Βαρκελώνη 2009, μουσική πρωτεύουσα

Βαρκελώνη 2009, μουσική πρωτεύουσα

3' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΦΕΣΤΙΒΑΛ. Τετάρτη βράδυ στη Βαρκελώνη, που είναι στολισμένη με σημαίες της Μπάρτσα και της Καταλωνίας σχεδόν σε κάθε μπαλκόνι. Τελικός Τσάμπιονς Λιγκ και ο Ετό κάνει το πρώτο γκολ για να γίνει ο πρώτος σεισμός. Ο Μέσι, ο αγαπημένος Αργεντίνος των Μπαρτσελονίστας, σφραγίζει τη νίκη και η Πλάθα Καταλούνια, η Ράμπλας και όλη η Βαρκελώνη πλημμυρίζει με κόσμο που γιορτάζει, χορεύει και τραγουδά για την κατάκτηση του τροπαίου. Στιγμές μέθης και παλμού, που θα τις διαδεχόταν το Primavera Sound Festival.

Είναι το μουσικό φεστιβάλ που συμβαίνει κάθε χρόνο τα τέλη της άνοιξης στο λιμάνι της Βαρκελώνης και οι περισσότεροι ξένοι επισκέπτες του είναι Ελληνες. Πραγματικά, ελληνικά άκουγες κάθε λίγο από όσους ήθελαν να κορέσουν τις μουσικές τους ανησυχίες με μια επίσκεψη στη Βαρκελώνη. Το φεστιβάλ διαρκεί τρεις μέρες -φέτος από 28 μέχρι 30 Μαΐου- με παράλληλες μουσικές δράσεις σε διάφορα σημεία της πόλης πριν ή μετά το επίσημο τριήμερο του φεστιβάλ. Η τιμή του εισιτηρίου είναι περίπου 130 ευρώ και για τις τρεις μέρες, πολύ φτηνό σε σύγκριση με τα ελληνικά δεδομένα αν σκεφτεί κανείς πως από τα διάφορα stages παρελαύνουν περισσότερα από 150 συγκροτήματα και djs. Και για να τους δεις όλους αυτούς στην Ελλάδα, πέραν του ότι δεν θα είναι ποτέ μαζεμένοι σε ένα φεστιβάλ, θέλεις μια περιουσία.

Το φεστιβάλ έχει πέντε μεγάλες σκηνές που παίζουν παράλληλα και έτσι είσαι αναγκασμένος να χάσεις συγκροτήματα και πολλές φορές τα διλήμματα είναι οδυνηρά. Οι εμφανίσεις ξεκινούν το μεσημέρι και τελειώνουν το επόμενο πρωί με dj sets και πολύ χορό. Στη διοργάνωση του φεστιβάλ φέτος συνέβαλαν τα All Tomorrow’s Parties και το Pitchfork, που κάλεσαν μπάντες και καλλιτέχνες να πλαισιώσουν τις σκηνές που έφεραν το όνομά τους. Το All Tomorrow’s Parties είναι ένα αγγλικό φεστιβάλ που φέρει το όνομα ενός τραγουδιού των Velvet Underground. Ο ήχος που αρέσει στο ATP είναι η post-rock και η alt-rock και τελευταία έχει αρχίσει να ταξιδεύει σε διάφορα μέρη πέρα από τα σύνορα της Βρετανίας, όπως τώρα στη Βαρκελώνη. Το Pitchfork είναι μουσικό site που, χωρίς υπερβολές, κινεί τα νήματα στην εναλλακτική μουσική και κάποιες φορές διαμορφώνει τάσεις.

Οργανωτικά το μουσικό φεστιβάλ της Βαρκελώνης πάει περίφημα. Το προσωπικό δουλεύει σωστά για την ασφαλή και επιτυχή τέλεση του Primavera και ομάδες σεκιούριτι αποτρέπουν τα έκτροπα. Δεν υπάρχουν ουρές για ένα μπουκαλάκι νερό παρά τους χιλιάδες επισκέπτες, ενώ στο χώρο του φεστιβάλ πας με μετρό και γυρίζεις με ταξί που σου παίρνει δέκα ευρώ για το κέντρο της Βαρκελώνης.

Το Primavera είναι από τα πιο φιλικά προς τον άνθρωπο φεστιβάλ. Και αυτό γιατί οι περισσότεροι επισκέπτες έρχονται για ν’ ακούσουν μουσική. Δεν υπάρχουν τα έκτροπα των διαφόρων φεστιβάλ που γίνονται στα λιβάδια των βορειοδυτικών χωρών της Ευρώπης, όπου για να πας από stage σε stage πρέπει να κάνεις σλάλομ ανάμεσα σε ξαπλωμένα κορμιά από overdose μπίρας.

Σύμφωνα με τους διοργανωτές του φεστιβάλ, το line up δεν προσδιορίζεται με το πόσο δημοφιλές είναι ένα συγκρότημα την παρούσα στιγμή ή τις πωλήσεις των δίσκων. Οι διοργανωτές καταγράφουν τα συγκροτήματα που ξεχώρισαν εκείνη τη χρονιά, τα μουσικά τους απωθημένα και τα συγκροτήματα που περιοδεύουν τη συγκεκριμένη περίοδο και στη συνέχεια αρχίζουν το ξεκαθάρισμα με γνώμονα την καρδιά τους. Ο Neil Young, ο σεβάσμιος γέρος της ροκ, που ήταν και το μεγαλύτερο φετινό όνομα του Primavera, ήταν διακαής πόθος των διοργανωτών που φέτος τους έκανε το χατίρι και στο λάιβ του μάζεψε χιλιάδες κόσμο πρόθυμο να διδαχτεί ιστορία. Επίσης, τους headliner του φετινού φεστιβάλ συμπλήρωσαν οι My Bloody Valentine, Sonic Youth, Aphex Twin, Bloc Party, Jarvis Cocker, Yo La Tengo και κ. ά. Οι My Bloody Valentine, για χάρη των οποίων μοίραζαν ωτασπίδες στην είσοδο, άφησαν θετικά σχόλια με τη θορυβώδη μουσική τους σε όσους τόλμησαν να τους ακούσουν αψηφώντας τον κίνδυνο για τα τύμπανά τους. Οι Sonic Youth ήταν εκρηκτικοί και ο Aphex Twin με τους electro πειραματισμούς του ξεσηκωτικός. Τους Bloc Party και Jarvis Cocker θα τους δούμε και εδώ, τους πρώτους 1 Ιουλίου στο Soundwave τον δεύτερο 19 Ιουνίου στο Eject, και τους προτείνω αμφοτέρους. Ενώ οι Yo La Tengo με πιο πολλή όρεξη από ό, τι πέρυσι στο Γκάζι εξήγησαν γιατί χαρακτηρίζονται σπουδαία μπάντα. Και όπως πάντα, πολλές μικρές και νέες μπάντες προσπάθησαν να δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους, γνωρίζοντας ότι μία καλή εμφάνιση στο Primavera θα τους βγάλει στο προσκήνιο.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή