ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η μεγάλη τσαρίνα του χορού

Θεωρείται η τσαρίνα του μπαλέτου και η χορεύτρια που μοιάζει «μ’ ένα αμύθητης αξίας βιολί Stradivarious», η Σβετλάνα Ζαχάροβα. Και για μια ακόμη χρονιά θα βρίσκεται στην Αθήνα, στο Μέγαρο Μουσικής για τρεις παραστάσεις. Η πρώτη έγινε χθες, αλλά όσοι θέλετε να απολαύσετε την υψηλή τέχνη του χορού ακολουθούν η σημερινή (5/9) και η αυριανή παράσταση (6/9).

Στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής θα τη συνοδεύουν τα διάσημα «Αστέρια – Φίλοι της» (ο Σπιλέφσκι, ο Ουβάροφ, ο Μερκούριεφ και ο Λαπούχιν) αλλά και το Μπαλέτο της Εθνικής Οπερας του Κιέβου, αφού το δεύτερο μέρος του προγράμματος η Σβετλάνα Ζαχάροβα θα παρουσιάσει ολόκληρο το μονόπρακτο μπαλέτο «Κάρμεν».

Η Σβετλάνα Ζαχάροβα γεννήθηκε στο Lutsk της Ουκρανίας και άρχισε τις σπουδές της σε ηλικία 10 ετών στη Χολή Χορού του Κιέβου. Σε ηλικία 17 ετών, το 1996, ξεκίνησε την καριέρα της με τα μπαλέτα Κίροφ του θεάτρου Mariinsky της Αγίας Πετρούπολης και τον επόμενο χρόνο έγινε σολίστ. Πρώτος μεγάλος ρόλος και επιτυχία στην καριέρα της ήταν όταν χόρεψε τη Ζιζέλ και μάγεψε κοινό και κριτικούς. Από κει και πέρα ο δρόμος άνοιξε. Ο V. Vasiliev την προσκάλεσε να χορέψει στο μπαλέτο του Θεάτρου Μπολσόι της Μόσχας (2003), αλλά ήδη από το 2000 συνεργαζόταν με όλα τα μεγάλα μπαλέτα: New York City Ballet, το Κρατικό Μπαλέτο της Βαυαρίας, το Μπαλέτο της Οπερας της Ρώμης, το Μπαλέτο της Οπερας του Παρισιού, το Νέο Εθνικό Θέατρο του Τόκιο, το Θέατρο San Carlo της Νάπολης, το American Ballet Theatre, το Μπαλέτο του Αμβούργου, το Θέατρο της Σκάλας του Μιλάνου. Σήμερα και αύριο στο Μέγαρο Μουσικής μπορείτε να χαρείτε την πιο δημοφιλή ερμηνεύτρια όλων των ρόλων μπαλέτου του κλασικού ρεπερτορίου.

Οι παραστάσεις στο Μέγαρο ξεκινούν στις 8.30 μ.μ.