Ρίτσος στη Μικρή Επίδαυρο

1' 21" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μια παραληρηματική αυτοβιογραφία είναι το μακροσκελές έργο του Γιάννη Ρίτσου «Τερατώδες Αριστούργημα». Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Μαυρίκιος παίρνει το ρίσκο και το παρουσιάζει σήμερα, για δεύτερη παράσταση, στη Μικρή Επίδαυρο, κάνοντας μια παράσταση «ακατάλληλη για ανηλίκους», όπως ο ίδιος προειδοποιεί. Πρόκειται για μια όψιμη σύνθεση του Γιάννη Ρίτσου, που αποτελεί όμως ορόσημο στην ποίησή του, καθώς ανακαλεί προγενέστερα έργα του και προδιαγράφει τα κατοπινά.

«Για την παράσταση», λέει ο σκηνοθέτης, «αναζητήθηκε μια δραματουργική δομή σ’ έναν χειμαρρώδη λόγο»… Ο υπότιτλος του έργου είναι «Απομνημονεύματα ενός ήσυχου ανθρώπου που δεν ήξερε τίποτα», που δίνει μια μεγαλύτερη ελευθερία στον σκηνοθέτη της παράστασης. «Και τώρα τι πρώτα πρέπει να επιλέξεις από δεκάδες τόμους των «Απάντων» του Γιάννη Ρίτσου, για να φτιάξεις μια παράσταση πάνω στη ζωή και το έργου του, ξεκινώντας από το «Τερατώδες Αριστούργημα»; Ποια μπορεί να είναι η ανθολόγηση αυτού του ποιήματος, που αριθμεί πάνω από 10 χιλιάδες λέξεις χωρίς κανένα σημείο στίξης; Μια πρόσθετη ελευθερία επιλογής μοιάζει να φωλιάζει στο υστερόγραφο του ποιητή, που διευκρινίζει το «τερατώδες» του τίτλου: το ποίημα «θα μπορούσε να ‘ταν άλλο τόσο ή εκατό φορές τόσο ή να μην ήταν καθόλου». Η παράσταση θα μπορούσε να ήταν και όλα τα ποιήματα ή κανένα», λέει ο σκηνοθέτης της παράστασης, που για να ζωντανέψει αυτή την ιδιόρρυθμη αυτοβιογραφία συγκέντρωσε στη Μικρή Επίδαυρο πολλούς ηθοποιούς: Βαγ. Ανδρεαδάκη, Μαρία Βαρδάκα, Φαίη Βολόρου, Λαζ. Γεωργακόπουλο, Μαν. Δούνια, Κ. Καλλιβρετάκη, Αλ. Κλημόπουλο, Γ. Κότσιφα, Δημ. Μαυρίκιο, Φωτ. Μπαξεβάνη, Δημ. Ντάσκα, Ράνια Οικονομίδου, Απ. Παπαδαμάκη, Τατ. Παπαμόσχου, Λυδία Φωτοπούλου. Θ’ ακουστεί η φωνή της Αλέξας Παΐζη σε κείμενα της αδελφής του Γ. Ρίτσου, Λούλα Γλέζου.

Σήμερα το βράδυ στο θέατρο της Μικρής Επιδαύρου, στις 9 μ.μ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή