Προ-βολες

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Παλιά και πονεμένη ιστορία, από τις πολλές αντίστοιχες που φιλοξενούνται και στον χώρο του πολιτισμού. Οι εκθέσεις βιβλίων. Μια παράδοση πολλών χρόνων, που παλεύει να βρει την περπατησιά της στις σύγχρονες ανάγκες του 21ου αιώνα. Μια παράδοση που αμφιταλαντεύεται ανάμεσα στο εμπορικό και το πολιτιστικό προφίλ. Ανάμεσα στις εκθέσεις που απλώς πουλάνε βιβλία ταξινομημένα ανά εκδότη και σ’ εκείνες που επιχειρούν να εντάξουν στη διάρκειά τους την πολιτιστική αναζήτηση.

Εχουμε και λέμε λοιπόν: Στα τέλη Μαΐου εγκαινιάζεται στη Θεσσαλονίκη η 6η ΔΕΒΘ, μια διοργάνωση που από την αρχή επιχείρησε να συνδυάσει τις πολιτιστικές εκδηλώσεις με την ψυχαγωγία και τον περίπατο. Λίγες μέρες νωρίτερα, θα εγκαινιαστεί στην Αθήνα η εαρινή έκθεση βιβλίου στον πεζόδρομο της οδού Ερμού από φέτος, με διοργανωτές τους συνδικαλιστικούς φορείς των εκδοτών, τον ΣΕΒΑ και τον ΣΕΚΒ, και το ΕΚΕΒΙ.

Από σήμερα όμως, καθώς διαβάζω στα δελτία Τύπου, εγκαινιάζεται και άλλη μία έκθεση, η 21η όπως σημειώνεται, στο Ζάππειο. Φορέας διοργάνωσης ένας ακόμη σύλλογος με την επωνυμία Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών-Βιβλιοπωλών Ελλάδος. Και η έκθεση τελεί «υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού», όπως αναγράφεται σε ιδιαίτερο πλαίσιο στην αφίσα της έκθεσης.

Από όσα είναι γνωστά, οι νέοι επικεφαλής του ΥΠΠΟ δεν έχουν συναντηθεί με τους εκπροσώπους του φορέα της κρατικής πολιτικής βιβλίου, με τους άμεσους συνομιλητές τους δηλαδή.

Σε λιγότερο από ένα μήνα ξεκινάει η 6η ΔΕΒΘ στη Θεσσαλονίκη και για πρώτη φορά δεν αντλήθηκαν χρήματα από τα ευρωπαϊκά κονδύλια, με αποτέλεσμα να επιβαρύνεται ο ετήσιος προϋπολογισμός του ΕΚΕΒΙ για την πραγματοποίησή της.

Σωστό είναι ένα υπουργείο να στηρίζει και τις μικρότερες πρωτοβουλίες ή δραστηριότητες με την αιγίδα του, αλλά δεν πρέπει πρώτα να φροντίζει τα του οίκου του;

Οχι ότι η «αιγίδα» έχει κάποιο οικονομικό αντίκρισμα, αλλά ασφαλώς δανείζει σε όποιον δίδεται το κύρος και τη σκέπη του προσώπου ή του φορέα που την παρέχει. Και όταν δεν έχουν λυθεί άλλες εκκρεμότητες, τέτοιες πρωτοβουλίες δημιουργούν απορίες.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή