Προ-βολες

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Twitter είναι το νέο Facebook. Πιο γρήγορο, λιγότερο φλύαρο, σίγουρα πιο χαλαρό. Το μεγαλύτερο κοκτέιλ πάρτι στον κόσμο. Τον Ιούνιο συγκέντρωσε 44,5 εκατομμύρια «μοναδικούς» επισκέπτες. Ολοι μοιάζουν τελευταία να επικοινωνούν μεταξύ τους με ευφάνταστα -θέλουν να πιστεύουν- χαϊκού, ανακοινώνοντας στον κόσμο (ή τον μικρόκοσμό τους) μέσα από δυο – τρεις φράσεις τι συμβαίνει στον δικό τους κόσμο. Μπορεί και να μην είναι έτσι. Οσοι όμως έχουν εθιστεί πρέπει: 1) να έχουν πολύ χρόνο για χάσιμο, 2) να είναι ερωτευμένοι με τον εαυτό τους, 3) να τους αρέσει να μοιράζονται ακόμη και με αγνώστους μικρές και μεγάλες ιδιωτικές στιγμές.

Στριμώχνουν τις σκέψεις τους σε 140 χαρακτήρες. Σκέφτονται με βάση το Twitter. O, τι κάνουν, το κάνουν για να το φωνάξουν. Είναι μάλλον οι ίδιοι άνθρωποι που ανεβάζουν με τεράστια ευκολία φωτογραφίες από ό, τι και αν κάνουν στο Facebook. Κάθε μήνα 1 δισ. νέες εικόνες. Φίλοι που συμπεριφέρονται σαν παπαράτσι. Κάπως έτσι γεννήθηκε το νέο σαβουάρ βιβρ της ηλεκτρονικής επικοινωνίας. Πώς είπατε; Μην εκπλαγείτε αν σας καλέσουν σε κάποιο πάρτι, μια γαμήλια δεξίωση, ένα δείπνο, με την παράκληση «απαγορεύεται το «twitting», μαζί με το «blogging», και όλα τα αποκαλυπτικά ντοκουμέντα της βραδιάς που μπορεί να κυκλοφορήσουν σε δευτερόλεπτα από το κινητό στους υπολογιστές και από εκεί σε ροζ, κίτρινα ή ασπρόμαυρα έντυπα.

Δεν έχει σημασία αν κάποιος είναι αναγνωρίσιμος ή όχι. Εχει να κάνει περισσότερο με την αντίληψη που έχει ο καθένας για την προσωπική του ζωή. Η ιδέα είναι πλέον ότι οτιδήποτε κάνουμε πρέπει να καταγράφεται, να μετατρέπεται σε χρονογράφημα, κάθε σκέψη, κάθε εμπειρία, αν δεν αιχμαλωτιστεί με κάποιον τρόπο, θα χαθεί. Τι κάναμε δηλαδή όταν δεν υπήρχαν τα κινητά, οι ψηφιακές μηχανές, οι κάμερες, το Ιντερνετ; Σκεφτείτε πόσο συχνά «ανεβαίνουν» φωτογραφίες που μπορεί και να μας απεικονίζουν σε όχι και τόσο κολακευτικές πόζες, με «ετικέτα», δηλαδή, ονοματεπώνυμο για να μην περάσουν απαρατήρητες.

Θα πρέπει μάλλον να αρχίσουμε να χαιρόμαστε που φαίνονται ήδη τα πρώτα δείγματα κόπωσης από την υπερβολική έκθεση, με ή χωρίς φλας. Ισως ορισμένοι να κουράστηκαν να ζουν τη ζωή τους στο Διαδίκτυο. Ευκαιρία να περάσουν στη ζωή off-the-record όπως παλιά. Χωρίς το τιτίβισμα.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή