Προτάσεις για Σαββατοκύριακο με τα παιδιά

Προτάσεις για Σαββατοκύριακο με τα παιδιά

2' 47" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΔΙΑΚΟΠΕΣ

Στο Πάρκο

«Μέσα στην εύφορη κοιλάδα του ποταμού Κηφισού, με το εξαιρετικό κλίμα, η τοποθεσία του σημερινού πάρκου, «τερπνή και χαρίεσσα» γοήτευσε κάποτε τόσο την βασίλισσα Αμαλία, που θέλησε να το αποκτήσει…». Την ώρα που μαίνονται οι φωτιές στα βόρεια προάστια της Αθήνας βρίσκομαι «φυγαδευμένη» με την κόρη μου κι έναν πολύ καλό φίλο σε μια καταπράσινη γωνιά της πόλης μας. Και όμως. Η μυρωδιά της φωτιάς δεν φτάνει μέχρι εδώ, μόνο η θλίψη και ο δυνατός αέρας που συνεχίζει να φυσά. Την Κυριακή που μας πέρασε στο «Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης», στο Ιλιον, μπορούσες να ξεχάσεις για λίγο τις εικόνες από τα δελτία, να κοιτάξεις γύρω σου. Φιστικιές, μουριές και ελιές. Δέντρα, παιδιά και ζώα. Σ’ ένα γαλήνιο τοπίο.

ΑΠΟ ΤΟ 1848 ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Επτάλοφος

Αυτό ήταν το όνομα που είχε δώσει η Αμαλία στο πάρκο, μέρος του μεγάλου κτήματος που απέκτησε μεταξύ των ετών 1848-1861 η βασιλική οικογένεια της νεοαπελευθερωθείσας Ελλάδας, προκειμένου να δημιουργήσει ένα πρότυπο Κέντρο Γεωργίας – Κτηνοτροφίας. Το κτήμα πέρασε από το 1870 σε χέρια άλλων ιδιωτών, ενώ το 1987 εκπονήθηκαν οι πρώτες μελέτες από τον Οργανισμό Αθήνας. Το 1993, ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου σε συνεργασία με το ΥΠΕΧΩΔΕ προχώρησαν στη δημοπράτηση της πρώτης φάσης του έργου για τη δημιουργία του «Πάρκου Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης Αντώνης Τρίτσης». Η αλήθεια είναι ότι είχα μόνο ακούσει γι’ αυτό και η πρώτη μου επίσκεψη ήταν πολύ ευχάριστη. Σχεδόν ξέχασα ότι δεν μπορούσα να αναπνεύσω στην Αθήνα…

ΛΟΦΟΙ ΚΑΙ ΛΙΜΝΕΣ ΜΕ ΘΕΑ

Την επόμενη φορά;

Ιάσων, Πολυδεύκης, Κάστωρ, Θησέας, Ηρακλής, Ορφεύς, Πηλεύς… Είναι τα ονόματα των Αργοναυτών που έδωσε στους λόφους του πάρκου η Αμαλία. Δεν τους πρόσεξα. Κοίταζα τις λίμνες (ούτε μια, ούτε δύο, ούτε τρεις, αλλά έξι όπως δείχνει ο χάρτης) και προσπαθούσα να μαντέψω ποια είναι τα πουλιά και οι πάπιες (διαφόρων ειδών, μικρές και μεγάλες) που κρύβονται στις καλαμιές. Υπάρχει θέση παρατήρησης πουλιών, ένα σημείο όπου μπορείς να απολαύσεις πανοραμική θέα του Πάρκου, αλλά και μια πλωτή θέση φωλιάσματος πουλιών. Επίσης το Περίπτερο Ενημέρωσης της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας που λειτουργεί στον χώρο του «Natura Shop», στο οποίο ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί για τις δράσεις της.

ΚΥΠΡΙΝΟΙ ΚΑΙ ΠΟΠ ΚΟΡΝ

Κάτω απ’ το φεγγάρι

Τρώμε ποπ κορν και καλαμπόκι και ταΐζουμε τους κυπρίνους… Κοπάδια ψαριών που κυριολεκτικά δίνουν μάχες για να διεκδικήσουν τα κομμάτια ψωμιού που ρίχνει ο κόσμος με την πρόθεση να ταίσει (!) τις πάπιες. «Κυπρίνος ο λαίμαργος κολυμβητής». Είναι ο επισκέπτης του Αυγούστου στο Πάρκο. Διαβάζω ότι κατά τους χειμωνιάτικους μήνες και ιδιαίτερα τις κρύες μέρες οι κυπρίνοι μένουν ακίνητοι και νηστικοί στον βυθό της λίμνης.Για να δείτε όλο τον χώρο του Πάρκου «Αντώνης Τρίτσης» πρέπει να αφιερώσετε αρκετές ώρες ή και μέρες. Πάντως αξίζει τον κόπο. Παίρνοντας τον δρόμο της επιστροφής κοιτάζουμε το νέο φεγγάρι, μια φετούλα στον ουρανό. «Βγήκαν και τ’ αστέρια» λέω στην κόρη μου που κοιτάζει ψηλά καθώς τρέχει.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΝΑ ΤΟ ΒΡΕΙΤΕ ΕΥΚΟΛΑ

Με αυτοκίνητο, λεωφορείο ή ταξί

Μερικές οδηγίες για το πώς θα φτάσετε αν δεν γνωρίζετε την περιοχή. Εκτός αν είστε τυχεροί, όπως εγώ, και βρείτε κάποιον ενημερωμένο οδηγό. Εάν έρχεστε από Αττική Οδό, μπείτε στον Κόμβο 6 «Λεωφ. Φυλής» για την είσοδο Β του Πάρκου και στον Κόμβο 7 «Λεωφ. Δημοκρατίας» για τις εισόδους Α και Γ. Από Εθνική ακολουθείστε τον Κόμβο για Αγ. Αναργύρους. Επίσης, από το κέντρο της Αθήνας φεύγουν τα λεωφορεία Α12, Β12 και 704.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή