Διεθνές μπεστ σέλερ made in Greece

Διεθνές μπεστ σέλερ made in Greece

2' 29" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΜΠΕΣΤ ΣΕΛΕΡ. Δεν έχει κυκλοφορήσει καλά καλά επισήμως ακόμη στην Αγγλία (κυκλοφορεί από τον εκδοτικό οίκο Bloomsbury στις 7 του μηνός στα βρετανικά βιβλιοπωλεία) και το Logicomix του Απόστολου Δοξιάδη γίνεται πρωτοσέλιδο στις πολιτιστικές σελίδες της εφημερίδας Independent με ενθουσιώδη κριτική («ένα από τα καλύτερα graphic novel της εποχής»), έχει ήδη φιλοξενηθεί στις σελίδες της Guardian, της Boston Globe, του Publisher’s Weekly, καταλαμβάνει την τρίτη θέση των μπεστ σέλερ στο ηλεκτρονικό βιβλιοπωλείο Amazon στην κατηγορία με τα κόμικς και τα graphic novels αλλά και στην κατηγορία Ιστορία των Μαθηματικών, με βάση και τις παραγγελίες που έχουν ήδη γίνει για το βιβλίο.

Και δεν είναι ότι ο Apostolos Doxiadis είναι Ελληνας. Είναι ότι η τόσο θερμή υποδοχή της αγγλικής έκδοσης του Logicomix (Απόστολος Δοξιάδης, Χρίστος Παπαδημητρίου, Αλέκος Παπαδάτος, Annie di Donna), που κυκλοφόρησε στην Ελλάδα από τον Ικαρο τον περασμένο Οκτώβριο, αποκαλύπτει και έναν σούπερ ήρωα (για τα εγχώρια εκδοτικά δεδομένα) και έναν σκεπτόμενο άνθρωπο.

Αυτός είναι και ο τίτλος της Independent («Μπέρτραντ Ράσελ: Ο σούπερ ήρωας για τους σκεπτόμενους») που φωτίζει «ένα εξαιρετικό δείγμα δουλειάς», «ένα ασυνήθιστα προσωπικό πρότζεκτ», μαζί και ένα «μοναδικό έργο που οδηγεί το graphic novel σε νέο έδαφος». Ο Τζον Γουόλς, ο κριτικός της βρετανικής εφημερίδας γράφει μεταξύ άλλων: «Αν και το θέμα του μοιάζει λίγο βαρετό, με τις θεωρίες των τύπων, τα παράδοξα, τη στριφνή γλώσσα (calculus ratiocinator;) και μια παράλληλη ιστορία που διερευνά πώς η λογική και η τρέλα διαπλέκονται, μην πτοηθείτε. Το θαυμάσιο θέμα του βιβλίου είναι η ιστορική επιθυμία να κάνεις τον κόσμο απολύτως κατανοητό μέσω της Λογικής. Ο Δοξιάδης και η ομάδα του μας κάνουν να νιώσουμε την κοσμογονική στιγμή που ο μαθηματικός Κουρτ Γκέντελ ανακοίνωσε σε μια διάλεξή του ότι «υπάρχουν πάντοτε αναπάντητα ερωτήματα» και απέδειξε ότι η αριθμητική είναι από αναγκαιότητα ελλιπής, τραβώντας το χαλί… κάτω από τα πόδια αρκετών μελετητών της Λογικής».

Αυτή είναι σίγουρα μόνο η αρχή για τη διεθνή απήχηση που θα έχει το Logicomix. Ταϊβάν, Κίνα, Γαλλία, Τουρκία, Ισραήλ, Βραζιλία, Ολλανδία, Ιταλία, Αμερική… Ενα μυθιστόρημα σε μορφή κόμικ, με κινηματογραφικό ρυθμό, μια ιστορία μέσα σε μια άλλη, ένα δοκίμιο που χωράει σε παραμύθι. Στην υμνητική κριτική της Independent γίνεται αναφορά στον Απόστολο Δοξιάδη, τον μαθηματικό αλλά και τον μεταφραστή, τον ηθοποιό, τον συγγραφέα, τον σκηνοθέτη. Ευκαιρία να ξαναθυμηθούμε το τρίτο του μυθιστόρημα, «Ο θείος Πέτρος και η εικασία του Γκόλντμπαχ», «ένα διεθνές μπεστ σέλερ», αλλά και το θέατρο σκιών σε μορφή μιούζικαλ για τον Τζάκσον Πόλοκ, όπως επίσης και το έργο «Δέκατη Εβδομη Νύχτα».

Τίποτα δεν είναι τυχαίο. Το ταξίδι ξεκίνησε πριν από πέντε χρόνια, με ρεπεράζ, συνεντεύξεις, έμφαση σε μικρές και μεγάλες λεπτομέρειες, ένα κόμικ μεγάλου μήκους με ανάλογες απαιτήσεις. Και τώρα, «Logicomix: An Epic Search for Truth» (Bloomsbury). Στην αγγλική ιστοσελίδα (www. logicomix. com) ενημερωνόμαστε για τις τελευταίες ειδήσεις, αν και μπορούμε να τις «παρακολουθούμε» και στο Twitter. To making of είναι στο you tube. Τα παρασκήνια μιας εκδοτικής υπερπαραγωγής. Το Logicomix είναι στη λίστα ευπώλητων στην Ολλανδία. Στις 29 Σεπτεμβρίου το Logicomix θα κυκλοφορήσει στην Αμερική. Επεται συνέχεια.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή