ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ : Δεν είμαι μόνο μούσα του Αλμοδόβαρ

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ : Δεν είμαι μόνο μούσα του Αλμοδόβαρ

3' 30" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

«Εχω πετύχει περισσότερα από όσα έχω ονειρευτεί, αλλά σε αυτή τη δουλειά πάντα θέλεις να μαθαίνεις και να προχωράς».

Η Luz Casal, λίγες ημέρες πριν από την άφιξή της στην Ελλάδα για δύο συναυλίες -την Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου στο Ηρώδειο και το επόμενο βράδυ στο θέατρο Δάσους της Θεσσαλονίκης- μιλάει στην «Κ» για το τραγούδι, την πορεία της μέχρι σήμερα, το νέο της άλμπουμ, τον Αλμοδόβαρ.

Το «Πάθος»

Στην Αθήνα επιστρέφει λίγους μόλις μήνες μετά τη sold out εμφάνισή της στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, όπου το αθηναϊκό κοινό την αποθέωσε. Αυτή τη φορά θα παρουσιάσει επιλογές από το σύνολο της δισκογραφίας της, αλλά και τραγούδια από το καινούργιο της άλμπουμ με τίτλο «La Pasion» (κυκλοφορεί από το θρυλικό label της Blue Note, στις 29 Σεπτεμβρίου σε Ελλάδα και Ισπανία και στις 12 Οκτωβρίου στον υπόλοιπο κόσμο) πλαισιωμένη από πολυμελή ορχήστρα. Τριάντα ένας μουσικοί θα συνοδεύουν τη διάσημη Ισπανίδα ερμηνεύτρια σε ένα ερωτικό -όπως αρέσκεται να δηλώνει- οδοιπορικό.

Τι είναι, όμως, ο καινούργιος της δίσκος; «Είναι η καλύτερη δουλειά της καριέρας μου», δηλώνει χωρίς δεύτερη σκέψη. «Περιλαμβάνει μερικά σπάνια Classic Latin Anthems (μπολερό), παραδοσιακά ισπανοαμερικανικά τραγούδια της δεκαετίας του ’50. Είναι υπέροχα κομμάτια κι εγώ νιώθω ότι είμαι στην καλύτερη στιγμή της καριέρας μου. Γι’ αυτό ξεχωρίζω αυτόν τον δίσκο».

Η 52χρονη Luz Casal γεννήθηκε στη Λα Κορούνια της Γαλικίας και μεγάλωσε στην Αστούριας. Ξεκίνησε να τραγουδάει πριν ακόμη κλείσει τα δέκα της χρόνια. Είχε την τύχη να μεγαλώσει σε μια φιλότεχνη οικογένεια, η οποία την στήριξε από την πρώτη στιγμή.

Από το 1982, όταν και κυκλοφόρησε ο πρώτος προσωπικός της δίσκος με το όνομά της «Luz» (σημαίνει φως), μέχρι σήμερα έχει βγάλει 24 άλμπουμ που σημείωσαν εκατομμύρια πωλήσεις. Πολύ συχνά γράφει η ίδια τους στίχους και τη μουσική των τραγουδιών της, ενώ δεν φοβάται να ρισκάρει πειραματιζόμενη με διάφορα μουσικά είδη.

Με λίγα λόγια, μπορεί να την μάθαμε σχετικά αργά, μέσω του Αλμοδόβαρ, είναι, όμως, παλιά… καραβάνα στο τραγούδι και έχει στην πλάτη της σχεδόν είκοσι πέντε χρόνια καριέρας. «Ναι, ναι, ξέρω. Είμαι η μούσα του Αλμοδόβαρ», λέει γελώντας. «Σίγουρα έχω ευεργετηθεί από τη συνεργασία μου μαζί του -και ποιος δεν θα ήθελε άλλωστε να συνεργαστεί με αυτόν τον σπουδαίο καλλιτέχνη- και έγινα γνωστή σε ένα ευρύ κοινό, αλλά ο Αλμοδόβαρ είναι μόνο ένα κομμάτι μου. Υπάρχουν και πολλά άλλα».

Η αλήθεια, πάντως, είναι ότι μετά τα «Ψηλά τακούνια» του Ισπανού σκηνοθέτη, όπου η Luz Casal τραγουδούσε το κύριο θέμα της ταινίας, η καριέρα της εκτοξεύθηκε! Οι πωλήσεις των δίσκων της ανέβηκαν στα ύψη, κέρδισε πολλά βραβεία μεταξύ των οποίων και το σημαντικό βραβείο Goya, έδωσε και συνεχίζει να δίνει συναυλίες σε ολόκληρο τον κόσμο.

«Είμαι αληθινή»

Ποια είναι τα στοιχεία που κάνουν δημοφιλή τη Luz Casal σε ολόκληρο τον κόσμο; Η πληθωρική, ζεστή φωνή της. Οι εκπληκτικές ερμηνείες της και το ταλέντο της να προσαρμόζεται σε όλα τα είδη της μουσικής, από ροκ και μπλουζ μέχρι ποπ, ροκ και φλαμένκο. Στις ερμηνείες της εμπνέεται από «τις μεγάλες φωνές», όπως λέει. «Την Ελα Φιτζέραλντ, την Τζάνις Τσόπλιν, την Εντίθ Πιαφ, τον Φρανκ Σινάτρα, τη δική σας Μαρία Κάλλας».

Και πιστεύει ότι ο κόσμος την αγαπάει γιατί «είμαι αληθινή όταν ανεβαίνω στη σκηνή. Κι αυτό το έχω πετύχει με σκληρή δουλειά. Στο τραγούδι δεν χρειάζεται μόνο ταλέντο. Θέλει δουλειά και, φυσικά, τύχη».

Και καλά για τους παλαιότερους καλλιτέχνες που ίσως έζησαν τη μουσική βιομηχανία σε καλύτερη κατάσταση. Σήμερα τι γίνεται; Πώς μπορεί ένας νέος να ανεβεί στο «άρμα»; «Δεν έχει αλλάξει μόνο η μουσική βιομηχανία», απαντάει η Luz Casal. «Αλλά ολόκληρος ο κόσμος της επικοινωνίας. Εχεις δύο επιλογές: η μία είναι να παρακολουθήσεις τις εξελίξεις και να μάθεις τους νέους κανόνες του παιχνιδιού και η άλλη να μείνεις πίσω και να γκρινιάζεις».

Προσωπική μάχη

Πρόσφατα η Luz Casal έδωσε και μια προσωπική μάχη, αφού διαγνώστηκε με καρκίνο του μαστού. Μάλιστα, την αποτύπωσε και μουσικά στον προηγούμενο δίσκο της με τίτλο «Vida Toxica», όπου υπάρχουν αναφορές στην «τοξική ζωή» της καθημερινότητας του ανθρώπου, και στον καρκίνο. Η, για πολλούς, ηρωική δημόσια στάση της πάνω σ’ αυτό την ανέδειξε μετά την εγχείρησή της σε διεθνές σύμβολο κατά του γυναικείου καρκίνου του μαστού.

Προπώληση Αθήνας: Πανεπιστημίου 39, τηλ. 210-32.72.000. Προπώληση Θεσσαλονίκης: Ταμείο Πλατείας Αριστοτέλους, τηλ. 2310-271.116. Τιμές εισιτηρίων: 80, 65, 55, 45 και 35 ευρώ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή