Γυναίκες μουσουλμάνες, καθημερινότητα και μαντίλα

Γυναίκες μουσουλμάνες, καθημερινότητα και μαντίλα

2' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΦΙΕΡΩΜΑ. Επαιξαν μαζί, βγήκαν στους δρόμους, είπαν ιστορίες η μια στην άλλη, τραγούδησαν, αστειεύτηκαν. Για εκείνα που ίσως στην καθημερινότητά τους να μην τολμούν να μιλήσουν. Γυναίκες μουσουλμάνες, χριστιανές, άθεες, αντάλλαξαν απόψεις και δημιούργησαν από κοινού τρεις εξαιρετικά ενδιαφέρουσες παραστάσεις οι οποίες θα παρουσιαστούν στο πλαίσιο του πολιτιστικού διημέρου «Συμφιλίωση μέσα από την τέχνη: αντιλήψεις για τη μουσουλμανική μαντίλα» που πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στον Πολυχώρο της Αθηναΐδας.

Επίκεντρο και αντιδράσεις

Φυσικά κάποιοι δεν θα ήθελαν καν να το συζητήσουν. Σε μια περίοδο που η πρακτική της μουσουλμανικής μαντίλας έχει γίνει το επίκεντρο διαμάχης στην Ευρώπη, μέχρι και αντιδράσεις υπήρξαν. Ισως επειδή η μαντίλα για τους περισσότερους δεν μπορεί να ιδωθεί παρά μόνο ως σύμβολο ενός ακραίου συντηρητισμού. Τι θα γινόταν εάν βλέπαμε το θέμα λίγο πιο ανοιχτά;

«Η ιδέα ήταν να κάνουμε κάτι που θα βοηθούσε στην ενσωμάτωση των μουσουλμανικών μειονοτήτων μέσα στην κοινωνία ιδιαίτερα όσο αφορά τη θέση της γυναίκας» ανέφερε μεταξύ άλλων σε τηλεφωνική της συνομιλία με την «Κ» η δρ Φούλη Παπαγεωργίου, διευθύντρια του Κέντρου Αναπτυξιακών Μελετών «PRISMA», υπεύθυνου για τη διοργάνωση του διημέρου σε συνεργασία με το θέατρο «Αλεκτον», την Ακαδημία Βαλκανικού Πολιτισμού και τον Πολιτιστικό Οργανισμό ΑΙDΑ.

Εννοιες και οι ερμηνείες

«Οι έννοιες και οι ερμηνείες της μαντίλας είναι πολλές» μας υπενθυμίζει η Φούλη Παπαγεωργίου. «Δείγμα πίστης, σημάδι πολιτισμικό, δείγμα καταπίεσης της γυναίκας, πολιτικό μέσο στην Ευρωπαϊκή Ενωση που έχει χρησιμοποιηθεί για να τονιστεί μια μειονότητα που λέει «είμαστε εδώ, μη μας αγνοείτε». Δεν παίρνουμε θέση. Απλά βάζουμε το θέμα στο τραπέζι. Οι μουσουλμάνοι έχουν γίνει πολύ ορατοί στην κοινωνία μας. Τι στάση έχουμε απέναντί τους; Μπορούμε να συμφιλιωθούμε; Μπορεί σε αυτό να βοηθήσει η τέχνη; Οι θεατές είναι εκείνοι που θα αποφασίσουν».

«ReconΑrt»

Το διήμερο διοργανώνεται στο πλαίσιο του προγράμματος «ReconArt» (Reconciliation through Art- Συμφιλίωση μέσα από την Τέχνη) το οποίο συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Πολιτισμός 2000).

Περιλαμβάνει ένα διεθνές συνέδριο που πραγματοποιείται σήμερα από τις 9 π.μ. έως τις 5.30 μ.μ (ομιλητές οι Gabriel Maria Sala, Shirin Youssefian Maanian, Τάκης Καμπύλης, Αννα Καραμάνου κ.ά.) και την εικαστική έκθεση με τίτλο «Προστασία και Σύμβολο: Από την αρχαία καλύπτρα στη μουσουλμανική μαντίλα» με επιμελήτρια τη Λουίζα Καραπιδάκη.

Τρεις παραστάσεις

Οι τρεις παραστάσεις που δημιουργήθηκαν ειδικά για το διήμερο είναι τα έργα «Μαντίλα στον ήλιο» από την Ακαδημία Βαλκανικού Πολιτισμού της Βουλγαρίας (η ζωή πέντε φοιτητριών σε ένα ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο), «Hijab. Το σύνορο, φωνές γυναικών και ματιές ανάμεσα στον κρυφό και στον ιερό κόσμο της καλύπτρας» από το Fondazione AIDA της Ιταλίας και «Hijab Frappe» παραγωγή του θεάτρου «Αλεκτον», η ιστορία τριών γυναικών που ζουν στην Αθήνα σήμερα: της Αζαντέ, μιας μετανάστριας που ήρθε πρόσφατα από το Ιράν, της Μαίρης Ελληνίδας χριστιανής ορθόδοξης μητέρας δύο παιδιών και της Αννας, μιας Ελληνίδας η οποία επέλεξε να ασπαστεί το Ισλάμ. Τι γίνεται όταν συναντιούνται αυτές οι γυναίκες;

Πολυχώρος «Αθηναΐς», Καστοριάς 34-36, τηλ. 210 7525660.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή