Ματιές στον κόσμο

4' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Βενετία

Μπιεναλε

www.labiennale.org

Εγκαινιάστηκε την περασμένη Κυριακή η 53η Μπιενάλε της Βενετίας, της οποίας το εικαστικό τμήμα έχει φέτος ως γενικό τίτλο «Fare mondi/Making Worlds» («Φτιάχνοντας κόσμους»). Συμμετέχουν 77 χώρες απ’ όλο τον κόσμο και 90 καλλιτέχνες (εδώ το έργο που παρουσίασε ο Πολωνός γλύπτης Πιοτρ Ουκλάνσκι). Ανάμεσα στους συμμετέχοντες, ο Τζον Μπαλντεσάρι, ο Μικέλ Μπαρσελό, η Γιόκο Ονο, ο Πίτερ Γκρίναγουεϊ και ο Μπρους Νάουμαν, του οποίου η έκθεση «Τοπολογικοί κήποι» εξασφάλισε στο αμερικανικό περίπτερο το Χρυσό Λιοντάρι της καλύτερης εθνικής εκπροσώπησης. Στο ελληνικό περίπτερο παρουσιάζεται έκθεση του γνωστού Ελληνοαμερικανού καλλιτέχνη Λουκά Σαμαρά, με τίτλο «Παράξενα». Εως τις 22 Νοεμβρίου.

Καρντιφ

Εκθεση

Νational Museum

www.museumwales.ac.uk/cy/cardiff

«Diane Arbus». Στα πορτρέτα της, η Αμερικανίδα φωτογράφος Νταϊάν Αρμπους (1923-1971) κινήθηκε σ’ έναν χώρο ανάμεσα στη φωτογραφία του ατελιέ και το ενσταντανέ. Φωτογράφιζε τους ανθρώπους στο «φυσικό» τους περιβάλλον -στο δρόμο, στο σπίτι, στη δουλειά- αλλά ζητούσε την άδειά τους για να τους φωτογραφίσει και τους έβαζε να ποζάρουν, δίνοντάς τους την ευκαιρία να εκφράσουν την ιδέα που είχαν για τον εαυτό τους. Συχνά τα «μοντέλα» της δίνουν την εντύπωση του αλλόκοτου, όχι μόνον εξαιτίας της προτίμησής της σε πρόσωπα εκτός του κοινωνικού προσκηνίου, αλλά και γιατί συχνά τη γοήτευε η ασυμφωνία ανάμεσα στον κόσμο της φαντασίας και τον πραγματικό κόσμο – όπως σε αυτή τη φωτογραφία του πολεμόχαρου «Αγοριού με την πλαστική χειροβομβίδα» μέσα στο ήρεμο περιβάλλον του Σέντραλ Παρκ. Η έκθεση στο Κάρντιφ κάνει μια μεγάλη αναδρομή στο έργο της και θα διαρκέσει έως τις 31 Αυγούστου.

Λονδινο

Θεατρο

Wyndham’s Theatre

www.wyndhams-theatre.com

«Hamlet». Ο Μάικλ Γκράντεϊτζ σκηνοθέτησε μια νέα εκδοχή της σαιξπηρικής τραγωδίας, με τον Αμερικανό ηθοποιό Τζουντ Λο στο ρόλο του Αμλετ. Η παράσταση, που τη χαρακτηρίζουν ο γοργός ρυθμός και η συναισθηματική ένταση, έχει ευνοϊκή υποδοχή από το κοινό και την κριτική, η οποία επαίνεσε την «οργισμένη ειλικρίνεια» της ερμηνείας του Λο, αλλά επιφύλαξε τα πιο ενθουσιώδη σχόλια για την Πενέλοπι Γουίλτον, που ερμηνεύει τη βασίλισσα Γερτρούδη, την τραγικά διχασμένη μητέρα του Αμλετ, καθώς και για την αφρικανικής καταγωγής ηθοποιό Γκούγκου Μπάτα – Ρόου (Οφηλία). Στους ερμηνευτές περιλαμβάνονται επίσης ο Κέβιν Μακνάλι (Κλαύδιος), ο Πίτερ Εϊρ (Φάντασμα), ο Ρον Κουκ (Πολώνιος), ο Αλεξ Γουόλντμαν (Λαέρτης) και ο Ματ Ράιαν (Οράτιος). Εως τις 22 Αυγούστου.

Νational Theatre-Lyttelton

Nationaltheatre.org.uk

«Time and the Conways». Ο σκηνοθέτης Ρούπερτ Γκουλντ κάνει το ντεμπούτο του στo National Theatre, στη σκηνή του θεάτρου Λίτελτον, ανεβάζοντας το έργο του Τ. Μ. Πρίστλεϊ «Ο χρόνος και οι Κόνγουεϊς» με πρωταγωνιστές τη Φραντσέσκα Ανις και τον Αντριαν Σκάρμπορο. Ο 37χρονος Γκουλντ (φωτ.) διανύει μια λαμπρή φάση της σταδιοδρομίας του: ήδη παίζεται με επιτυχία στο Γουέστ Εντ η διασκευή του στο μιούζικαλ «Ολιβερ», η σκηνοθεσία του στον «Μάκβεθ» του Σαίξπηρ την προηγούμενη σεζόν τιμήθηκε με τρία βραβεία, ενώ ο ίδιος θεωρεί ιδιαίτερα τιμητικό το γεγονός ότι ο Χάρολντ Πίντερ, λίγο πριν πεθάνει, τον επαίνεσε για τη σκηνοθεσία του στη «Νεκρή ζώνη».

Νεα Υορκη

Θεατρο

Βarrymore Theater

www.barrymorelive.com

«Exit the King». Το έργο του Ιονέσκο «Ο βασιλιάς πεθαίνει» παρουσιάζεται σκηνοθετημένο από τον Νιλ Αρμφιλντ, σε μια διασκευή σε στυλ βοντβίλ που δίνει έμφαση στα κωμικά στοιχεία του. Στην πρώτη του εμφάνιση στο Μπρόντγουεϊ, ο Αυστραλός ηθοποιός Τζέφρι Ρας κέρδισε το βραβείο Τόνι πρώτου ανδρικού ρόλου, ερμηνεύοντας «με εκρηκτική ζωντάνια τον ετοιμοθάνατο βασιλιά», όπως έγραψε ο κριτικός των «Νιου Γιορκ Τάιμς». Μαζί του, η Σούζαν Σάραντον, η Λόρεν Αμπροζ και η Αντρέα Μάρτιν είναι απολαυστικές στους ρόλους των γυναικών που βοηθούν τον μονάρχη να αντιμετωπίσει το μοιραίο τέλος.

Εκθεση

Guggenheim Museum

www.guggenheim.org

«Frank Lloyd Wright: From Within Outward». Τιμώντας την 50ή επέτειο του θανάτου του Φρανκ Λόιντ Ράιτ (1867-1959) αλλά και τα 50 χρόνια από τα εγκαίνιά του, το Μουσείο Γκουγκενχάιμ της Νέας Υόρκης (φωτ.) παρουσιάζει ένα μεγάλο αφιέρωμα στον αρχιτέκτονα που το σχεδίασε. Στην έκθεση περιλαμβάνονται 62 «πρότζεκτ» σχεδιασμένα από τον Λόιντ Ράιτ (1867-1959), ανάμεσά τους σχέδια για κατοικίες, δημόσια κτίρια, θρησκευτικά κέντρα και χώρους καλλιτεχνικών εκδηλώσεων, καθώς επίσης σχέδια έργων που δεν πραγματοποιήθηκαν. Παρουσιάζοντας τα εκθέματα με εντυπωσιακή ποικιλία μέσων -χειρόγραφα σχέδια του Ράιτ, φωτογραφίες, μακέτες και ψηφιακές προσομοιώσεις-, η έκθεση αναδεικνύει τις πρωτοποριακές αντιλήψεις του φημισμένου αρχιτέκτονα και την ανθεκτική επιρροή του στη σύγχρονη αρχιτεκτονική και το ντιζάιν. Εως τις 23 Αυγούστου.

Παρισι

Θεατρο

Comedie-Francaise

Salle Richelieu

Τηλ. 00331-0825-101680

«La Grande Magie». Η «Μεγάλη μαγεία» του Εντουάρντο ντε Φίλιπο παρουσιάζεται στην Κομεντί Φρανσέζ σκηνοθετημένη από τον 42χρονο Αγγλο σκηνοθέτη Νταν Τζέμετ. Ιδιαίτερα υμνητική η κριτικός και για τους δύο πρωταγωνιστές, τον Ερβέ Πιερ και τον ελληνικής καταγωγής Ντενί Πονταλυντές, για τον οποίο γράφει: «Είναι ένας από τους μεγάλους μας ηθοποιούς: έχει περάσει σε μια διάσταση όπου δεν υπάρχουν πια πολλοί άλλοι, από τότε που ο Λουί Ζουβέ, ο Ζαν-Λουί Μπαρό και ο ίδιος ο Εντουάρντο ντε Φίλιπο εγκατέλειψαν τη σκηνή». Εως τις 19 Ιουλίου.

Εκθεση

Μusee du Quai Branly

www.quaibranly.fr

«Jazz Century». Τελευταίο δεκαπενθήμερο για το αφιέρωμα στην τζαζ στο παρισινό μουσείο Κε Μπρανλί. Πάνω από 1.000 εκθέματα -πίνακες και γλυπτά, μουσικά όργανα, παρτιτούρες, εξώφυλλα δίσκων, πόστερ, φωτογραφίες, φιλμ- ιχνηλατούν την ιστορία της τζαζ από τις αρχές του 20ού αιώνα έως σήμερα, ενώ η έκθεση συνοδεύεται από συναυλίες, προβολές ταινιών και μουσικά εργαστήρια. Εως τις 28 Ιουνίου.

Τα 100ά γενέθλια του φουτουρισμού

Στην αυγή του 20ού αιώνα, οι Ιταλοί φουτουριστές διακήρυξαν το 1909 με το «μανιφέστο» τους την αποσύνδεσή τους από τις παραδοσιακές αξίες, τον θαυμασμό τους για την τεχνολογική πρόοδο και την ταχύτητα, ακόμα και για την ανανεωτική δύναμη του πολέμου. Ηταν ένα βραχύβιο κίνημα, που η ενθουσιώδης πίστη του στο φωτεινό μέλλον της ανθρωπότητας θάφτηκε στα χαρακώματα του Μεγάλου Πολέμου. Η έκθεση «Φουτουρισμός», στην πινακοθήκη Τέιτ Μόντερν του Λονδίνου (έως τις 20/9), εστιάζει ακριβώς στη «συνάντηση» των Ιταλών φουτουριστών με καλλιτέχνες από άλλες χώρες της Ευρώπης, παρουσιάζοντας έργα μιας πλειάδας καλλιτεχνών, ανάμεσά τους οι Σεβερίνι, Μποτσιόνι, Μάλεβιτς, Ζορζ Μπρακ, Κρίστοφερ Νέβινσον (εδώ ο πίνακάς του «Αφιξη», 1913).

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή