Η ζωή του δίπλα στη Μέριλιν

2' 5" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΕΚΔΟΣΗ. Οταν το Μεγάλο Αμερικανικό Μυαλό συνάντησε το Μεγάλο Αμερικανικό Κορμί. Κάπως έτσι σχολίασε το ειδύλλιο ανάμεσα στον Αρθουρ Μίλερ και τη Μέριλιν Μονρόε ο Νόρμαν Μέιλερ. Ενα ειδύλλιο που ξεκίνησε το 1956 γεμάτο πάθος και όνειρα κι έληξε άδοξα το 1961, ένα χρόνο πριν από τον πρόωρο θάνατο της Μέριλιν. Ακριβώς με εκείνη τη χρονιά, το 1962, τελειώνει την αφήγηση του βιογραφικού του πονήματος «Αrthur Miller, 1915 – 1962» (Harvard University Press, σελ. 740) ο Βρετανός «μιλεριστής» Κρίστοφερ Μπίγκσμπι (Christopher Bigsby). Το βιβλίο κυκλοφόρησε πρόσφατα σε Αμερική και Αγγλία και μολονότι επικεντρώνεται στο βίο, την προσωπικότητα και το έργο του Μίλερ, στον πυρήνα του βρίσκεται η σχέση του συγγραφέα του «Θάνατου του εμποράκου» με την ξανθιά σταρ του Χόλιγουντ των ’50s. Ο Μπίγκσμπι εξέδωσε ένα πραγματικό «τούβλο» που υπερβαίνει τις επτακόσιες σελίδες και το οποίο αποτελεί αποτέλεσμα ενδελεχούς έρευνας του συγγραφέα σε υλικό ελάχιστα γνωστό και χρησιμοποιημένο, υλικό στο οποίο απέκτησε πρόσβαση λίγο πριν από το θάνατο του Μίλερ, το 2005, σε ηλικία 90 ετών.

Οπως γράφει ο δημοσιογράφος Dwight Garner στους New York Times, ο Μίλερ είδε για πρώτη φορά τη Μέριλιν από κοντά το 1951.

Η καυτή Μέριλιν

Εκείνος ήταν 35 χρόνων και στο αποκορύφωμα της καριέρας του. Είχε μόλις εκδώσει το «Ηταν όλα τους παιδιά μου» και το «Θάνατο του εμποράκου», θεατρικά έργα που είχαν ανεβεί με τεράστια επιτυχία και είχαν αποσπάσει τα κορυφαία λογοτεχνικά και θεατρικά βραβεία της Αμερικής. Εκείνη ήταν μόλις 24 ετών και άγνωστη ακόμα. Επίσης, εκείνος ήταν ήδη παντρεμένος, με την αγαπημένη του απ’ το σχολείο, και είχε δύο παιδιά. Ωστόσο, η επιτυχία του ήταν τέτοια που οι γυναίκες του προσέφεραν το κορμί τους με τέτοια διάθεση προσφοράς που και ο ίδιος έμενε άναυδος. Ο Μπίγκσμπι φαίνεται πως δίνει μια πολύ λεπτομερή περιγραφή για την εντύπωση που προκάλεσε το 1951 η καυτή Μέριλιν στον Μίλερ, ο οποίος, καταπώς φαίνεται, δεν περνούσε και την καλύτερη φάση του με τη γυναίκα του. Πέντε χρόνια μετά, το 1956, θα ξανασυναντηθούν – η Μέριλιν θα είναι πλέον διάσημη και περιζήτητη κι εκείνος θα σέρνεται στις επιτροπές των λεγόμενων αντιαμερικανικών δραστηριοτήτων. Επίσης, τα προβλήματα με τη γυναίκα του θα είναι ακόμα οξύτερα. Ο Μίλερ «ήθελε απεγνωσμένα να ξεσκάσει σεξουαλικά», σύμφωνα με τα λόγια του Ελία Καζάν. Το ειδύλλιο ξεκίνησε λοιπόν, αλλά οι δύο σύντροφοι δεν άντεξαν. Ο Μίλερ προσπάθησε να προσδώσει κάτι από την «πνευματικότητά» του στην εκρηκτική Μέριλιν αλλά φαίνεται πώς δεν είχαν την καλύτερη χημεία του κόσμου. Η ωραία αλλά εύθραυστη Μέριλιν, βουτηγμένη στα χάπια και στην κατάθλιψη, έφυγε πρόωρα το 1962.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή