Αντ. Κ. Λάβδας, μια ζωή μουσική δημιουργία, κριτική και έρευνα

Αντ. Κ. Λάβδας, μια ζωή μουσική δημιουργία, κριτική και έρευνα

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. «Εφυγε» σε ηλικία 83 ετών ο Αντώνιος Κ. Λάβδας, ένας από τους σημαντικότερους Ελληνες μουσικοκριτικούς και επί σειρά ετών συνεργάτης της «Καθημερινής». Γεννημένος το 1926 στην Αθήνα, ο Αντ. Λάβδας μελέτησε βιολί, αρμονία και θεωρία της μουσικής στο Ελληνικό Ωδείο, κοντά στους Μάριο Βάρβογλη, Αντίοχο Ευαγγελάτο κ.ά. Σε όλη του τη ζωή, ο Αντ. Λάβδας συνδύασε τη μουσική δημιουργία με την κριτική και την έρευνα. Μεταξύ των άλλων, οργάνωσε και διηύθυνε τα μουσικά προγράμματα του Κεντρικού Ραδιοφωνικού Σταθμού Ενόπλων Δυνάμεων (1949-52), του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας (1954-77), διηύθυνε τη «Μικρή Ορχήστρα» ΕΙΡ, σε εκπομπές προκλασικής μουσικής, ενώ έχει στο ενεργητικό του έργα μουσικής δωματίου, έργα για σόλο πιάνο και βιολί, χορωδιακά, μουσική για το θέατρο και το ραδιόφωνο. Από το 1958 ξεκίνησε να δημοσιεύει άρθρα και κριτικές μουσικής στον ημερήσιο και περιοδικό Τύπο. Οταν του ανατέθηκε μόνιμη στήλη κριτικής στην «Καθημερινή», έπαψε να είναι μέλος της Ενώσεως Ελλήνων Μουσουργών για το ασυμβίβαστο των δύο ιδιοτήτων.

Σημαντική υπήρξε η πολύχρονη έρευνά του στα μουσικά στοιχεία του αρχαίου ελληνικού λόγου, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την εμπεριστατωμένη μελέτη του «Η Μουσική και ο Λόγος στην αρχαία Ελλάδα», έργο που εγκωμιάστηκε από Ελληνες και ξένους καθηγητές Κλασικής Φιλολογίας και Γλωσσολογίας, ενώ βραβεύτηκε από το Ιδρυμα Εθνικής Τραπέζης (1972). Είχε, επίσης, συνεργαστεί με τη Γαλλική Ραδιοτηλεόραση, καθώς και με το ΒΒC.

Υπήρξε πολυγραφότατος (στην ιστοσελίδα της Ενωσης Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών απαντούν 220 κείμενά του). Ηταν ο πρώτος που επεσήμανε την ύπαρξη πεντάφθογγων κλιμάκων στη μουσική της Ηπείρου.

Στην τελευταία του κατοικία συνόδευσαν τον Αντ. Λάβδα φίλοι και συνεργάτες, ενώ τον επικήδειο εκφώνησε ο μουσικολόγος Γιώργος Λεωτσάκος. Μεταξύ των στεφάνων, ξεχώρισε του Μίκη Θεοδωράκη, με τον οποίο συνέδεαν δεσμοί αμοιβαίας εκτίμησης πολλών δεκαετιών.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή