Νύχτες Μουσείων και… ταξίδια

Νύχτες Μουσείων και… ταξίδια

1' 28" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ. Γιορτή των Μουσείων (επισήμως στις 18 Μαΐου) στο εξωτερικό σημαίνει αφιερώματα, εκθέσεις, εκδηλώσεις και ξενύχτια. Ειδικά όταν πρόκειται για τις Νύχτες Μουσείων, έναν καινούργιο σχετικά θεσμό που καθιέρωσε το γαλλικό υπουργείο Πολιτισμού.

Στη χώρα μας πάντως, η μεγαλύτερη συμμετοχή αφορά τη «Διεθνή Ημέρα Μουσείων» που φέτος είναι αφιερωμένη στα «Μουσεία και Πολιτιστικός Τουρισμός». Οσο για το τιμώμενο μουσείο, είναι το Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης.

Το βράδυ της Δευτέρας πολλοί θα επισκεφθούν το κτίριο του Ωδείου Αθηνών όπου θα μιλήσουν μεταξύ άλλων, ο υπουργός Πολιτισμού Αντώνης Σαμαράς και η πρόεδρος του Ελληνικού τμήματος του ICOM Σουζάνα Χούλια Καπελώνη. Στο κοινό θα δοθεί ευκαιρία να περιηγηθεί στην έκθεση της Shirin Neshat «Women without men» και να απολαύσει τη Λένα Πλάτωνος.

Ωστόσο, δεν είναι οι μοναδικές προτάσεις. Πολλά μουσεία της Αθήνας και της περιφέρειας, αρχίζουν τη γιορτή από αύριο με ελεύθερη είσοδο. Κι όπως μας λέει η κ. Χούλια «το κοινό ανταποκρίνεται σε οτιδήποτε είναι οργανωμένο».

Στο Νομισματικό Μουσείο λοιπόν σας περιμένουν «Τα αρχαιολογικά ταξίδια του Σλήμαν», στο Αρχαιολογικό Θεσσαλονίκης «Ταξίδια ώς τα γυάλινα βουνά, τους κοκαλένιους κάμπους», στα Ιωάννινα μια ωραία ιδέα για τους πρώτους πολιτιστικούς τουρίστες που δεν ήταν άλλοι από τους περιηγητές. Στο Σουφλί στο Μουσείο Μετάξης, το Πολιτιστικό Ιδρυμα της Πειραιώς προτείνει την έκθεση φωτογραφιών «Αρχιτεκτονικές αντιστίξεις», ενώ στο Ιστορικό Μουσείο Κομοτηνής διαλέξτε τις λαογραφικές συλλογές με νέο βλέμμα. Από τις πιο έξυπνες ιδέες είναι αυτή του Λυκείου Ελληνίδων. «WEB + πολιτιστικός τουρισμός: Από τους παραδοσιακούς… στους online επισκέπτες των μουσείων» αλλά και του Κυκλαδικής Τέχνης για όσους ενδιαφέρονται για τα πνευστά της κλασικής ορχήστρας.

Αν πάλι είστε δηλωμένοι ξενύχτηδες, υπάρχει μεσάνυχτα Σαββάτου η συναυλία του Βασίλη Τσαμπρόπουλου στο Ιδρυμα Κατακουζηνού (συνεργασία με Μικρή Αρκτο). Πιάνο στην οδό Αμαλίας 4 και μια ομαδική έκθεση με έργα νυχτερινής θεματολογίας που επιμελήθηκε η Ιρις Κρητικού.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή