Εκμάθηση αγγλικών μέσω σαπουνόπερας

Εκμάθηση αγγλικών μέσω σαπουνόπερας

1' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Είναι γεγονός ότι η παρακολούθηση ξένων τηλεοπτικών σταθμών αποτελεί σημαντικό βοήθημα για όσους παλεύουν να μάθουν μια γλώσσα. Μεγάλοι ραδιοτηλεοπτικοί όμιλοι δημιουργούν εδώ και χρόνια ειδικά προγράμματα, που απευθύνονται αποκλειστικά στους ξένους για τη βελτίωση της γλωσσικής τους ικανότητας.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του «Guardian», το «BBC World Service» θα ετοιμάζει στο Μπαγκλαντές μια νέα σαπουνόπερα «σε μια προσπάθεια προώθησης της αγγλικής γλώσσας σε μια χώρα ή οποία αποτελεί μια από τις μεγαλύτερες πηγές μεταναστών στη Βρετανία». Η σειρά παρακολουθεί τις περιπέτειες της νεαρής Βρετανίδας με καταγωγή από το Μπαγκλαντές, της Ζάρα. Η νεαρή μεταβαίνει στην Ντάκα όπου ανακαλύπτει ότι είναι συνιδιοκτήτρια ενός καταστήματος με αντίκες, το οποίο αποτελεί προκάλυμμα ενός υπερφυσικού γραφείου ερευνών.

Η σειρά αποτελεί προϊόν συνεργασίας του «BBC Learning English» και του «Open University» (Ανοιχτό Πανεπιστήμιο) και μέρος σχεδίου για τη βελτίωση των αγγλικών μέσω της χρήσης ποικίλων οπτικοακουστικών μέσων όπως η τηλεόραση, το Διαδίκτυο και το κινητό τηλέφωνο. Ωστόσο, η ιδέα δεν είναι καινούργια.

Σύμφωνα πάντα με το ίδιο δημοσίευμα η βρετανική τηλεόραση είχε προβάλει παλαιότερα κι άλλες «εκπαιδευτικές σαπουνόπερες» στο Μπαγκλαντές και στο Αφγανιστάν μέσω των οποίων θίγονταν θέματα όπως ο έλεγχος των γεννήσεων, ο υποχρεωτικός εμβολιασμός, η επικινδυνότητα των ναρκοπεδίων, του οπίου κ.ά. Ενα αντίστοιχο πρόγραμμα στη δεκαετία του ’90 είχε σκοπό «να προβάλει στους Ρώσους της μετα-σοβιετικής Ρωσίας τις βασικές αρχές του καπιταλισμού»! Ιδιαίτερη εντύπωση προκαλεί η αναγωγή της «σαπουνόπερας» σε εκπαιδευτικό εργαλείο αιχμής – κάτι το οποίο λέει πολλά για την εκτίμηση που τρέφουν οι δημιουργοί για το κοινό τους.

Οσο για την απόπειρα προώθησης «παιδευτικών προτύπων και μηνυμάτων» μοιάζει κατάλοιπο της ζοφερής αποικιοκρατικής νοοτροπίας του Ευρωπαίου ποδηγέτη που αποδέχεται μονάχα εκείνο τον ξένο που έχει αναβαπτισθεί στα νερά της δυτικής κουλτούρας…

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή