Νέες εκδόσεις

3' 48" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΞΕΝΗ ΠΕΖΟΓΡΑΦΙΑ

Georges Simenon

Ο άνθρωπος από το Αρχαγγελσκ

μετ. Αργυρώ Μακάρωφ

εκδ. Αγρα σελ. 224 – 12 ευρώ

Οταν η όμορφη και νεαρή σύζυγος του βιβλιοπώλη Ζονάς Μιλκ δεν επιστρέφει σπίτι τους ένα βράδυ, εκείνος λέει ένα αθώο ψέμα στους αδιάκριτους γείτονές του: ότι πήγε να επισκεφτεί μια φίλη της σε άλλη πόλη. Ομως η ανιδιοτελής του προσπάθεια να προστατεύσει τη φήμη της δημιουργεί εχθρότητα και υποψίες στη μικρή γαλλική κοινότητα όπου ζει. Το αθώο ψέμα του σε συνδυασμό με την κακοπιστία που επιφυλάσσουν οι κάτοικοι της γαλλικής πόλης σε αυτόν τον Ρωσοεβραίο εμιγκρέ, θα τον εμπλέξουν σε έναν εφιάλτη με αστυνομικές έρευνες, οδυνηρές αποκαλύψεις και μια τρομακτική απομόνωση.

Πωλ Μοραν

Οι Εκκεντρικοί

Σκηνές από την κοσμοπολίτικη ζωή των μποέμ

μετ. Φωτεινή Βλαχοπούλου

εκδ. Ολκός σελ. 224 – 17 ευρώ

Ο Πωλ Μοράν (1888-1976) γράφει ένα μυθιστόρημα αισθηματικής και αισθητικής αγωγής στο οποίο παραθέτει πληθώρα εμπειριών από τη δική του παιδική ηλικία. Μια παρέα νεαρών καλλιτεχνών και διανοουμένων μας προσκαλούν σε ένα γοητευτικό και ακραίο παιχνίδι σχέσεων και προβληματισμών στις πόλεις-σταθμούς της ζωής του συγγραφέα: Παρίσι, Λονδίνο, Βενετία. Ταυτόχρονα, ο πρωταγωνιστής Σιμόν ντε Μπιεβίλ, alter ego του συγγραφέα, μας κάνει συμμέτοχους των προσωπικών ερωτικών του αναζητήσεων.

ΠΑΙΔΙΚΟ

Μπεατριτσε Μαζινι

101 καλοί λόγοι για να είσαι παιδί

μετ. Αδελαΐδα – Ναταλία Μοσχονά

εικον. Αντοντζονάτα Φεράρι

εκδ. Κέδρος σελ. 70 – 9 ευρώ

Οταν είσαι παιδί μπορείς να κάνεις μερικά πράγματα πολύ πιο εύκολα παρά όταν είσαι μεγάλος. Μπορείς να κάνεις καπρίτσια για κάτι που θέλεις οπωσδήποτε. Κι έπειτα να το βαρεθείς αμέσως μόλις το αποκτήσεις. Μπορείς να ζωγραφίσεις στους τοίχους του σπιτιού που έτσι ολόλευκοι είναι βαρετοί. Οταν δεν καταφέρνεις κάτι μπορείς να πεις: «Ναι, αλλά εγώ είμαι μικρός». Και όταν θέλεις να κάνεις κάτι οπωσδήποτε μπορείς να πεις: «Τώρα όμως πια είμαι μεγάλος». Μπορείς να αποφασίσεις τι θα γίνεις όταν μεγαλώσεις και μπορείς να αλλάξεις γνώμη όσες φορές θέλεις. Αφού είσαι παιδί, όλα είναι μια χαρά.

Αρησ Δημοκιδησ

Το μαγεμένο χωριό

εικον. Οδυσσέας Χρηστίδης

εκδ. Μεταίχμιο σελ. 128 – 8 ευρώ

Πώς φτιάχτηκε το Μαγεμένο Χωριό; Πού πηγαίνουν τα παιχνίδια όταν χάνονται; Ποιος μένει στο μαγικό τροχόσπιτο; Είναι πέντε νάνοι πιο δυνατοί από έναν γίγαντα; Τι κρύβει το κουτί των χαμένων αναμνήσεων; Πόσο ψηλό είναι το μεγαλύτερο σπίτι του κόσμου; Πώς λειτουργεί το Μεγάφωνο των Φωτογραφιών; Πόσες χιλιάδες ψωμιά μπορεί να ψήσει σε μια μέρα ένας κρύσταλλος; Στο Μαγεμένο Χωριό που δεν είναι πολύ μακριά από δω ζουν ένα σωρό απίθανοι άνθρωποι. Η κάθε μέρα τους είναι γεμάτη τρελές περιπέτειες αλλά και μεγάλες απορίες.

ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Simon Critchley

Το βιβλίο των νεκρών φιλοσόφων

μετ. Γιάννης Ε. Ανδρέου

εκδ. Πατάκης σελ. 520 – 22,50 ευρώ

«Το θάνατο; Δεν τον σκέφτομαι». Αν αληθεύει το σχόλιο αυτό που αποδίδεται στον Ζαν-Πολ Σαρτρ, τότε εκείνος κατείχε μια σπάνια θέση ανάμεσα στους φιλοσόφους. Διότι ελάχιστοι ήταν εκείνοι που δεν απασχολήθηκαν από τις ιδέες του θανάτου. Ο Σάιμον Κρίτσλεϋ υποστηρίζει ότι τι συνιστά «καλό θάνατο» βρίσκεται πάντα στο επίκεντρο της φιλοσοφίας, από την αρχαιότητα έως σήμερα. Αλλά τι μαθήματα μπορούμε να αντλήσουμε από το θάνατο των ίδιων των φιλοσόφων; Από τις 190 περιπτώσεις που εξιστορούνται, πολλοί πέθαναν με τρόπο αλλόκοτο, ενώ υπάρχουν άφθονα περιστατικά αλλοφροσύνης, φονικά, αυτοκτονίες, πάθη με τη σοβαρή αλλά και με τη φαιδρή έννοια. Με αναφορές που εκτείνονται από τα επιθανάτια σχόλια των δασκάλων του ζεν ώς τα τελευταία λόγια των αγίων της χριστιανοσύνης και των σοφών της εποχής μας, «Το βιβλίο των νεκρών φιλοσόφων» είναι ένα στοχαστικό βιβλίο.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ

Καμιλο Νολλασ

Μobile Journal

εκδ. Καστανιώτη

Το κινητό τηλέφωνο εκτός από γέφυρα επικοινωνίας και ανταλλαγής πληροφοριών γίνεται μέσο μιας διαφορετικής καταγραφής, ένα μέσο καλλιτεχνικής παρέμβασης της καθημερινότητας. Οι «μικρές» φωτογραφίες του Καμίλο Νόλλα γεμίζουν το βλέμμα μας με αισθήσεις και σπαράγματα μιας ζωής ταυτόχρονα προφανούς όσο και μυστικής. Δίχως να προκαλούν τον θαυμασμό ή να εκβιάζουν την καλλιτεχνική τους καταξίωση, πετυχαίνουν κάτι πολύ σημαντικό και άμεσο: Μας γοητεύουν. Τα κείμενα είναι των Κώστα Κατσουλάρη, Θανάση Μουτσόπουλου και Καμίλο Νόλλα.

ΙΣΤΟΡΙΑ

Gotz Αly

Το λαϊκό κράτος του Χίτλερ

Ληστεία, φυλετικός πόλεμος και εθνικοσοσιαλισμός

μετ. Νίκος Δεληβοριάς

εκδ. Κέδρος σελ. 528 – 25 ευρώ

Πώς μπόρεσαν οι Γερμανοί να επιτρέψουν τέτοια πρωτοφανή μαζικά εγκλήματα, ιδιαίτερα την εξολόθρευση των Εβραίων της Ευρώπης, κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου; Προσεγγίζοντας το Γ΄ Ράιχ ως «δικτατορία του ρουσφετιού», ο συγγραφέας εξηγεί πώς το εθνικοσοσιαλιστικό Εργατικό Κόμμα του Χίτλερ κατασκεύασε μια συναινετική δικτατορία μέσα από τη λαϊκίστικη υπόσχεση κοινωνικής ισότητας για εκατομμύρια Γερμανούς των κατωτέρων τάξεων. Παραθέτοντας πληθώρα στοιχείων – στοιχεία προϋπολογισμών, προϊόντα κατασχέσεων, ποσοστά φόρων, μηνιαίες εισφορές στις δυνάμεις κατοχής, ο συγγραφέας δείχνει το πώς η παραπλανητική για το εσωτερικό της χώρας αίσθηση σταθερότητας στηριζόταν στη μεθοδευμένη αποσταθεροποίηση της ευρωπαϊκής περιφέρειας.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή