Σε πρωτο πλανο…

3' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

… Θεωρείται μία από τις σημαντικότερες ποιήτριες της γενιάς της η Τζένη Μαστοράκη, της λεγόμενης «γενιάς του ’70», παρότι έχει εκδώσει μόλις τέσσερις ποιητικές συλλογές. Εχει όμως συνδέσει το όνομά της με πολλά από τα μεταφρασμένα βιβλία που μεταπολιτευτικά κυκλοφόρησαν στην Ελλάδα. Ολα αυτά τα χρόνια ακολουθεί την ίδια διακριτική στάση στη δημόσια ζωή, με ελάχιστες εμφανίσεις, συνεντεύξεις και δηλώσεις. Είναι λοιπόν είδηση ότι θα έχουμε την ευκαιρία να τη δούμε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του Megaron Plus, στο Μέγαρο Μουσικής, στις 24 Νοεμβρίου, στη σειρά εκδηλώσεων για την ποιητική γενιά του ’70. Τον σχεδιασμό και την παρουσίαση της εκδήλωσης έχει ο διευθυντής της «Νέας Εστίας», Σταύρος Ζουμπουλάκης. Το αναμένουμε με πολύ ενδιαφέρον.

… Ιστορίες ανθρώπων. Διάβαζα τις προάλλες στους Finanacial Times ένα άρθρο για τη ζωή του Godfrey Rampling 1909-2009, του Αγγλου αθλητή που ήταν μέλος της ομάδας 4 x 400 της Βρετανίας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Βερολίνου το 1936. Οι Βρετανοί πήραν το χρυσό στη σκυταλοδρομία εκείνη και εξόργισαν τον Χίτλερ, όταν αρνήθηκαν να τον χαιρετήσουν. Ο Ράμπλινγκ ήταν μια σπουδαία προσωπικότητα. Πολέμησε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και από το 1948 δούλευε στο στρατηγείο του ΝΑΤΟ στο Παρίσι. Εκεί, απέκτησε τις κόρες του. Η μικρότερη έγινε η διάσημη ηθοποιός Σάρλοτ Ράμπλινγκ, που χρωστάει τη γαλλομάθειά της σε εκείνα τα παιδικά χρόνια στο Παρίσι.

… Παραγωγική, κινητική και δημιουργική η χρονιά αυτή για τον συγγραφέα Αλέξη Σταμάτη. Εκτός του ότι πηγαίνει πολύ καλά στις ξένες βιβλιαγορές το βιβλίο του «Μπαρ Φλωμπέρ» (Καστανιώτης) -φέτος θα εκδοθεί στη Σερβία από τις εκδόσεις Archipelag και την ερχόμενη χρονιά στην Πορτογαλία από τις εκδόσεις Porto Editora-, ο ίδιος ο συγγραφέας πρόκειται να ζήσει μια ενδιαφέρουσα εμπειρία τον Σεπτέμβριο: είναι προσκεκλημένος στη Σαγκάη από την τοπική Ενωση Συγγραφέων ως writer in residence, μαζί με τρεις ακόμα συγγραφείς απ’ όλο τον κόσμο. Είναι η δεύτερη χρονιά που πραγματοποιείται στη Σαγκάη αυτός ο θεσμός, στο πλαίσιο του γενικότερου πολιτιστικού ανοίγματος της Κίνας. Στη Σαγκάη θα παρουσιάσει τα βιβλία του και θα μιλήσει για την ελληνική λογοτεχνία. Ζηλεύουμε πάρα πολύ!!!

… Στο σπίτι του στην Επίδαυρο υποδέχθηκε ο συνθέτης Βαγγέλης Παπαθανασίου μερικούς από τους συντελεστές της παράστασης «Χειμωνιάτικο παραμύθι», με την οποία έκλεισαν τα φετινά Επιδαύρια. Ανάμεσά τους και ο Τζέρεμι Αϊρονς, που δεν έπαιζε στην παράσταση, αλλά συνόδευε τη σύζυγό του Σίναϊντ Κιούσακ, που ερμήνευσε τον ρόλο της Παυλίνας. Ο Τζέρεμι Αϊρονς έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη συζήτηση με τη θεατρολόγο Ελένη Παπάζογλου, έκανε ερωτήσεις, είχε απορίες για την παρουσίαση του θεάτρου στην αρχαία Ελλάδα. Την επόμενη μέρα, που συναντήθηκε τυχαία με την Ελληνίδα θεατρολόγο, της είπε: «You were great last night»! Ε, δεν είναι και απλό πράγμα να το ακούς αυτό από τον Τζέρεμι Αϊρονς!!!

… Αγαπάει τους Μπιτλς, μισεί τη σούπα και σχολιάζει με εκπληκτική οξυδέρκεια τα πάντα: Η Μαφάλντα, η πρωταγωνίστρια του δημοφιλέστατου κόμικ που δημιούργησε ο Αργεντινός χιουμορίστας Κίνο το 1964, θα έχει από αύριο το δικό της άγαλμα στο Μπουένος Αϊρες. Το χάρτινο παιδί-θαύμα έγινε τρισδιάστατο χάρη στον 43χρονο γλύπτη Πάμπλο Ιργκάνγκ. «Τη φαντάστηκα σε φυσικό μέγεθος, να κάθεται σε ένα παγκάκι στο Σαν Τέλμο, προσκαλώντας τον περαστικό να σταθεί λίγο κοντά της και να χαζέψουν την πόλη».

… Από τους μεγάλους λυρικούς καλλιτέχνες, ο βαρύτονος Κώστας Πασχάλης θα γινόταν φέτος 80 ετών, αν δεν είχε φύγει από τη ζωή πριν από δύο χρόνια. Με διεθνή καριέρα και αποδοχή στον κεντροευρωπαϊκό χώρο, o Κώστας Πασχάλης θα τιμηθεί την 1η Σεπτεμβρίου με δύο ωριαία αφιερώματα, το ένα από τη Βαυαρική Ραδιοφωνία του Μονάχου (ώρα Ελλάδος 15.00) και το άλλο από τη Ραδιοφωνία της Βιέννης (ώρα 16.06).

… Μεγάλη η ζήτηση των δυσεύρετων εισιτηρίων για τη φιλανθρωπική συναυλία της Χάρις Αλεξίου, την Πέμπτη 3 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο. Είναι συγκινητικό όταν ένας μεγάλος καλλιτέχνης τραγουδά για ένα μεγάλο, κοινωνικό σκοπό. Ολα τα έσοδα θα διατεθούν εξ ολοκλήρου για τους σκοπούς της Ενωσης «Μαζί για το Παιδί».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή