«Είτε παίζω είτε σφυρίζω, νιώθω το ίδιο»

«Είτε παίζω είτε σφυρίζω, νιώθω το ίδιο»

1' 43" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΑΠΩΛΕΙΑ. «Δεν έμαθα μουσική για να κάνω καριέρα. Και όταν αυτή ήρθε, δεν μείωσε στο ελάχιστο την έκπληξη και την απόλαυση που πάντα μου έδινε. Μου είναι το ίδιο αναγκαία είτε παίζοντας στην ορχήστρα είτε ερμηνεύοντας ένα έργο ως σολίστ, το ίδιο όταν διευθύνω ή όταν διδάσκω στην τάξη, ακόμη πιο πολύ όταν σφυρίζω ένα σκοπό…», είχε πει κάποτε σε συνέντευξη του ο Τάτσης Αποστολίδης. Ο διακεκριμένος Ελληνας βιολονίστας, μαέστρος και μουσικός παιδαγωγός άφησε την τελευταία του πνοή τη Δευτέρα που μας πέρασε σε ηλικία 81 χρόνων. Η κηδεία του έγινε χθες το απόγευμα στο Α΄ Νεκροταφείο Αθηνών.

Γεννημένος στα Καλουτά Ιωαννίνων το 1928, ήταν γιος ενός ιδεολόγου γιατρού της Αριστεράς, του Πέτρου Αποστολίδη (το πρώτο μέρος από τα δίτομα απομνημονεύματα «Οσα Θυμάμαι» του πατέρα του είχε τιμηθεί το ’83 με το Βραβείο Ιπεχτσί). Αλλωστε, και ο ίδιος ο Τάτσης Αποστολίδης ήταν από τα πιο δραστήρια μέλη της ΕΠΟΝ στα Γιάννενα. Στο Ωδείο της πόλης του ξεκίνησε να σπουδάζει βιολί. Και συνέχισε τις σπουδές του (1948-1954) στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη του Γιώργου Λυκούδη, απ’ όπου αποφοίτησε παίρνοντας άριστα και το Α΄ Βραβείο. Ενδιαμέσως, το 1952, είχε ιδρύσει το «Ελληνικό Κουαρτέτο Γ. Λυκούδης».

Το 1957 έφυγε για τη Γαλλία, όπου έμεινε για τα επόμενα τρία χρόνια, σπουδάζοντας στο Παρίσι και στη Διεθνή Μουσική Ακαδημία της Νίκαιας με κρατική υποτροφία δίπλα στον παιδαγωγό Ζορζ Σέρινγκ και στον βιολονίστα Χένρικ Σέρινγκ. Οταν επέστρεψε στην Ελλάδα, εργάστηκε ως εξάρχων με τη Συμφωνία της ΕΡΤ, την ΚΟΑ και την ΚΟΘ και συνεργάστηκε ως σολίστ με περίφημες ορχήστρες του εξωτερικού όπως αυτήν του Ζάλτσμπουργκ ή τη Φιλαρμόνια Ουγγάρικα. Παράλληλα έκανε εμφανίσεις με το Ελληνικό Κουαρτέτο. Καθηγητής στις τάξεις του βιολιού, μουσικής δωματίου και ορχήστρας του Ωδείου Αθηνών, περίπου από την εποχή που γύρισε απ’ το Παρίσι, είχε μαθητές περίφημους σήμερα δεξιοτέχνες των εγχόρδων. Ο ίδιος μάλιστα το 1978 ανέλαβε την Ορχήστρα του Ωδείου, μετατρέποντας την σε μικρό χρονικό διάστημα σε μια πλήρη συμφωνική ορχήστρα. Υπήρξε, επίσης, ο ιδρυτής της Μικρής Ορχήστρας Εγχόρδων. Ως αρχιμουσικός διηύθυνε κατά καιρούς την Καμεράτα, την Ορχήστρα των Χρωμάτων, τη Συμφωνική της ΕΡΤ και την ΚΟΑ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή