», προτού απολαύσετε τα εκθέματα του μουσείου «Ντε Λος Οριχένες», στην κάζα Σαν Ισίδρο.

6 μ.μ. Τέχνη ψυχής

Μπείτε στον περίτεχνα στολισμένο καθεδρικό ναό του Σαν Φρανθίσκο ελ Γκράντε, με τον επιβλητικό τρούλο. Το πραγματικό κόσμημα του ναού είναι, όμως, ο πίνακας του Σαν Μπερναρντίνο από τη Σιένα, ένας από τους πρώτους του Γκόγια. Ο ζωγράφος έχει εντάξει μάλιστα και μικρή του αυτοπροσωπογραφία στη δεξιά γωνία του έργου.

9 μ.μ. Νέα κλασικά

Οι τουρίστες δεν ανακάλυψαν ακόμη την Gastroteca de Santiago. Ο απλός καλαίσθητος χώρος, με τις γυάλινες πόρτες στην κουζίνα, σας επιτρέπει να ρίξετε μια ματιά στην κουζίνα του διάσημου σεφ Χουάν Κάρλος Ράμος, με τα πάντα ευφάνταστα, γευστικά πιάτα.

Μεσάνυχτα. Νυχτερινή μουσική

Η μουσική είναι καλή και η ατμόσφαιρα ακόμη καλύτερη, στο «Καφέ Σεντράλ». Το ψηλοτάβανο καφέ, με τις κολόνες και τα μαρμάρινα τραπέζια, προσελκύει τους ρέκτες της τζαζ μουσικής, που ενθαρρύνουν τους μουσικούς με ζητωκραυγές. Οι θαμώνες θα σας θυμίσουν τους φίλους σας και θα γνωριστείτε μαζί τους αμέσως.

Σάββατο

11 π.μ.- 1 μ.μ. Γιουσουρούμ ή μπουτίκ

Στο κατάστημα Regalos Originales (Πρωτότυπα Δώρα), οι συλλέκτες καρτ-ποστάλ βρίσκουν ό,τι αναζητούν. Πείστε την κόρη του ιδιοκτήτη, Σίλβια ντε λα Τόρε, να σας οδηγήσει στα ιδιωτικά δωμάτια, με τα αμέτρητα κουτιά καρτ-ποστάλ από όλο τον κόσμο, τις χιλιάδες παλιές αφίσες κινηματογραφικών έργων, τις ελαιογραφίες, τα μπουκάλια αρωμάτων, τα γυαλιά όπερας και τα ημερολόγια. Στη γωνία των οδών Αλμιράντε και Κόντε ντε Χικένα θα ξεκινήσει η περιπέτειά σας με τις… μικροσκοπικές μπουτίκ. Σε μία από αυτές, η 29χρονη Λάουρα Καϊκόγια πουλάει τις δημιουργίες της. Η μητέρα της κεντά τις δαντέλες και ράβει τα φτερά στα καπέλα, η γιαγιά της κατασκευάζει εντυπωσιακά περιδέραια, ενώ η αδελφή της ζωγράφισε τους τοίχους. Στην παρακείμενη μπουτίκ «Καστανιέρ», θα βρείτε επίσης εντυπωσιακά και φθηνά κοσμήματα.

3 μ.μ. Οχι Prada

O νεότερος χώρος τέχνης της Μαδρίτης είναι το «Ματαδέρο Μαδρίδ», που ίδρυσε το Δημοτικό Συμβούλιο της πρωτεύουσας, στον χώρο των παλαιών δημοτικών σφαγείων. Αν και οι ευρύχωρες εγκαταστάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη, ομιλίες, συνέδρια, κινηματογραφικές ταινίες, θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις τέχνης είναι πάντα δωρεάν και ανοικτά στο κοινό.

10 μ.μ. Δαμάζοντας τα πλήθη

Μην πάτε στο Ελ Μογέτε, αν δεν έχετε κλείσει τραπέζι. Το εστιατόριο βρίσκεται σε παλιό κατώγι και χωράει μόλις 26 πελάτες. Αφεθείτε στα χέρια του ιδιοκτήτη, Τομάς Μπλάνκο, και ευχηθείτε να θέλει να σας σερβίρει «μογέτε» (ψωμί, τηγανισμένο στο λάδι), κροκέτες γκοργκοντσόλα και τηγανητές ψαρομπουκιές.

Μεσάνυχτα. Σκέτο φλαμένκο

Το μικρό νυχτερινό κέντρο «Καρδαμόμο» δεν έχει τίποτα το ιδιαίτερο. Ο χορός είναι αδρός και παραδοσιακός, ενώ οι χορευτές μοιάζουν να το διασκεδάζουν πραγματικά. Το κοινό, νεαρόκοσμος από τις εργατικές συνοικίες, είναι πολύ πιο ενδιαφέρον από εκείνο στα μεγάλα κλαμπ της πόλης. Δύο μουσικοί συνοδεύουν τον χορό, καθισμένοι πάνω στα κρουστά τους, τα λεγόμενα «καχόν».

Κυριακή

10 π.μ. Πάντα Πράδο

Στο Πράδο, ετοιμαστείτε για εκπλήξεις. Το νέο καφέ, στο ισόγειο, είναι ιδανικό μέρος για ένα «κορτάδο» (εσπρέσο με γάλα), προτού επισκεφθείτε τη γλυπτοθήκη, που άνοιξε πέρσι. Αναζητείστε τον Καραβάτζιο και τον Ιησού του Αντονέλο ντα Μεσίνα, προτού ανεβείτε στους πάνω ορόφους για να δείτε τα κλασικά εκθέματα του μουσείου: Ελ Γκρέκο, Βελάσκεθ, Γκόγια και Μπος.

Χρήσιμες πληροφορίες

Πού να μείνετε:

Ritz (Plaza de la Lealtad, 5, 34-91-701-6767, www. ritz. es), AC Palacio del Retiro (Calle Alfonso XII, 14, 34-91-523-7460, www. ac-hotels. com), Room Mate Oscar (Plaza Velazquez de Mella, 12, 34-91-701-1173, www. room-matehotels. com).

Τι να κάνετε:

Delic cafe and bar (Costanilla de San Andrs, 14, 34-91-364-5450, www. deliccafe. com), La Gastroteca de Santiago (Plaza de Santiago, 1, 34-91-548-0707, www. lagastrotecadesantiago. es), Caf Central (Plaza del Angel, 10, 34-91-369-3226, www. cafecentralmadrid. com), Laura Caicoya (Conde de Xiquena, 12, 34-91-319-8099, www. lauracaicoya. com), Matadero Madrid (Paseo de la Chopera, 14, 34-91-517-7309, www. mataderomadrid. com), El Mollete (Calle de la Bola, 4, 34-91-547-7820), Cardamomo (Calle Echegaray, 15, 34-91-369-0757, www. cardamomo. es), Prado (Paseo del Prado, 34-91-330-2800, www. museoprado. es).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή