Το ΚΘΒΕ γυρίζει σελίδα και ανοίγεται στην πόλη και στα Βαλκάνια

Το ΚΘΒΕ γυρίζει σελίδα και ανοίγεται στην πόλη και στα Βαλκάνια

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ. «Φυγή προς τα μπρος με στρατηγική και εξωστρέφεια» είναι το μήνυμα για το πολύπαθο Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος, που γυρίζει σελίδα με την υπογραφή του νέου του καλλιτεχνικού διευθυντή, Σωτήρη Χατζάκη. Παρά τις δυσμενείς οικονομικές συνθήκες (τα χρέη αγγίζουν το ποσό των 3.400.000 ευρώ), η αισιοδοξία ήταν διάχυτη χθες στη δεύτερη κρατική σκηνή, όπου ένα μήνα μετά τον διορισμό του, ο νέος καλλιτεχνικός διευθυντής ανέπτυξε τη φιλοσοφία του για τον θεατρικό οργανισμό, ανακοινώνοντας το ρεπερτόριο και τις δράσεις της ερχόμενης περιόδου.

«Είμαι διατεθειμένος η παρουσία μου να συμβάλει στην ανάπτυξη αυτού του ιστορικού θεάτρου», είπε. Περιστοιχισμένος από ανθρώπους της πόλης, τον πρόεδρο και μέλη του Δ.Σ., ο Σ. Χατζάκης, με πλεονέκτημα την εμπειρία του ως αναπληρωτής διευθυντής στο Εθνικό -«εκεί έμαθα πώς διοικείται ένα θέατρο δημοσίου συμφέροντος»-, αναζήτησε πρωτίστως τον παλμό της πόλης για να φτάσει στην καρδιά της.

Ο κορμός του ρεπερτορίου πατάει «επί ελληνικού εδάφους» σε έργα διαλεγμένα με στοιχεία «ελκυστικά και αναγνωρίσιμα, που θα ανοίξουν τις πόρτες στο ευρύτερο κοινό». Πιστεύοντας βαθιά στη συλλογικότητα, επιστρατεύει μέρος του καλλιτεχνικού δυναμικού της πόλης, αναδιοργανώνει και επαναπροσδιορίζει τις επιμέρους λειτουργίες του θεάτρου στις τέσσερις σκηνές και στη Δραματική Σχολή, συγχρονίζεται με πολιτιστικούς θεσμούς της πόλης και αναζητά τρόπους για δράση στις παραμεθόριες, τις τουριστικές περιοχές και στη βαλκανική γειτονία.

Με γνώμονα «ένα θέατρο βαθιά ριζωμένο στη συνείδηση των πολλών», η σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» της Μονής Λαζαριστών θεσμοθετείται σε Λαϊκή Σκηνή του ΚΘΒΕ και αναβαθμίζεται σε αμιγώς ελληνική, ενώ το Μικρό Θέατρο της Μονής μετατρέπεται σε Πειραματική Σκηνή. Η Λαϊκή Σκηνή ανεβάζει τα έργα «Βασικά, με λεν Θανάση» του Γιώργου Αρμένη (σκηνοθεσία Νίκου Χαραλάμπους), «Τα παιδιά της πιάτσας» του Νίκου Τσιφόρου σε θεατρική διασκευή Γιώργου Σκαμπαρδώνη και η Νεανική, την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή (Τάσου Ράτζιου).

«Στέγη και παρηγορία για πειραματικό και τολμηρό θέατρο» από νέους καλλιτέχνες, φορείς και θεατρικά σχήματα, θα προσφέρει στο εξής η Πειραματική Σκηνή που θα φιλοξενήσει τα έργα «Ο Υμπύ Βασιλιάς» του Αλφρέ Ζαρί και «Η αποστολή στον πλανήτη Γη» του Σάκη Σερέφα. Ο συγχρονισμός ΚΘΒΕ και Φεστιβάλ Κινηματογράφου κάνει έναρξη μ’ ένα τιμητικό αφιέρωμα στον Μιχάλη Κακογιάννη στην ΕΜΣ.

Η συνεργασία με τις βαλκανικές χώρες περιλαμβάνει τη διαβαλκανική παραλογή «Του νεκρού Αδελφού» σε σκηνοθεσία Σωτήρη Χατζάκη (αφιλοκερδώς) με ηθοποιούς από τις βαλκανικές χώρες.

Στο Βασιλικό προγραμματίζονται «Η Βαβυλωνία» του Δ. Βυζάντιου (σκην. Δήμου Αβδελιώτη) και «Ισαβέλλα, τρεις καραβέλες κι ένας Παραμυθάς» του Ντάριο Φο. Στην Παιδική Σκηνή τέλος, προγραμματίζονται τα έργα ο «Ερωτευμένος Πειρατής» και ο «Σιμιγδαλένιος».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή
MHT